Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Sziget - Közel 400 fellépő a fesztiválon

Idén mintegy 400 zenekar és DJ lép fel a Sziget fesztiválon; ebből 140 külföldi, akik harminckét országból érkeztek az összesen hetvenhat hektáros összterületű rendezvényre.

Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője újságíróknak elmondta, a résztvevőket egy 3300 négyzetméteres sátor is várja, amelybe a Petőfi Csarnok nagyterme több mint háromszor férne bele. Az öt hivatalos nap alatt ötvenöt programhelyszínen szórakozhatnak a kilátogatók. A Szigeten hatezer ember 15 nap alatt építi fel a programhelyszíneket. Idén problémákat - mintegy 9 milliós pluszköltséget - okozott az esőzés.

A Sziget kezdetére azonban már sikerül felszámolni a sarat és a tócsákat. Egyébként a sármentesítést mintegy 1000 köbméternyi homok kiszórásával végzik, elsősorban a Nagyszínpad előtt, ahol az első koncerteket tartják - mondta. A helyszínen kiosztott tájékoztató szerint a Sziget főbb útvonalaira tizenkét kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban huszonötezer négyzetméter fa burkolattal borítják a talajt; ezeken túl a nagyobb forgalmú utakon "fémszőnyeget" borítanak le.

A fesztivál egyik újdonsága idén többek között, hogy felállítottak egy EU-sátrat Magyarország 2011-es uniós elnökségének alkalmából, ahol tájékozódni lehet a témával kapcsolatosan, előadások és egyéb programok lesznek. Hasonlóan újdonságnak számít, hogy bevezették a kártyás fizetési módot. Eszerint egy ingyen kapott kártyára pénzt lehet feltölteni, és ennek segítségével lehet fizetni a fesztivál területén. Idén speciális hangfogó falakat is felállítottak a programhelyszínek elé, így még kevesebb zaj szűrődik majd ki a fesztivál területéről.

Gerendai Károly az MTI-nek elmondta, hogy a legtöbb külföldi fesztiválozót Hollandiából, Ausztriából és Németországból, valamint Olaszországból várják. Az eddigi évekhez hasonlóan különvonat hozza a holland fesztiválozókat az országba, illetve felállítottak egy olasz kempinget is. A Sziget-bejáráson az újságírók elhaladtak a lakókocsis résztvevőknek szállást adó karavánkemping mellett, illetve megnézhették azt a nagykereskedést, amely az elárusítóhelyeket látja el a fesztivál teljes időtartamára.

A Szigeten négyszáz fő látja el az egészségügyi szolgálatot, az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 motoros és 110 gyalogos járőr ápoló, betegkísérő, valamint egy roham-, négy eset- és három mentőkocsi lát el szolgálatot. Az idei szigeten a rendőrök mellett 1200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Az idei évben is érkeznek külföldi - angol, francia, német és holland - rendőrök a Szigetre. A szervezők kérik a látogatókat, hogy kizárólag tömegközlekedési eszközöket vagy kerékpárt vegyenek igénybe. A Szigeten ingyenes kerékpármegőrző működik, továbbá a már megszokott hajójárat és szigetbusz is. A HÉV sűrűbben közlekedik, transzferáron lehet igénybe venni a taxiszolgáltatást, de aki akarja, akár riksával is közlekedhet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bono újra színpadon a U2-val

Tizenötmillió dollár veszteséget okozott a U2 ír rock zenekarnak frontembere, Bono súlyos… Tovább olvasom