Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Befellegzett a legnagyobb hazai reggae fesztiválnak?

Egy kormányrendelet miatt szakad meg idén a húsz éve folyamatosan megrendezett Reggae Camp fesztivál.
Vajon jövőre folytatódhat a hagyomány? Portálunk annak járt utána, mik a lehetőségei ezek után a szervező LB27 zenekarnak, hogyan fogadták a hírt a rajongók, és a győri reggae banda tagjai, akik először léptek volna fel az eseményen.


Okultak a West Balkán hibájából

– Az idei LB27 Reggae Camp fesztivált a megváltozott jogszabályok tükrében nem tudjuk megrendezni – tették közzé üzenetüket a napokban, több száz rajongó bánatára, a legnagyobb hazai reggae fesztivál hivatalos honlapján a szervezők, akik nyomatékosan kívánják felhívni a dühös közönség figyelmét arra, hogy a történteket ne vegyítsék a politikával.

Szerintük ugyanis a március 8-án közzétett kormányrendelet alapjában véve a résztvevők biztonságosabb szórakozásáért lépett életbe. Okulva a budapesti szórakozóhely – az azóta bezárt, és szimbólumnak tekinthető – West Balán végzetes hibájából, az ötnapos reggae ünnepen az alapítók elengedhetetlennek tartják a biztonságot és az előírásoknak megfelelő működést még akkor is, ha ezzel több hónapos munkájuk veszett kárba.


Megakad a húszéves hagyomány

– Inkább erkölcsi veszteségek ezek, hiszen egy húszéves hagyomány akad most meg. Remélem, csak egy kis kimaradás lesz belőle! Mivel a Camp évről évre komolyabb lett, s az elmúlt három-négy évben elismert európai fesztivál lettünk, nem engedhettük meg magunknak, hogy idén, az új rendelet szabályainak megfelelve, a költségeinket átcsoportosítva szerényebb fesztivált hozzunk össze. A Camp ismertsége, neve, elért sikerei köteleznek minket, hogy minőségi szórakozást biztosítsunk – mondta el a kisalfold.hu-nak Bodnár Tibor, a Ladánybene27 frontembere, a fesztivál egyik szervezője, amikor a veszteségekről érdeklődtünk.A leállás miatt a győri reggae zenekar sem kap lehetőséget

– Az idei fesztiválon zenekarunk, az öt éve alakult Green Synapsis is részt vehetett volna Bodnár Tibi, illetve az LB27 jóvoltából. Nagy lehetőség lett volna ez számunkra, hiszen az országban kevés esemény van, ahol ez a stílus is megmutathatja magát érdeklődők előtt.

A West Balkán-tragédia kapcsán meghozott kormányrendelet szigorítását csak mézesmadzagnak tartom. Nem ismerem pontosan ezeket a változtatásokat, de nem látom be, miért volt szükség a szigorításra akkora mértékben, hogy az veszélyeztesse a legnagyobb magyar reggae fesztivál létét, amelyen több tíz éve sosem történt semmilyen tragédia. Én is megfordultam néhányszor a Reggae Campen, és minden alkalommal élmények ezrével tértem vissza a mindennapi rutinhoz. De zenekarunk ahelyett, hogy az idei Campet siratná, inkább készül a 2012-es fesztiválra – árulta el ellenérzéseit Baráth Balázs, a győri reggae zenekar szólógitárosa, aki számára a fesztivál meghiúsulása hatalmas csalódás.


Hol marad a kompromisszum?

– Fesztiválozóként és korábbi fellépőként sajnálom – zeneileg és a közösségi élményt tekintve is –, hogy elmarad az idei Reggae Camp. A műfaj kedvelőinek biztos szórakozást kínált, a hazai zenekaroknak pedig lehetőséget nyújtott az érvényesülésre, ami korántsem egyszerű a vidéki városokban. Megértem, hogy a szigorított kormányrendeletek a biztonságunkat szolgálják, de egy olyan tömegrendezvény esetében, ami már több mint egy évtizednyi sikeres múlttal rendelkezik, kompromisszumkészebben kellene megközelíteni a problémát a hatóságok részéről – fejtette ki véleményét a témában Tutervai Kata győri rajongó, aki idén is tervezte, hogy jegyet vált a júliusi raszta ünnepre.

Ezzel a véleménnyel cseng egybe egy másik olvasónk véleménye is. – Nagyon fontos a biztonság. A szigorú törvények, úgy látszik, kellenek. Ugyanakkor sajnálatos, hogy egy több éve biztonságosan működő rendezvény elmarad emiatt. Több figyelmet kéne fordítani a rendeletek betartására, betartatására, mint az ilyen fesztiválok betiltására, mert ezzel a feltörekvő zenekaroktól vesznek el lehetőségeket – szögezte le Gubó Gréta egyetemista, aki ugyan nem hallott még sokat az eseményről, de mindenképpen támogatja a fesztiválélet fennmaradását az országban.


Kötelező a változtatás

– Menekülési-, kiürítési tervet kell létrehoznunk. A helyi jegyzővel valamint a rendőrséggel, ÁNTSZ-szel, az adóhivatallal, a katasztrófavédelemmel, mentősökkel és tűzoltókkal egyeztetett rendezési tervet kell készítenünk. Ezen kívül legalább egyikünknek el kell végeznie a meghatározott rendezvényszervezői iskolát is, hogy jogosultak legyünk a szervezésre. Precízebb könyvelés, még tisztább vendéglátó körülmények és még számtalan, nem művészi kérdés, amire figyelnünk kell. Egyébként nyitni szeretnénk a közép európai országok fiataljai felé, ami további kemény melót, és a nézőszám emelkedését eredményezheti. Egyedül a Camp kulturális üzenete és célja marad érintetlen: 5 nap Jamaica, autentikus reggae zenékkel – avatott be az új előírások miatti kötelező változtatásokba Bodnár Tibor, aki szerint a szervezési munkálatok profibb szintre emeléséhez valószínűleg a Ladánybene 27 tagjai mögött álló céges formátumot is meg kell változtatniuk.

Olvasóink írták

  • 1. astra1 2011. május 25. 19:48
    „jaj mast akko mi is a konkrét probléma?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beatrice: új lemez 12 év után

Vidámság és rock & roll címmel tizenkét év szünet után készített ismét stúdióalbumot Nagy Feró és a… Tovább olvasom