Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Karácsony János 60 éves - 4 dal az Indiántól

Karácsony János, a James és Indián néven is ismert gitáros, énekes, zeneszerző augusztus 19-én lesz hatvanéves.
Gyermekkorát Óbudán töltötte. A zenével viszonylag korán megismerkedett, először zongorázni tanult, majd áttért a klasszikus gitárra. Első zenekara a Ferm volt, amelyben 1967 telétől játszott, majd 1971-ben a Generál alapító tagja lett. A tinizenekar a Mikrolied női vokállal kiegészülve ontotta a popos, könnyed slágereket - Csöngess be hozzám jó barát, Ha ismerném, Szélkakas és így tovább. Hihetetlen gyorsasággal váltak a fiatalok kedvencévé, de csak néhány évig tartott a tündöklés. A szólóénekes Révész Sándort elcsábította a Piramis, Karácsony pedig az LGT-ben az Amerikába disszidált Barta Tamás helyét vette át.Már az ő közreműködésével készült az 1975-ben megjelent Mindig magasabbra, az év májusában hatalmas tömeg előtt adták szokásos koncertjüket a Tabánban. Karácsony János virtuóz gitárjátékával, tiszta énekhangjával, dalainak különös hangulatával nagyban hozzájárult az LGT sikeréhez. Ismert szerzeménye a Rajongás, az Engedj el, Az utolsó szerelmes dal, A dal a miénk, az Áldd meg a dalt, A síneken és az Ellenfél nélkül.


Az LGT több angol nyelvű albumot, számos filmzenét és néhány zenés darabot is készített, munkásságuk színvonalát jelzi a rájuk ragadt "a zenészek zenekara" jelző. Az 1980-as évek közepétől az együttes egyre kevesebbet koncertezett, a tagok szóló karrierjüket építgették, hosszú ideig utolsó albumuk 1984-ben jelent meg Ellenfél nélkül címmel. 1992-ben a Nyugati pályaudvaron megtartották búcsúkoncertjüket, de nem oszlottak fel.

Tizenhárom évi hallgatás után 1997-ben váratlanul új albumot adtak ki 424 - Mozdonyopera címmel, 1999-ben kétszázezer néző előtt koncerteztek a Felvonulási téren, 2002-ben az Óbudai-szigeten léptek fel, és ugyanabban az évben megjelentették eddigi utolsó lemezüket A fiúk a kocsmába mentek címmel. 2007-ben Erdélyben koncerteztek, néhány nappal később ők voltak a Szigeten a nulladik nap sztárjai.Karácsony első szólólemezét 1986-ban jelentette meg Az időn túl címmel, ezt követte tíz év múlva a James, majd a Boldog Karácsony 2004-ben. Számos együttesbe hívták, de ő nem akart elszegődni sehová, mert számára az LGT "a" zenekar. Producerként és hangmérnökként közreműködött a Napoleon Boulevard albumain, természetesen dolgozott az LGT tagjaival, fellépett a kölyök-Generál nosztalgiakoncertjén, 2006 decemberében Frenreisz Károly 60 éves jubileumi koncertjén az ős LGT-ben ő helyettesítette az elhunyt Bartát. Idén júniusban a "hatvanasok koncertjén" nyolc idén születésnapját ünneplő zenésszel együtt ő is színpadra lépett a Petőfi Csarnokban.


Karácsony János nyitott az újra, egy interjúban azt nyilatkozta: nagyszerű dolog, ha az embernek lehetősége van a kísérletezésre. Ha valaki meghallgatja munkáit, szembetűnő, hogy szeret új dolgokat kipróbálni, persze úgy, hogy közben a zene sokak számára érthető és élvezhető maradjon. Ma Szentendrén él és gitárt oktat, alkalmanként saját zenekarával lép fel, a koncerteken önálló albumainak számait, a Generál és az LGT dalait játssza.

2000-ben megkapta a Hungaroton életműdíját, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

Olvasóink írták

  • 1. Jethro_Tull 2011. augusztus 17. 17:54
    „Én is őszinte szívvel ajándékozom neki a saját Lovagkeresztem :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziget - A határértéken belül van a fesztivál zajszintje

Az előírásoknak megfelelő a Sziget fesztivál zajszintje a hétfőn nem sokkal éjfél előtt a főváros… Tovább olvasom