Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Sikztah: Csak ha Fuck Off! lesz

Sikztah neve nem csak egy név hanem egy brand. A mára top kategóriás lemezlovas és rendezvényszervező a "szakma" és a közönség köreiben is elismert az egész országban.


Ha Győrről van szó ő az abszolút kompetens, és ez nem is csoda miután több mint egy évtizede a szívét lelkét beleadja abba, hogy ennek a városnak legyen elektronikus zenei szíve és lelke.

Olyan kiemelkedő rendezvényket köszönhetünk neki mint a The Etiket vagy a DumDum és olyan dj-ket hozott el városunkba, amivel Győr is felírta magát hazánk elektronikus zenei térképére. A Sziget Partyarénájától egészen Londonig mindenhol leteszi névjegyét így eljött az ideje, hogy a kisalfold.hu is interjút készítsen Sikztah-val.- Szeretsz interjút adni?

- Nem igazán. Csak ha Fuck Off! lesz a címe (nevet). Bírom a botrányos dolgokat.- Hogy indult a mai napod?

- A rendőrök keltettek, de nem engem kerestek (nevet). Amúgy mindennap jó kedvvel ébredek, majd jön egy hívás vagy egy mail és már sikerült is a hülyeségnek rányomnia a bélyegét a napomra. Persze sok minden lepereg rólam. Ma például egy újabb: "Szerintem tehetséges vagyok, nem játszhatnék egyik bulidon?" mailt kaptam. Ezeken mondjuk, nevetek jókat.

www.sikztah.com
www.facebook.com/sikztah
www.twitter.com/sikztah

www.sikztah.topdj.hu
- Mi az ami reggelente felébreszt?

- Elég rosszul alszom kb. bármi felébreszt, de ha valami projektben vagyok általában csak reggel fekszem le, a rendezvényeim 90%-át én szervezem le, így van min dolgoznom, az évek alatt sem sikerült olyan csapatot összeszednem, akik megbízhatóan és az igényeimnek megfelelően hoznák a színvonalat, szóval a kreatívoktól a weboldalig, az alap ötlettől a közönségnek is meggyöző lineup-ig és technikai megoldásokig stb. én munkálkodom rajta, és közben ezeknek számtalan útvesztőjét járom agyban, ami az alvás rovására megy, a legrosszabb az egészben, hogy az átlag polgár reggel nyolctól munkálkodik, így amikor egy banki utalást vagy tárgyalást kell folyatatnod kelhetsz 9- kor. Szóval 3 óra alvások vannak, de legalább egészségesen táplálkozom, na nem mindennap.- Egy átlagos napod hogy telik? Van egyáltalán átlagos napod?

- Ellentétben sokakkal, főleg az éjszakában ténykedőkkel, én szeretem a hét elejét. A hétfőt nem igazán, mert azt kineveztem vasárnapnak, de utána már megpróbálok valamilyen munkabeosztást beképzelni magamnak, és abban véghezvinni a dolgaimat, amelyek alatt, ahogyan fentebb is említettem a rendezvények megtervezését-bonyolítását, a grafikai-nyomdai előkészítéseket, a studiómunkákat, illetve mixek elkészítését értem persze. Másrészt ilyenkor próbálom magamat visszafordítani a normális kerékvágásba, ami amúgy teljesen értelmetlen főleg ilyen 4 napos hétközben és 3 napos hétvégi rendszerrel, de próbálkozom. Persze nem akarok álszentnek tűnni, szeritem egy hónapban így is többet züllök, mint egy átlag ember. Nem kifejezett mindennapos ereszd el a hajam rocksztár lájfsztájlban élek. Milyen nap is van ma? (nevet)

- Mi a legfontosabb munkád jelenleg?

- Jelenleg egy saját techno E.P.-n dolgozom, ami nemsokára napvilágot lát a Deafness Records gondozásában, nemrég jelent meg egy Tits&Clits remixem a hamburgi Oh My God Its Techno Music-nál és most esélyes egy újabb track a chicagoi Sick Recordings alatt is valamint remixeket készítek a Panic Radio-nak és a Soeeri & Poolek-nek illetve van még több nem zenei projekt, amiben részt veszek. Nemsokára indul egy online, print, web illetve fm rádió médium Nite&Joy néven, aminek a teljes zenei és egyéb szerkesztői munkáját én látom el valamint a Rise.fm helyi értékesítésével is mi foglalkozunk majd.- A DumDum mára szinte minden elektronikus zenéért rajongó partyarc kötelező nyári fesztiváljává vált, hiszen a tavalyi rendezvényről ódákat zengenek még ma is, akik ott lehettek. Mi a helyzet Győrben?

- A DumDum egy hosszútávú dolog, egy ilyen rendezvény kiforrásához 4-5 év kell, és valljuk be Győr nem is a legalkalmasabb helyszín erre. Ezt akkor is tudtam amikor elkezdtem, mégis meglepő volt idén, hogy a vendégek 80%-a nem volt győri, miközben egy ennél sokkal gyengébb zenei felhozatallal rendelkező Etiket-en majdnem 2000 vannak és nagyrészt győriek. Ezt győriként kissé szánalmasnak tartom. Másrészt nagyon jó érzés, hogy a tavalyi évben a Soundhead reprezentatív szavazásán a top 10 legjobb hazai elektronikus rendezvény között volt már az első után és hogy presztízsértékű a szakmában, hogy valaki részt vehet rajta, így természetesen folytatódik a történet, habár nagyon nagy deficitekkel zártam mindkét alkalommal. Ősztől indulnak az Etiketek olyan nevekkel mint Florian Meindl, Satoshi Tomiie vagy Steve Lawler vagy karácsonyi ajándékként Dj Beauty, valamint a rám jellemző nagyon erős magyar lineupok továbbra is a Vertigoban. A Rómer házas SoundClasheken is belefuthatsz majd egy-két jó névbe mint pl. Philip Straub aka Felipe, vagy a Kollektiva, a Tits&Clits, érdekességként a AKKezdet Phiai és a Vertigo Electric-ek sem adják alább a megszokottnál.

- Mi a helyezet a konkurenciával Győrben? Van egyáltalán?

- Kiemelkedőnek mondható nincs. Számukra sem túl nagy karrier más által kitaposott úton járni főleg, ha az is benne van abba, aki kitaposta, méghozzá jó mélyen. Vannak bulik persze, de ezeknek se a lineupja se a szinvonala nem üti meg a szinte saját magam szórakozására szervezett Rómeres SoundClasheket sem. Sőt, ugyanannyi pénzért komolyabb neveket kapsz nálam, így nem is veszem őket ilyen szinten konkurencia számba. Természesen hagyom őket élni hiszen értékelni kell, ha valaki tesz valamit egyáltalán, de ne az eddig kialakult rendszer rovására tegye mindazt. A hazai élvonallal együtt dolgozom már 10 éve így ők is csak velem hajlandóak dolgozni, pl. ajánlhatsz tripla gázsit is a Chriss-nek akkor sem fog elmenni máshova játszani csak hozzám, és ugyanez érvényes a többi névre is, évek óta jól működő közös munkát és minőséget senki nem kockáztat meg egy légből kapott szervezőbrigád ajánlata miatt. Amint ilyen megkeresés van csörög a telefonom (nevet). Ahogy nekem presztízs, hogy nekem játszanak, nekik is az, hogy nálam. Ez valamilyen szinten a szakma elismerésének egy szintje.- A saját szervezésű korábbi rendezvényeidhez tartozik a NapHold fesztivál is. Mi lett a sorsa az ingyenes bulinak?

- Én nagyon lelkes ember vagyok, a legkisebb dolgot is nagyra tudom értékelni, így abban a hitben dolgoztam a NAPHOLD-on, hogy ez majd másoknak is átjön.

- Mit gondolsz, mi a legnagyobb hibája a hazai partiszervezőknek? Partyarcoknak?

- Túl sokan vannak és nem feltétlenül a zene az indítatásuk. A sok wannabe promoter (partyszervező – a szerk.) mindeképpen árt a rendezvényeknek.

Ha nem tudsz focizni, próbálj meg dj lenni, ha annak is szar vagy legyél promoter, a csajoknál már az is valami. Persze vannak akik azért szerveznek, hogy megmutathassák, hogy ők tudnak... ez nem is baj ha van is valami mögötte másrészt ezt magatartást a clubtulajok hozzáállása miatt érthetőnek is tartom, nem nagyon mernek kisérletezni, új dolgokhoz nyúlni. Minimálisan a közönség egy része is hibás, de egy egészségesen kialakuló partykultúra esetében ez nem lenne ennyire szembetűnő. A tájékozatlanság teszi egyrészt és az abból egyenesen arányos igénytelenség másrészt, hogy minden mindegy, helyszín, technika, dj-k stb... megeszi a hétvégi akármilyét amitől egyedül egy réten ülve is boldog lenne és másnap úgy emlékszik vissza: „úúúú, de jó volt" . Vannak minőségi rendezvények, igen drágábbak is, de ha nem menne el 3 gyengébbre, és fizetne ki összesen ugyanannyit mint amibe egy profi kerül nem lenne igénytelen. Ez bosszantó tud lenni, ha egy szervező színvonalas rendezvényre törekszik. Persze nem kell ezt véresen komolyan venni, csak csinálni a saját dolgodat és tisztában lenni azzal, hogy vannak akik igenis észreveszik a különbséget és értékelik is azt. Én személy szerint a Sziget Kft, a Deadcode és Keceli srácok bulijait tartom a hazai élvonalnak és még néhány klubestet is amiken nagyrészt játszom Budapesten és vidéken is...

- Sokat dolgozol a fővárosban? Vidéken? Hol és kikkel játszol együtt?

-A fellépéseim 60%-a Budapesten van, a többi 30% egyéb vidéki nagyváros 10% kb. Győr és külföld, így úgy döntöttem októbertől felköltözöm Budapestre. Természesen a győri vontakozású dolgaim mint az Etiket, a DumDum, Vertigo Electric, vagy a Rómer Házas SoundClash megmaradnak továbbra is. Külföld is megyeget, van egy francia ügynökségem, ami szervezi a fellépéseimet, így igaz nem hetente, de eljutok olyan helyekre, mint London, Zürich, Prága, Amsterdam vagy Párizs.

Hazai tekintetben azt hiszem büszkén elmondhatom, hogy a legnagyobb és leglátogatottabb rendezvényeken van szerencsém játszani országosan, ezek közül olyanokat emelnék ki, mint a Sziget Partyaréna vagy a Balaton Sound már a kezdetektől, a T-Mobile Bónusz vagy Kecelfeszt ezeknek lineupját nem kell igazán bemutatni egy expertebbnek. Folyamatosak a megkeresések így az elkövetkező hónapokban olyan előadok mellett találtok meg egy flyeren mint Florian Meindl, James Zabiela, Oliver Huntemann, Ritchie Hawtin, Paul Kalkbrenner, Lutzenkirchen, Dusty Kid, Popof, Fukkk Offf, The Bloody Beetroots, Krafty Kuts stb, hogy csak a külföldieket említsem.- Ennyi szervezési feladat mellett hogy jut időd a zenére?

- Arra jut időd amire akarod.

- Az ideális hely a zenehallgatásra?

- Az a zenétől függ.:)

- Kikre figyelsz oda 2010-ben?

- Mindig mindenkire, akire érdemes. Amennyit csak be tud fogadni az agyam.

- Most melyik kütyüdbe vagy softveredbe vagy szerelmes?

- Kütyüt mostanában nem újítottam és ugyanazt a softwaret és midit használom így mindig valami új VST-ért vagy hangmintákért vagyok oda.

- Hol jártál legutóbb civilként szórakozni?

- Székesfehérváron a Bory-Várban. Hangulatos és igazi underground attitűd van még arrafelé. Győrre ez egyáltalán nem jellemző, talán a Mediawave fénykorában volt ilyen érzésem.

- Kit dobálnál meg paradicsommal?

- Mindennap bővül a lista, elég bekapcsolni a tv-t. Nincs annyi paradicsom, hogy elég legyen.

- Melyik zenére mondod azt, hogy ÁLLJ!?

- A búcsús mulatósra 140 BPM-n.- Mivel lehet a legkönnyebben kiakasztani?

- Az emberi butaság minden fajtájával.

- Mi bosszant a legjobban a magyar partikultúrában?

- A tájékozatlanság, valamint ennek igényének a hiánya. A szűklátókörüség.

- Min változtatnál az eddigi pályafutásodban?

- Semmit, max. korábban kellett volna elkezdeni komolyabban managelni magamat és könnyebben írható és olvasható név sem ártott volna de mára les%arom hisz ebből csak egy van. Akkor még zene és nem a fame volt az első...a mai generáció már figyel erre, jól mutassanak a laptopon bewarpolt (előre ősszekészített mix – a szerk.) mixet tolva...megjegyezhető név alap és a közönség megeszi a sötétben felvillanó almát.

- Lemezes táska, vagy hűtőtáska?

- Lemezes.

- Autó, vagy kerékpár?

- Volt kocsim, de nem használtam, nincs jogsim, így taxizom, vagy haverokkal furikáztatom magam.

- Hajó, vagy repülő?

- Mindegyik nagyon környezetszennyező.

- Mivel nyugtázod a napot?

- Sosem vagyok elégedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy párharc: Brasch Bence vs. SP

Mosonmagyaróvár és Sopron két tinisztárja közül melyik a jobb, a népszerűbb? A zene.hu-n indul a… Tovább olvasom