Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Zeneszerzés hangonként, háromezer rajongóval

A CSI Helyszínelőkben már három számukat felhasználták, rajongóik vannak Szentpétervártól Új-Zélandig. A zenekészítés hagyományos megjelenési platformjait unalmasnak találták, ezért az új album első számát, a Space Medusa-t hangonként rakatták össze a Facebookon háromezer rajongóval. A Space Medusa a Petőfi Rádió Toplistáján egészen az első helyig repült...

Április 3-án jelenik meg a külföldön is az egyik legsikeresebb magyar banda, a ®agar új albuma, a Light Leaks. A lemez hemzseg az együttesre jellemző vadonatúj, elektronikus hangzásoktól, de a "8bites múltba" is visszanyúlik. Az albumon külföldi vendégművészek és egy gyermekkórus is közreműködik. A Light Leaks-hez kapcsolódó Facebook alkalmazással CD-t, koncertjegyet, sőt, egy mobil zenekészítésre is kiválóan alkalmas, egyedi "®agar Ultrabookot" is nyerni lehet.

"Tudomásunk szerint külföldön sem volt még ilyen single debütre példa." - állítja a frontember, Zságer Balázs. "Az új lemez talán fő jellemzője, hogy éteri hangzások jelennek meg különböző zenei köntösökben. Minden eddiginél nagyobb hangsúly került a tartalomra, az ihletettségre és a mondanivalóra. Úgy érzem, hogy a Light Leaks egy érzékeny lemez lett, amelyhez engem különös, személyes szálak is fűznek.

A zenekartól eddig nem hallott új hangzásvilág első hírnöke a Space Medusa."


A Commodore 64-en induló Zságer szívesen emlékszik vissza azokra az időkre, amikor úgy kellett zenélni, hogy a számítógép teljes kapacitása kisebb volt, mint egy átlagos mai e-mail mérete. Az új lemezen is találunk majd erre utaló hangzásokat. A zenélés maradt, a technika azonban nagyot fordult.

Manapság akár már a villamoson ülve is összerakhatunk stúdióminőségű zenét telefonon, tableten vagy egy ultra-hordozható számítógépen.
Ahogy nemzetközi rádiók, dj-k tucatjai is, a versenyszféra is felfigyelt a zenekarra: "a ®agar világra szóló dolgokat művel az elektronika és a kreativitás metszéspontjában, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ezért ajánlottunk fel neki és rajongóinak egy-egy egyedi, ®agar- designnal ellátott Ultrabook kategóriájú számítógépet." - mondja Golubeff Róbert, az Intel magyarországi képviseletétől.

"Ha nem is profiként, mint Zságer Balázs, de nagyon sokan zenélnek manapság, akiknek nincs idejük - vagy pénzük - egész nap a stúdióban ülni. Mára a zenészi kiteljesedés hardverigénye emberi léptékűvé csökkent - belefér egy hátizsákba. Profi minőségű zenék szerkesztéséhez immár elég egy 1,5 milliméter vastag egykilós házba zárt computer, amelyen konnektor közelsége nélkül is akár nyolc órán keresztül zenélhetünk. A XXI. századi élet mobilitást igényel. Az inspiráció bárhol jöhet, a technológiának kell követni ezt és nem fordítva."


A Light Leaks megjelenéséhez kapcsolódóan március 20-án egy Facebook alkalmazás indult, melyben az új album borítóját kell egy kirakós játékban összerakni.

A résztvevők között dedikált CD-t, koncertjegyet, valamint egy egyedi, ®agar logóval díszített Ultrabookot sorsolnak ki. További szerencsések az új album Kóti Réka által megálmodott borítójának számozott és az együttes által szignált vászonképeit is megnyerhetik. A Light Leaks április 3-án jelenik meg, a lemezbemutató koncert április 13-án lesz a Millenáris Teátrumban.

Facebook esemény >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Simply Red énekese Budapestre érkezik

Még tavaly jelentette be Mick Hucknall, a Simply Red énekese, hogy2013-ban American Soul elnevezésű,… Tovább olvasom