Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Sziget - MR Szimfonikusok live

Tizenegy könnyűzenei előadó huszonhárom számának szimfonikus zenekari változatát készítette el és vezényli az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén Balogh Sándor.
Augusztus 9-én kedden, a Sziget fesztivál "nulladik" napján a világzenei nagyszínpadon az együttes, a szólisták és a nagyzenekar együtt játsszák el a dalokat.

"Megtisztelő, izgalmas, de nagyon nehéz és komoly felelősséggel járó feladat volt a dalok meghangszerelése az MR Szimfonikusok számára.

Nem zongorakivonatokat kaptam, amelyből könnyebb dolgozni, hanem 23 számot egy CD-n. Először le kellett írnom a darabokat, szerencsére nagyszerű szolfézsoktatást kaptam egykori fantasztikus tanáraimtól, Kistétényi Melindától és Pernye Andrástól" - mondta Balogh Sándor harsonaművész, karmester, zeneszerző az MTI-nek.

Mint fogalmazott, a produkció leírásával alakult ki egy vázlata a számok szerkezetéről, így indulhatott tovább.

"Minden dal más stílust képvisel a heavy metáltól, a dzsesszes hangvételűn át a romantikus vagy népzenei ihletettségűig igen színes az anyag. Ez jó, mert a szimfonikus hangzást, amelyben én élek, mindegyikbe kicsit másként hallottam bele" - jegyezte meg a karmester.
Az MR Szimfonikusokkal kedden 20 órától fellép a Heaven Street Seven, a Balkán Fanatik Janicsák Vecával, a FreshFabrik, a Vastaghúros Swetter, a Belmondo, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) Harcsa Veronikával és Kiss Erzsivel, Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár Kollár-Klemencz Lászlóval és Lovasi Andrással, a Hiperkarma, valamint Molnár Ferenc Caramel.

Balogh Sándor elmondta: május végétől július végéig egy pincében töltötte a nyarat, hermetikusan elzárva minden mástól, és csak arra koncentrált kora reggeltől késő estig, hogy megírja az egyes zenekari szólamokat. Azt már a munka elején tisztázták, hogy a dalok szerkezete és hangneme nem változhat. A Sziget-koncertet megelőző - azaz mostani - hét jut a közös próbákra és a felvételekre; a fesztivál után az MR2-Petőfi rádió tovább játssza a számokat.

A karmester beszélt arról, hogy a világzenei nagyszínpadon berendeznek egy jobb és egy balkezes dobszerelést, a szimfonikus zenekar a szokott elrendezésben fog ülni a pódiumon és az előtérben egymást váltják a szereplők a Heaven Street Seventől a Balkán Fantikon és a Belmondón át a PASO-ig és a Hiperkarmáig.

Balogh Sándor tizenkét évig harsonázott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, azután 18 évig a Budapesti Fesztiválzenekarban. Az utóbbi években sokféle feladattal keresték meg, munkájában előterébe a tanítás és a zeneszerzés került. Bár rézfúvós, a rektor kérésére fafúvós óraadó kamarazene tanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A világhírű Berlini Filharmonikus Zenekar nem kevésbé rangos rézfúvós együttesével mutatták be januárban a filharmónia nagytermében az általa komponált játékot, a Grimm-mese alapján komponált A brémai muzsikusokat. A koncert sikere láttán a darabot márciusban lemezre is vették és már tervezik a francia verziót, amelynek mesélőjéül Gérard Depardieu-t szeretnék felkérni. A mű itthon is megjelent magyarul CD-n a Hungaroton gondozásában, szöveget Haumann Péter és Hábetler András mondja és énekli.

Mint arról a karmester beszámolt, már megkapta a berliniektől a következő feladatot is: a téma 80 nap alatt a Föld körül Willy Fogg-gal. A glóbusz körüli úton számos zenei karaktert - kínait, indiait, japánt - kell megformálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziget fesztivál - Geszti Péter dalai a mínusz egyedik napon

Régi dalaim a legjobb barátaim, az emberek miattuk jönnek el a koncertre. Tovább olvasom