Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Művészpop angyalhanggal - Rutkai Bori és a Specko Jedno

Vannak zenekarok, melyeket sokkal több embernek kéne ismernie - a saját érdekükből. Ilyen Rutkai Bori csapata is. Specko Jedno albumot minden háztartásba!

Ha fáj, ha nem, igaz: messze vagyunk már attól, hogy a tömegmédiumok magaskultúrát, azaz nem gyorséttermekben összecsapott szellemi táplálékot kínáljanak. Fogyasztás és piac komponálja az egyszeri halandó lázálmait, s ha verítékezve felriadunk, hamar a jóleső bódultság állapotába ringat minket a kommersz és a bulvár. Respektus tehát azoknak, akik beállnak a széllel szembe, és az underground buktatóit bevállalva, kisebb közönségnek, kevesebb befogadónak, de igazán igényeset és maradandót hoznak létre.

Rutkai Bori és a Specko Jedno
Rutkai Bori és a Specko Jedno

Ezt a nehezebben megvalósítható, de összevethetetlenül nemesebb célt tűzte maga elé Rutkai Bori és zenekara, a Specko Jedno is. Bár a 2006-os A szerelem kísérőtünetei lényegében hangjátékra épül, s a dalokat mese-formájú szépirodalom-részletek kötik össze, az izgalmas-színes kavalkád – jazz, sanzon, kuplé, tangó, rocky, blues –, és a vers-értékű, vagy versnek is szánt dalszövegek kombinációja hatásosnak bizonyult.

A Whatevergreensen az előző anyaghoz hasonlóan tekintélyes számú dal sorakozik, a közel egy órába 18 tétel fért bele. A Combino kongával és fúvósharmóniákkal nyitja az albumot, s már itt nyugtázhatjuk, hogy a szövegek nem maradnak meg a tucatpop ˝miénk az éjszaka, bébi˝- szintjén: ˝A villamos mélye az anyaméh, minden megálló egy születés˝. A fúvósok később is visszatérnek, de zongora, konga, tangóharmonika, orgona egyaránt színesíti a dalokat. A stíluskínálat bőséges: szívek húrján muzsikáló sanzont (Mikor a vér), bluesos-rockys naivitást (Bácsi vs. Néni) és robotikus elborulást (Robot Rocky) is találunk - utóbbit angol szövegrésszel és Hello Tourist-szerű direktakcentussal megspékelve. A Szakszervezetis fiú c. dal a meglepő húzások listáját bővíti, mivel a Kossuth Lajos azt üzente dallamára épül. Az album vége felé funkys-jazzes hangulat üti fel a fejét (Rózsabimbó, Kispajtások, de az Égősort is ide sorolnám), itt egymást követik az ízes-rafkós basszusgroove-ok. A zenei megoldásokról néhol a Quimby juthat eszünkbe (mivel ők már a kilencvenes évektől aktívak, s azóta ezekkel az elemekkel teszik izgalmassá dalaikat). A szövegekről pedig annyit, hogy majd´ mindegyikből kiemeltem magamnak valami részletet – mindet nem is áll módomban leírni, de kedvenc soraimhoz ragaszkodom: ˝Naponta elszívok tíz-húsz imát / s a füstöt a szívemen engedem át˝ (Kóstoló).

Rutkai Bori és a Specko Jedno: Égősor

Irodalom és zene közül a debütalbumnál talán az előbbi felé billent a mérleg nyelve, a Whatevergreens viszont már egy igazi LEMEZ. A dalokban immár nincs esetlegesség, Bori hangja sokkal biztosabb lett, a nóták külön-külön is egységet alkotnak – a változatosság mégsem vész el. Mondhatnánk, hogy populárisabb lett a korong, de ezt a szót pejoratív értelme miatt hanyagoljuk. Maradjunk annyiban, hogy fogyaszthatóbb, a hallgató számára jobban ˝átjön˝. Ügyesen kerüli a művészkedő és a művészi határvonalát; úgy érint meg, hogy közben elvont marad. A koncerteket izgalmas ruhakölteményeiben performansszá alakító énekesnő hangja pedig olyan édes, hogy cukor helyett is bátran használhatjuk – ha nem kávéhoz, hát az élethez.

Rutkai Bori és a Specko Jedno: Whatevergreens - Édesmindegy szerenádok
Kiadó: Narrator Records

Olvasóink írták

  • 2. YOJIKA 2010. március 19. 09:34
    „Jó kritika!
    Grat.”
  • 1. RickCartman 2010. március 18. 21:02
    „egyetértek az alcímmel: Specko Jedno albumot minden háztartásba! Mióta létezik a formáció, hallgatom őket, ajánlom minden barátomnak, így most a kedves olvasóknak is. Persze, nem a Bódi Guszti-rajongóknak.-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúturnéra indul a Scorpions

Csaknem ötven év után befejezi pályafutását a rockzene német zászlóshajója: a Scorpions megkezdte… Tovább olvasom