Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A Slayer, Megadeth Budapesten: akkor jó, ha fáj!

Ismerve a két zenekar korábban nem éppen felhőtlen viszonyát igazi meglepetés volt, amikor először olvastam, hogy közös turnéra indulnak.

Dave Mustaine már összeveszett mindenkivel, aki csak él és mozog és persze Kerry King sem maradt adós egy nem éppen finomkodó visszavágással. A tavalyi Big 4 turné szerencsére összehozta a zenekarokat és elsimították a nézeteltéréseiket, remélem ez így is marad, mert mi rajongók jártunk a legjobban: Slayer és Megadeth egy koncerten!

A két zenekart, mintha üldözné a balszerencse: Jeff Hanneman betegsége és távolmaradása, valamint Araya és Mustaine váratlan lebetegedéseivel nem indult túl jól a 2011-es turnészezon. Annak mindenesetre örültem, hogy a hírek szerint egyik nagy kedvencem Gary Holt (Exodus) helyettesíti Jeffet a turné során és ezzel a nem mindennapi felállással láthatom a Slayert. Végül ez nem jött össze, mert Gary és csapata az Iron Maiden előtt lép fel Chilében, a helyét pedig Pat O'Brien (Cannibal Corpse) vette át.

Megadeth

2010-ben a Sonisphere kapcsán azt írtam, hogy a zenekar a legjobb formáját mutatta, ez most sem volt másképp, sőt még jobbak voltak! Dave Mustaine igazi gitárhőshöz méltóan jelent meg egy kétnyakú gitárral, majd az elsőnek előadott Trust és az ezt követő In My Darkest Hour jelezte, hogy a setlistet jórészt lecserélték: ez már nem a R.I.P. évfordulós turné. Van miből válogatni és nem is nagyon tudtak mellényúlni,j ól összeállított programot láthattunk, majdnem hibátlan hangzással, bár halkabban szóltak a kelleténél.A zenekar is inkább elemében volt a nagyobb színpadon, mint a PeCsá-ban, Ellefson szinte második frontemberként biztatta a közönséget és igazán látványosan játszott.

Az elmaradhatatlan Peace Sells alatt megjelent a színpadon a zenekar kabalája Vic Rattlehead és mindenkiben tudatosította: nektek annyi! A Peace után levonultak, majd a szintén elmaradhatatlan Holy Wars volt a ráadás, amely a közepén átment Metallicába majd folytatták ahol a betét megszakította a számot. De a megszakítás nem a megfelelő szó, túlzás nélkül írhatom, hogy mesterien volt beillesztve a betét és egy pillanatig fel sem fogtam, hogy mit hallok csak azt, hogy ez valami új verziója H.W-nak!? Ez volt a befejezés és ismét azt éreztem amit 2010-ben: elnéztem-hallgattam volna még egy órát... ha nem a Slayer jön utánuk!

Slayer

Én szerencsés voltam mert külföldön láthattam a Slayert, de a rajongóknak sokat kellett rájuk várni. Ha nem csal az emlékezetem utoljára 2005-ben léptek fel nálunk (ha tévedek majd valaki kijavít, most nem keresgélem elő a régi jegyeket), így igazán "kiéhezett" rajongók várták őket! Az átszerelés alatt AC/DC szólt, majd hirtelen minden figyelmeztetés nélkül lekapcsolták a fényeket és az AC/DC átváltott Slayerbe (World Painted Blood), hatásos kezdés! Mintha gyomron rúgtak volna, úgy szólt a Slayer (hirtelen megtalálták a hangerőgombot a keverőn) és ez így jó, ezt vártam, akkor jó ha fáj!

Lehet thrash metalt játszani, lehet thrash metalt jól játszani és ott van a Slayer a thrash non plus ultrája. Igazságtalanság lenne a két zenekart összehasonlítani és ezúttal a Megadeth-nek jutott a mindig hálátlan feladat, hogy a Slayer előtt lépjen fel (vagy lehet, hogy Dave Mustaine nem szeret utánuk fellépni?) a buli előtt az járt a fejemben, hogy Mustaine és csapata akár el is lophatja a show-t a Slayertől, de ezzel a brutális erővel nem lehet versenyezni, hiába a profi produkció. A megszólalásuk hibátlan volt, mint a világítás is, amely mindig fontos része egy Slayer koncertnek nem "csak úgy van".

Pat O'Brien kiválóan hozta a Hanneman témáit, ha befestené a haját és nem tudom előre simán J.H.-nak nézném! Valószínűleg a számok nagy részét már tudta fejből és csak a maradékot kellett begyakorolnia ami a YouT-os videókat elnézve nem eshetett nehezére. A setlistből nekem csak a Hell Awaits hiányzott, de ez az egyetlen kifogásom ez a koncert hibátlan volt, de mint tudjuk: olyan, hogy rossz Slayer koncert nem létezik!

Fotókat a két bandáról ide kattintva talál!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyíregyháza a Magyar dal fővárosa 2011-ben

Eger 2010-es nagy sikerű bemutatkozása után 2011-ben már hét vidéki város is pályázott a Magyar dal fővárosa címre. Tovább olvasom