Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

300 ezer zeneszámmal elstartolt a superbox.hu

A szolgáltatáshoz a „hangot" a Universal Music adja, az induláskor máris több mint 300 ezer dal érhető el.

A napokban elindult az online zenehallgatást kínáló Superbox.hu. A Magyarországon egyedülálló szolgáltatáshoz a „hangot" a Universal Music adja, az induláskor máris több mint 300 ezer dal érhető el. A tartalmak folyamatosan bővülnek majd, exkluzív, CD megjelenés előtti számok is bekerülnek a Superboxba. A szolgáltatás sikerét a digitális zeneértékesítés térnyerése és a számítógépes zenehallgatás népszerűsége is előrevetíti.

A napokban startolt el a korlátlan online zenehallgatást kínáló Superbox.hu. A magyar nyelvű szolgáltatás technikai hátterét a Superbox Kft. adja, a kommunikációról a Hírek Média gondoskodik, míg a zenei anyagokat a világ és Magyarország legnagyobb zenei kiadója, a Universal Music biztosítja. „A kínálatban már az induláskor több mint 300 ezer szám érhető el 3500 előadótól, a jövőben pedig rendszeresek lesznek az exkluzív, CD megjelenés előtti dalok is" – mondta el Benda Gergő, a Universal Music ügyvezető igazgatója. A nemzetközi piacokon már bizonyítottak a hasonló szolgáltatások, melyet most végre a magyar felhasználók is kipróbálhatnak: az online, streamelt (digitális adatfolyamként érkező) zenehallgatásnak köszönhetően sem hosszú letöltési idővel, sem pedig akadozással nem kell számolniuk.

Terjed az online zenehallgatás

Az online zenehallgatás világszerte egyre elterjedtebb: a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) adatai szerint a CD-piac zsugorodásával párhuzamosan nő a digitális értékesítés. 2009-ben a zeneipar összes bevételének 25 százaléka, 2010-ben pedig már 29 százaléka származott az online területről, ami 4,6 milliárd dolláros forgalmat jelentett. Hazánkban is hasonló tendencia figyelhető meg: a KutatóCentrum és a Superbox közös felmérése szerint a zenehallgatók 84 százaléka számítógépen is szokott hódolni szenvedélyének. A 18-24 évesek körében a rádió mellett ez a legnépszerűbb forma: 38 százalékuk leggyakrabban PC-n (médialejátszón vagy interneten keresztül) hallgat zenét. „A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy nem csak a legfiatalabb korosztály nyitott a digitális terjesztésre: a 25-34 évesek egynegyede, a 35-54 éveseknek pedig egyötöde számítógépen keresztül hallgat zenét leggyakrabban" – emelte ki Fialka Krisztina, a Hírek Média képviselője.

Felhasználókra hangolva

A Superbox számos hasznos funkciót kínál a felhasználóknak: a tagok saját tracklistákat és toplistákat állíthatnak össze, emellett néhány kattintással megoszthatják kedvenceiket ismerőseikkel. A 300 ezer szám között album, zeneszám és előadó szerint is lehet keresni, de a kínálat abc-be rendezve is böngészhető. A szolgáltatás új kedvencek megismerését is segíti, a választott előadókhoz ugyanis hasonló stílusban játszó formációkat is ajánl a Superbox. „Bár az alkalmazás valóban nagyon sokat tud, hihetetlenül egyszerű és egyértelmű a kezelése. A működési elv összecseng azzal az igénnyel is, miszerint manapság az emberek már nem birtokolni szeretnék kedvenceiket, sokkal inkább arra vágynak, hogy bármikor egyszerűen hozzáférjenek azokhoz" – emelte ki Fialka Krisztina.

Nem zsákbamacska: ingyenes verzió is elérhető

A felhasználók egyetlen előfizetéssel bárhol használhatják a Superboxot, az alkalmazást ugyanis több gépre is letölthetik. A fejlesztők azokra is gondoltak, akik egyelőre csak kipróbálnák a szolgáltatást, számukra egy ingyenes változatot is elérhetővé tettek. „Mivel Magyarországon még nem volt hasonló szolgáltatás, érthető, ha sokan először tesztelni szeretnék. A Superbox.hu oldalról ingyenesen elérhető FreeBox az összes funkciót tudja, viszont a fizetős verzióval szemben az egyes számoknak csak egy-egy részletét lehet meghallgatni" – magyarázta az ingyenes változat bevezetésének hátterét Fialka Krisztina.

Olvasóink írták

  • 1. OldSpice 2011. április 12. 11:44
    „egy szó: youtube”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatér a Hiperkarma: lemez, koncert

Három és fél után visszatér a színpadra és lemezt is készít a 2000-es évek első felének egyik… Tovább olvasom