Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Melyek lesznek a nagy koncertek 2011-ben?

Rockstation - A Roxette és Roger Waters biztosan jön, idén Sting vitte el a pálmát. Interjú a legnagyobb koncertszervező cég, a Live Nation marketingigazgatójával.

A Live Nation a világ legnagyobb koncertszervező cége. Csupa sztárfellépő erősíti a soraikat. Magyarországon 2008 óta működik ezen a néven a cég, de az alkalmazottak régóta ebben az iparágban dolgoznak. 2010-ben világsztárok sorát hozta hazánkba a Live Nation; erről, a koncertszervezésben rejlő potenciálról és egy picit a jövőről is beszélgettünk Márkus Éva marketingigazgatóval.

- 2007 óta működik Live Nation Hungary Kft-ként a cég. Nagyot tévedek, ha azt mondom valószínűleg az egyik legsikeresebb évet zárják?
- Valóban az egyik legsikeresebb évünk volt 2010. Szerencsések voltunk, hogy olyan produkciókat szervezhettünk Budapestre, amelyek nagy közönségérdeklődésre tarthattak számot, illetve „jó kézzel" nyúltunk bele itthon még ismeretlen produkciókba is, ilyen volt a Séta a Dinoszauruszokkal, amiből végül 7 előadás ment le, óriási sikerrel.

- Idén szinte megszámlálhatatlanul sok világsztár ért el hozzánk. Itt volt a Depeche Mode, a Rammstein, a Metallica, a Kiss, Mark Knopfler, Katy Parry, Sting és Lady Gaga, Cirque du Soleil társulata lehet hogy valakit ki is felejtettem. Az idei év a felhozatal szempontjából szerencsésnek mondható, vagy a csökkenő lemezeladások miatt a koncertezésben van a pénz és már sztárelőadók sem engedhetik meg maguknak, hogy otthon ücsörögjenek?
- Szerencsés év volt, sok nagy turné volt a kontinensen és a térségünkben. Ez nem feltétlenül a lemezeladások csökkenésével magyarázható, hiszen volt olyan előadó, aki 3-4 év kihagyás után jött el újra Európába. De az igaz, hogy az elmúlt években a bandák többsége már nem a lemezeladást tekinti fő bevételi forrásnak, épp ezért a gázsik is magasabbak lettek, ami automatikus jegydrágulást eredményezett mindenhol.

Márkus Éva marketingigazgató - Fotó:
Márkus Éva marketingigazgató - Fotó: Réti Zsolt


- Pár évvel ezelőtt még sokan azt mondták, hogy sok koncertre egyszerűen nincs fizetőképes kereslet Magyarországon, most meg azt látni, hogy szinte minden esemény teltházas? Önök előzetesen hogyan mérik fel, hogy esemény milyen fogadtatásra találhat itthon, milyen szempontokat vesznek figyelembe a szervezés során?
- Még mindig vannak olyan jellegű koncertek, amire sajnos nincs fizetőképes kereslet itthon, azonban mi általában a legnagyobb produkciókkal és sztárokkal dolgozunk, az ő esetükben inkább az a kérdés, hogy van-e akkora fizetőképes kereslet, ami rentábilissá teszi a rendezvényt. Szerencsére idén volt, bár mi is kifejezetten figyeltünk rá, hogy vagy még soha nem látott produkciókat hozzunk, vagy valami különleges előadást. A várható fogadtatás kalkulációjánál figyelembe vesszük az adott művész hazai „történelmét", a netes rákereséseket, letöltéseket és korosztálytól illetve célcsoporttól függően akár a lemezeladásokat is.

Emellett használunk egy nemzetközi adatbázist, van 2-3 olyan ország ahol egészen hasonló szokások és tendenciák figyelhetők meg, mint itthon; az ő eredményeik is segítenek a kalkulációban.

- Általában aréna és stadionkoncerteket szerveznek. A kisebb nevekben, kisebb helyeken nem rejlik lehetőség?
- Az elmúlt 3 évben próbálkoztunk kisebb bulikkal is, volt például az A38-on pár száz fős koncertünk, a Petőfi Csarnokban pedig szinte minden évben van rendezvényünk, az idei év más volt ebből a szempontból. Igazából mi magunk is jobban kezeljük a nagyobb produkciókat, erre álltunk be. Itthon van legalább 2-3 olyan szervezőcég, akik tökéletesen tudják vinni a kisebb koncerteket, volt már rá példa, hogy inkább átadtunk nekik egy-egy ajánlatot, mert ők jobban meg tudták csinálni, jobban a profiljukba vágott, mint nekünk. Nagyon becsülöm őket, attól még, hogy nekik egy Petőfi Csarnok vagy BKK a legnagyobb méretű koncert, hosszú évek óta mindenki megelégedettségére dolgoznak és erősítik a magyar promoterek jó hírét a világban.

Fotó: Réti Zsolt
Fotó: Réti Zsolt


- Néhány szóban mesélne arról, hogy egy adott koncerttel kapcsolatban milyen teendői vannak? Mekkora stáb segíti a munkáját?
- Minden koncertet végigkísérek a tárgyalásoktól a lebonyolításig. A kezdeti szakaszban, az ajánlat összeállításánál segítek a várható közönségszám, marketing költségek és stratégia, kommunikáció megtervezésével. A bulik bejelentése az én feladatom, a teljes előkészítéssel együtt, minél több emberhez jusson el minél hamarabb a hír. Jó példa erre a Metallica és a Sting koncert, az előbbinél a karácsony és az azzal járó leállások, az utóbbinál a foci VB kezdete volt csupán pár napra, sokat kellett előzetesen dolgoznom azon, hogy a bejelentés napján valóban minden lehetséges média leközölje a hírt és megfelelő felületeket kapjunk, mielőtt a következő esemény elvonja a figyelmet és a lehetőségeinket. A bejelentés után a teljes kommunikáció, kapcsolattartás a médiával és a rajongókkal, illetve a teljes marketing kampány a dolgom. A koncertek előtt a megjelenések összegyűjtése, illetve a produkció felé történő elszámolásnál a marketing-kommunikációs elszámolás az én részem. A koncertek napján pedig én kezelem a médiát, az esetleges interjú(k) lebonyolításától a fotósok és TV stábok helyszíni munkájáig. Nem dolgozunk nagy stábbal, a hazai cég mindenkivel együtt összesen 10 fő. Egy asszisztens segít a mindennapokban, koncert napon viszont jobban megosztjuk a teendőket, egy stadion koncertnél előfordul, hogy akár 3-4 ember is besegít, hogy minden rendben menjen, és időben mindenhol ott tudjunk lenni.

- Egy-két sztárfellépőnek elég fura kérései vannak. Idén találkozott nagyon különleges kéréssel?
- Idén nem volt nagyon fura kívánság, bár az is igaz, hogy több produkció is saját maga szállította a teljes felszerelését, az ételektől kezdve az öltöző berendezéséig. Ilyenkor még mi sem tudjuk, hogy mit hoznak pontosan magukkal. De a közel 20 éves „pályafutásom" alatt volt néhány kedvenc kérés: az egyik, amikor pontosan megadták az óhajtott King Size ágyak méretét, és egy ember tényleg leellenőrizte a szállodában centivel, mielőtt a művész elfoglalta volna a szobát; a másik, amikor a népszerű színes csokigolyókat a színpadra kellett készítenünk egy együttes tagjának, de előtte ki kellett belőle válogatni a barna színűeket, mert azt nem ette meg. Ehhez képest az itthon általában nem kapható Dr Peppers üditők és társaik beszerzése már rutinfeladatnak számít.

- A sok koncert közül több aspektusból nézve melyik volt a legsikeresebb és melyik az, ami kicsit „zűrösre" sikerült?
- Igazából zűrös koncert nem volt. Vannak produkciók, ahol a stábtagok nagyon jól követik a művész fura és meghökkentő imidzsét, de többségében profikból állnak, nem céljuk a koncert lebonyolításának veszélyeztetése, csupán némi körítés van hozzá. Sikeresnek több rendezvényt is nevezhetünk, hiszen a Rammstein esetében kapacitást kellett bővíteni, a Metallica 40 ezer embert vonzott, a Séta a Dinoszauruszokkal produkciónál egy pótelőadást is be kellett tenni, Sting és Lady Gaga koncertje szintén teltházas volt. Mégis, talán Sting koncertjét emelném ki, ahol hetekkel korábban elfogyott már minden jegy és a koncert utolsó 25-30 perce álló vastapsot váltott ki a nézőkből, így búcsúzásként Sting már acapella énekelt, mert nem volt több nagyzenekari dal a repertoárban. Csodálatos élmény volt, nagyszerű közönséggel.

Fotó: Réti Zsolt
Fotó: Réti Zsolt


- Lehet-e az idei évet felülmúlni jövőre? Egyáltalán látják-e már, hogy jövőre kik azok az előadók akiket el lehetne hozni Magyarországra?
- A 2011-es év egy kicsit „lukas" lesz, főként az első félév. Nem lesznek nagyobb turnék Európában, vagy nem jönnek a német területnél keletebbre, hiába lenne rá igény. Két nagy, eredetileg 2011-re tervezett stadion turnét is legalább egy évvel későbbre csúsztattak. Így jövőre biztosan fogunk néhány kisebb bulit is hozni, illetve a hazai piacon még nem igazán ismert produkciókat bevezetni. Ami biztos: Roger Waters 30 éves jubileumi Fal előadása június 22-én, illetve a Roxette visszatérése, az ő világkörüli turnéjuk június 1-én érinti Budapestet. A többi koncertről még folynak a tárgyalások, így neveket nem mondhatok.

- Nyilván van olyan előadó, zenekar akiket hosszas tárgyalások után sem sikerül elhozni hozzánk. Csalódásként éli meg, ha egy tárgyalássorozat kudarcba fullad?
- Az évi 10-15 koncertünk kb. 80-100 tárgyalásból valósul meg, így hozzá vagyunk szokva, hogy nem minden sikerülhet. Hiszen egyeznie kell a szabad dátumnak és szabad helyszínnek, a környéken adott koncertek dátumaival és logisztikai megvalósíthatásával, a közönségigénynek és az anyagi lehetőségeknek is.

Fotó: Réti Zsolt
Fotó: Réti Zsolt


Inkább az bosszantó, amikor minden stimmelhetne, de nincs szabad helyszín, vagy egyáltalán nincs olyan helyszín, ahol meg lehetne az adott koncertet rendezni itthon, így jártunk a U2 mostani turnéjával is. Illetve nagy szívfájdalom egy-két olyan előadó, akit mindenki nagyon szeretne, de nem lehet az adott körülmények között bevállalni, mert a legolcsóbb jegy is kb. 40 ezer forintra jönne ki. Ezt a térségben senki nem meri felvállalni, nem csak nálunk.

- Aki élő zenei események szervezésével foglalkozik annak jut-e egyáltalán ideje zenét hallgatni és ha igen kiket hallgat szívesen?
- Vannak napok, amikor nagyon tudom értékelni a csendet :) De természetesen zeneszerető vagyok, anélkül nem lehetne igazán szívvel csinálni a dolgot. Szerencsére mindenevő is vagyok, hangulatfüggő, hogy komolyzene vagy rap, rock vagy pop. Előfordult már, hogy este, otthon végig karokéztam a Mamma Mia musicalt, majd reggel Metallica szólt már a kocsiban, amit persze szintén végigénekeltem.

- Van-e még olyan szakmai kihívás amit szeretne elérni, vagy olyan előadó akit egyszer mindenképpen szeretnének elhozni Magyarországra?
- Azt szoktam mondani, hogy az utazó U2-turnéra még törölközőhordozónak is szívesen elmennék… Természetesen vannak még távlatok, de szerencsére nagyon jól érzem magam a mostani helyemen is. Szinte mindenkivel dolgoztam már, ha nem itthon, akkor máshol, de még mindig élvezem. Akikkel nagyon szeretnék még egy magyar koncert kapcsán találkozni, azok pont a megvalósíthatatlan kategóriában vannak, de azért nem adom fel, talán egyszer sikerül őket is elhozni.

Olvasóink írták

 • 3. Aranymag 2010. december 29. 18:54
  „metetor, nem értem a fröcskölésed. Szerinted a zenekarok csak és kizárólag olyan országokban turnéznak, amit ismernek??? Oda mennek ahol igény van rájuk. Szerintem itt is nagyon sok nagy zenekar járt már. Elég érdekes elképzeléseid vannak M.o. zenei életéről te igen művelt. Én igenis nagyon örültem anno egy Guns ´n´ Roses, Paul Simon, Brian Adams kocertnek. Nagyra tartom Peter Gabrielt (gondolom sosem hallottál róla) és nagyon tetszett, hogy igenis tisztában volt vele, hogy melyik országban tartózkodik éppen és nem keverte össze mással (ahogy ez már sajnos előfordult másokkal). Ő egy vérprofi és mégsem restellt kissé utánunk nézni mielőtt idejön. És igen, a Coldplay egyszer volt csak és remélem jönnek még, mert imádtam őket élőben és szintén tudatában voltak annak, hogy játszanak éppen.
  Az meg a Te szegénységi bizonyítványod, hogy nem ismered az igényes zenét. És javaslom kapcsolj át olyan rádióadóra ahol értelmes és változatos zenét is játszanak, majd meglátod....”
 • 2. meteor* 2010. december 29. 12:02
  „En meg azt nem ertem, hogy mi ez ...:? Depeche Mode, Rammstein, Metallica,Kiss, Mark Knopfler, Katy Parry, Sting meg ezekhez hasonlo? KOMOLYAN??? Az egesz ceget bezaratnam ilyen .... felhozatallal!!!!!
  Tudjatok ez az oka annak, hogy a magyar radiok sem ismernek izgalmasabb zeneket Joe Cocker: "You Can Leave Your Hat On" szamanal EVROL EVRE. Neha jon egy kis plussz, rajonnek, hogy mar mas zenek is vannak ezeken kivul, de milyen angol music chart-ot lesnek el? Brittet? Amerikait? Zene ugyileg ezert serelmezem, hogy Magyarorszag az M.o., mert oda koncertezni soha nem akarnanak olyan sztarok, akik a fiatalalok szintjen vannak, es ugyan jarjak a vilagot koncertezni, Magyarorszagot szinte mindegyik kihagyja. Coldplay is valszeg csak egyszer volt M.o.-n, de miert? Mert senkit sem erdekel ez a kicsi orszag, mert aki magyar, annak csak a magyar "sztarokkal" kell megelegedniuk, akik kozel sem allnak egyik igazi star-hoz sem. Az ilyenek meg, mint Metallica, hat koszonom szepen, akkor akar csodot is mondhatna a Live Nation. Ki a frasz az a Mark Knopfer????? HANY fiatal (16 - 32) ismeri?????? Ki a fenet erdekli? Katy Perry. Pl. Kivancsi leszek, mikor lathatjuk majd M.o.-n. Vagy Sugababes? Usher? Brandon Flowers? The Script? Rihanna? Michael Buble? Kings Of Leon? Keane? BEP? NEVER!!!!!! Mert Magyarorszag az Magyarorszag. Zeneben pedig igazan fingja sincs. Nem is meri ot senki, csak ha politikarol van szo. A fiatalok meg menjenek kulfoldre, ha IGAZI sztarkoncerten akarna reszt venni. Ez nem mindig megoldas! Habar en mar hallgattam ugy is Take That koncertet, hogy nem is vettem jegyet, de a folyo menten volt a stadion. M.o. csak a regi, elnyutt, szaz eves zenekarokat latja szivesen, akik mar idosek, sok helyen jartak, es tudjak, hogy Budapesten van koncert arena. A U2 lenne az egyeduli ertelmes csapat, akik koncerteznenek Bp-en, de csak mert ok sem most kerultek a palyara. Szivas az egesz! <moderálva..>”
 • 1. gondolat1234 2010. december 29. 11:22
  „A hölgytől a következő kérdéseim lennének:
  Ha idejön egy nagy név, aki tudható hogy óriási közönséget vonz, akkor miért nem lehet megoldani a normális jegyvásárlást? Ez már évek óta így megy bizonyos zenekaroknál és semmi javulás. Szó szerint verekedés a jegyekért, összedől a jegykiadó rendszer... Konkrét neveket említve pl. Depeche Mode, Iron Maiden. Ez két kirívó eset volt ezévben, de a Depeche Mode bármilyen turnéján ez a helyzet, vagy akár U2 (bár ők ide 93 óta nem jöttek).
  Ha egy előadás pillanatok alatt teltházas, jó előre fél évvel például, akkor miért nem lehet igény szerint plusz dátumot beiktatni. Persze ilyenkor jönnek azzal, hogy a zenekar hosszabbítja a turnét és oda el lehet menni. Ezzel két baj van. A szervezők nem képesek felfogni, hogy ezek a ZENEKAROK (nagybetűvel) sokaknak az életét jelentik, erre várnak 4 évet hogy lássák őket és ott akarnak lenni. Továbbá általában az új koncertekre is pillanatok alatt elfogynak a jegyek. És Európában szoktak menni a pluszdátumok, nálunk sose.
  Aztán lehet menni a jegyüzérhez, már nekem is kellett...
  A másik dolog pedig a 40ezer ft-os jegyár és az utazás. Megkérdezném, hogy a U2 turnéjára mennyibe kerültek a jegyek alsóhangon ? Mennyi idő alatt és mennyivel a koncert előtt fogytak el ? Esély nem volt Bécsbe eljutni... A jó zenére igény van, és ilyenkor semmi se számít. Az ilyen neveket külföldről is sokan jönnek megnézni és mi magyarok is utazunk ki, főleg ha ilyen lehetőségek vannak, hogy az adott zenekar nem jön el...
  És még egy kérdés: Miért nincsenek rendes arénák, koncerthelyszínek ? Ha már az Arénát újraépítették, akkor miért 12.500-asra ? Miért nem 20ezresre ? Én még ilyen tervekre emlékszem. Ilyen körülmények között egy jobb koncertre egy óra alatt fogynak el a jegyek, kevés a hely. A U2-t pedig meg is értem, hogy nem jön a lerobbant Puskásba, egyszerűen szégyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frank Zappa 70 éves lenne

Minden idők egyik legnagyobb polgárpukkasztó rockzenésze, a rendkívül tehetséges Frank Zappa… Tovább olvasom