Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az éneklő kutya - Toto koncert Budapesten - fotó

Kedden este a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán ez a kutya nem ugatott, ez énekelt, nem is akárhogy.
Előző, 2006-os (előtte 2000-ben) budapesti koncertje után újra itt járt a rockzene utóbbi harminc évének egyik legnagyobb hatású zenekara, az 1976-ban alakult amerikai Toto együttes. A zenekar nevét az "Óz a nagy varázsló" kutyájáról vette fel és nem véletlenül adtam Jack London világhírű könyvének címét e jegyzet címének. Kedden este a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán ez a kutya nem ugatott, ez énekelt, nem is akárhogy.


A zenekar felállásában erősen a 36 évvel ezelőtti alapítást idézte, a gitáron a világ egyik legjobbjának tartott Steve Lukather játszott, a szintén alapító David Paich és Steve Porcaro billentyűsökkel, a basszust Nathan East nyomta, a dobok mögött pedig a varázskezű Simon Phillips ült (aki az alapítő Jeff Porcaro '92-es halála után szállt be a bandába). A szólót az a Joseph Williams énekelte, akiről a zenekar történetírói is csak azt mondják, éneklése idején élte fénykorát a Toto a Fahrenheit és a The seventh one nagylemezekkel. Nem mellesleg épp ezen lemezek adták a kedd esti koncert gerincét is, ám természetesen nem hiányozhattak a zenekar legnagyobb slágerei, mind a Stop loving you, vagy éppen az Africa sem (utóbbit egy tizenkét perces long verzióban). Már a kezdés is erős volt a Toto-tól, a Rosanna-val nyitott a sokak által várt koncert (tele volt a Pe-Csa szabadtéri helyszíne).

A zenéről csak szuperlativuszokban lehet beszélni, hiszen Simon Phillips feszes alapja mellé Nathan East adta a gyomorrengető basszust, Steve Porcaro a maga nemtörődöm profizmusával szinesítette David Paich jazzistákat megszégyenítő zongorajátékát. Steve Lukathert nem véletlenül tartják a világ egyik legjobb gitárosának (számos világsztár, így Michael Jackson, Eric Clapton, Phil Collins vagy akár a Dire Straits lemezein közreműködött), játéka egyszerre laza és lenyűgöző rockzene. Vele kapcsolatban hozzá kell tenni, a Luke-nak becézett zenész emberi tartásáról is bizonyságot adott a zeneszámok közti összekötő szövegben, nem feledkezvén meg a nagy barát, Jeff Porcaro (dobos) haláláról és a másik barát, Mike Porcaro (basszus) betegségéről sem. Joseph Williams énekével kapcsolatban előítéletekkel álltam a koncert elé, az internet amúgy is csapnivaló zenei minőségéből az jött le, hogy a zenekarból való távozása után szólókarriert kezdett énekes bizony megöregedett és elhanyagolja a magas c-ket. Nem így történt, Williams a 80-as éveket idéző, csengő énekhangja méltán került a zenekarba napjainkban is. Nem mellesleg Jenny Douglas-McRae-vel (Mabvuto Carpenter-rel a vokálban) fantasztikus duettet is prezentáltak a közönségnek. A nóták hosszított verziójában aztán megszólalt Simon Phillips és Nathan East szólója is, David Paich pedig a jazz vizeire evezvén adott egy jópár perces egyedi szólót. A "normál" program lezárása után a nézők visszatapsolására aztán előbb az Africa, majd a Home of the brave szólalt meg (itt már a "szent őrület határán" álló közönséggel), majd a Toto lepihenvén 22-én Bécsben bűvölje el az igényes rockzene közönségét.

Még egy nagyon fontos dolog: A világhírű zenekar belépő jegyén 20.30 volt megjelölve kezdési időpontnak. A Toto-hoz órát lehetett állítani. Sajnos itt többször eszembe jutnak az ország ilyen-olyan, úgynevezett tehetségkutatóin feltűnt sztárocskák (csak hiszik ennek is magukat), play-back vitézek, akik - légyen az komoly koncert, vagy falunap - vidoran késnek egy-másfél órát a fellépésről, hogy aztán beletátogva a mikrofonba felvegyék a csillagászati gázsit (akinek nem inge.....). Láttam ennek ellentettjét is Beledben, Ruzsa Magdinál, akihez szintén órát igazítottunk. A Toto két órás koncertet ígért, erre még rátettek vagy negyed órát. A színpad előtti dühöngőben állva minden ruházatom a víznemű állapotba került, de a Pe-Csa színpadja elől azzal a gondolattal távoztam: De jó lenne még egy pár órányi rockzenét hallgatni, természetesen Lukatherék interpretálásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wasabi Kht. Balatoni mini-turné 2012

A Wasabi Kht. 3nap alatt 3 élő koncertet ad a Balaton körül július 19.-e és 21.-e között.
Tovább olvasom