Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Tiltakozás Manson koncertje ellen - válaszoltak a szervezők

Sopron, Volt Fesztivál - A Győri Egyházmegye azt állítja, Marilyn Manson amerikai sátánista zenekar. Több sopron környéki templomra kifüggesztették a tiltakozó plakátot. Olvasónk a peresztegi templomot fotózta le. A VOLT szervezői elküldték véleményüket az üggyel kapcsolatban.


"Tiltakozás Marilyn Manson amerikai sátánista zenekar soproni koncert fellépése ellen" - áll a peresztegi templom ajtaján. (Fotó: olvasónk.)

Információink szerint Sopron környékén több templomra is kifüggesztették a tiltakozó felszólítást, amelyben imádságra és böjtre szólít fel a Győri Egyházmegye, mondván a Volt Fesztiválon fellépő Manson keresztényellenes, s koncertje alkalmat adhat gyűlöletkeltésre, és a szentségek gyalázására.

Információink szerint a falvakban élőket ez nem nagyon mozgatta meg, mondhatni közömbösek maradtak. Többségük nem is hallott Marilyn Mansonról. Arról meg különösen nem, hogy miről szólnak a zenéi és dalszövegei.

A VOLT Fesztivál szervezőinek reagálása

A VOLT Fesztivál templomba járó vendégeitől hetekkel ezelőtt szomorúan és megdöbbenve értesültünk Pápai Lajos Püspök atya június 9-én kelt köriratáról, amely első alkalommal a  június 14-i Szentmiséken került kihirdetésre. Az elmúlt hetekben – a hozzánk érkező felháborodott és aggódó levelek és telefonhívások ellenére – erre a kisalfold.hu-n megjelent mai írást megelőzően nem kívántunk reagálni.

Római katolikus keresztényként távol álljon tőlünk, hogy vitába szálljunk a nagyra becsült Püspök atya meggyőződésével, azonban mivel a körirat erősen alkalmas arra, hogy a VOLT Fesztivált negatív színben tüntesse fel és a hívekben téves képet alakítson ki a rendezvényről, az alábbiakban röviden reagálni kívánunk annak tartalmára.

A köriratban Püspök atya „keresztényellenes rendezvényként" aposztrofálja eseményünket, melyet a legnagyobb tisztelettel, ám határozottan visszautasítunk. Ugyancsak vissza kell utasítanunk, hogy bármely, a VOLT Fesztiválon fellépő művészt nyilvánosan „sátánista" jelzővel lehessen illetni.
A VOLT Fesztivál évek óta számos keresztény-témájú programot támogat és vonultat fel. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az idei VOLT Fesztiválon is jelen lesz a Közös Pont elnevezésű programhelyszín, ahol a törénelmi egyházak képviselői beszélgetésekkel, előadásokkal és „lelki útravalóval" látják el a résztvevőket. (Itt egyébként az egyik beszélgetés címe így hangzik: Szereti-e Isten Marilyn Mansont? Meggyőződésünk, hogy egy keresztény számára egyértelműen „igen" a válasz erre a kérdésre.) A programhelyszín szervezőinek visszajelzése szerint a tevékenységük évek óta rendkívül népszerű, sikeres és hasznos.

Ugyancsak keresztény fiatalok várják a VOLT Fesztivál vendégeit a Meghallgatlak Sátorban, a VOLT kísérőrendezvényeként pedig a fesztivál műsorfüzetében is megtalálható az „Eljutni a határig" című jubileumi szimpózium programja a magyar, a bajor és az osztrák evangélikus egyházak szervezésében.

Mindezekről június 9-én a kérésünkre létrejött személyes találkozásunkkor Püspök atyát is tájékoztattuk. Beszélgetésünk során elmondtuk azt is, hogy a VOLT Fesztivál 1993 óta bármiféle botránytól, vagy negatív eseményektől mentes volt, ma már a város egyik legfontosabb, elismert „jelképe" és Magyarország egyik legjelentősebb kulturális eseménye, amelyen évente közel 80.000-en vesznek részt, és amelyért többek között Sopronért kitüntetést vehettünk át korábban a város vezetésétől.

Fentiek ismeretében arra kértük Püspök atyát, a VOLT Fesztivál jó hírnevének megőrzése érdekében a tiltás, a tiltakozásra buzdítás és a hívek megtévesztő tájékoztatása, befolyásolása helyett látogasson el a VOLT Fesztiválra, és személyesen is győződjön meg a rendezvény kulturált körülményeiről, a közönség rendívül jó összetételéről és a fesztiválon szolgálatot teljesítő keresztények munkájának hasznosságáról. Püspök atya a meghívást nem fogadta el.

Püspök atyát tájékoztattuk továbbá arról is, hogy Sopron város polgármestere kérésére e-mailben fordultunk Marilyn Manson menedzseréhez, melyben a művész programjának pontos részletezését kértük.
Manson menedzsere megdöbbenésének adott hangot a kérésünk kapcsán.Válaszában leírta, hogy Marilyn Manson évente 100-150 koncertet ad, igazán nagy nevű, gyakran keresztény városokban és világszerte elismert fesztiválokon. A jelenleg zajló európai turné (amelynek Sopron a záró eseménye)  állomásai között szerepel többek között Portó, Linz, Innsbruck, München, Brno és Pozsony, a koncertek – a menedzser írásbeli válasza szerint – hosszú évek óta garantáltan mentesek bármiféle negatív megnyilvánulástól, direkt, vagy burkolt egyház-, vagy Istenellenes kinyilatkoztatástól, akár verbálisan, akár a szimbólumok nyelvén. Marilyn Manson II. János Pál pápa idején Lengyelországban is fellépett, a menedzser válaszában kitért arra, hogy sem ott, sem a turné egyéb állomásain semmilyen botrány, vagy tiltakozás nem kísérte a fellépést, a művész pedig kifejezetten elutasítja a sátánista jelzőt. Ezek az előadások rockkoncertek, ennél többet, vagy kevesebbet senki ne várjon tőlük.

Püspök atyának elmondtuk azt is, hogy Manson néhány évvel ezelőtti budapesti koncertje ugyancsak problémamentesen zajlott le, a közönség összetétele semmiben sem különbözött egy átlagos rockkoncert közönségétől, az előadás pedig – a rockkoncertek atributumain túl – semmilyen különös, vagy mások hitét, meggyőződését, érzéseit sértő elemet nem tartalmazott.

Úgy gondoljuk, a VOLT Fesztivál az elmúlt 16 éves tevékenysége alapján nem szolgált rá, hogy keresztényellenesnek lehessen nevezni, mi több: ennek ellenkezőjét bizonyítja tevékenységünk és programunk. A VOLT Fesztivál a közösségépítés és a pozítív élményekkel való feltöltekezés messze legkíválóbb terepe. Egy olyan hely, ahol az ország számos pontjáról és külföldről érkező vendégek 220 program (koncertek, színház, beszélgetések, szabadegyetm, sport, gyerekprogramok, játékok, városismereti vetélkedők, stb.) közül választhatnak. Így például, ha valaki bármi okból nem kíváncsi Marilyn Manson produkciójára, ugyanabban az időben még legalább 15-20 más programot talál magának.

Az egyház és Püspök atya iránti tiszteletünk azt diktálja, hogy a fent leírtakon túl erről a kérdésről a jövőben további szót a magunk részéről ne ejtsünk. Sok szeretettel várjuk vendégeinket július 1-2-3-4-én a VOLT Fesztiválon.

Sopron, 2009. június 30.

Üdvözlettel:

A VOLT Fesztivál szervezőiA plakáton álló apróbetűs felirat:

"Sajnálattal és őszinte megrökönyödéssel vettük tudomásul, hogy többszöri jelzésünk ellenére Sopron Megyei Jogú Városban megvalósulhat egy köztudomásúan keresztényellenes zenekar fellépése, jóllehet ez alkalmat ad a keresztények elleni gyűlöletkeltésre és az egyház, valamint szentségei gyalázására. Ezért fordulunk minden jószándékú keresztény testvérünkhöz, hogy imádsággal és böjt felajánlásával könyörögjenek a gyűlöletkeltőkért és megtévesztett testvéreinkért." Győri Egyházmegye

A Győri Egyházmegye tiltakozik a Manson koncert ellen - Fotó: olvasónk

Olvasóink írták

110 hozzászólás
 • 110. mjenoe 2009. július 08. 09:22
  „http://www.magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=28073”
 • 109. futóbab 2009. július 04. 09:55
  „Folytatom a 108-as hozzá szólást:
  Köszönet a szervezőknek,a biztonságiaknak. Természetesen itt is vannak:drogosok,alkeszok,fanatikusok,és Menson rajongó sátán imádók,dehát hol nincsenek?Sokan egy Fradi meccsre is a buli kedvéért,a balhé miatt mennek,mégsem tiltják a focit.
  Ha fiatal lennék,én is a VOLT-on lennék,és nem csak az összefoglalókat láthatnám.Sőt való színű,hogy Menson koncertjén is ott lennék.Gondolom nem kis munkájukba került a szervezőknek,hogy ezt össze hozták,a fiatalok örömére.Aki pedig nem szereti,úgysem fog ott csápolni.Nem hiszem hogy ennyi sátánista lenne,inkább csak kíváncsiak,és közelről szeretnének látni egy érdekes figurát.
  Egyébként pedig egy külön álló koncert lényegesen többe kerülne,mint pl.a napi jegy ára.
  És végül:nem kellene bolhából elefántot csinálni.Jó lenne ha a katolikus egyházhoz tartozók belátnák,nem ez az egy vallás van a földön,mindenkinek magán ügye:miben és kiben hisz,éget-e bibliát/bár nem szép dolog/vagy sem,Istenben hisz vagy Allahban,vagy csak szimplán magában.Kösz hogy megírhattam a véleményem. Ja és mindenkinek jó csápolást!”
 • 108. futóbab 2009. július 04. 09:33
  „A hozzá szólások elolvasása után,véleményem keresztényként 48 évesen:Nem szeretem nézni Mensont/bár érdekes showmen/szövegét nem értem/csak magyarul beszélek,de a jó dallamú számait szívesen hallgatom.Ezt a fene nagy demokráciát,a nyugathoz való közelséget a keresztények is akarták.Lám itt van,próbáljanak vele együtt élni,mert ehhez tartoznak a rockerek,punkok,sátánisták,de még Allah hívei...stb is.A plakát ragasztás idő igényes,és fárasztó munka.Helyette inkább a pap terelgesse a nyáját,hirdesse az igét,és próbáljon a prédikációival minél több embert elvakítani.De hozzá teszem,a hívők közt is akad bőven:tolvaj,gyilkos,rocker,de még Menson rajongó is.Ha valaki felvállalná,kíváncsi lennék egy felmérésre:hány keresztény csemete csápolt majd Menson koncertjén? Előre tudom,meglepő eredmény születne,mivel a zöm katolikus. Lányom sok éven át az elsők közt lépte át a VOLT kapuját.Soha nem volt nagyobb botrány,nem kötöttek bele,és még meg sem lopták,pedig órákra hagyta őrizetlenül sátrát.Ellenben hatalmas élményekkel gazdagodott,sok új barátra talált,a rendezvények,koncertek hangulatát mindíg élvezte.”
 • 107. Gatinho 2009. július 02. 17:00
  „Igen MIR, teljesen igazad van! És Orbán Vktor a hibás, ugye? :) Monnyon le! :)”
 • 106. mir 2009. július 01. 19:00
  „"hogy igen tisztelt Püspök Atya nem fogadta el a VOLT-ra szóló invitációt"

  Viszont a polgári körös banzájokon rendszeresen részt vett.”
 • 105. kolombela 2009. július 01. 12:24
  „NoBo
  Pontosan ez az amit a katolikus egyház foggal-körömmel, sokszor fegyverrel és nemtelen eszközökkel a mai napig is üldöz. Ezek a sorok Krisztus tanításai, amit az egyház sosem ismer el annak.”
 • 104. Cerwin 2009. július 01. 12:03
  „Ez egy idézet a Stigmata című filmből, a helyesírási hibákért elnézést, én is csak bemásoltam.
  A 19.sz. elején találtak egy írást, ami kutatók szerint Jézus írt a saját vérével. Az egyház persze nem ismeri el. Ennek apropóján készült a film.”
 • 103. mjenoe 2009. július 01. 11:48
  „Én azért óvatos lennék a Wikipédiával, mert sok sületelenség jelent meg enciklopédikus tényként tálalva. Tudjuk, hogy bárki lehet, (te is lehetsz) szerkesztő és nyilván valamilyen szinten rajongója szerkeszti.
  A szerkesztői vitaoldalra meg már a kutya sem kiváncsi.

  ( NoBo - a forrásmegjelölés nélküli idézeted bár szimpatikusan hangzik, de ugy érzem csak a kisbetüs istenekre igaz...)”
 • 102. NoBo 2009. július 01. 10:34
  „Csatlakozom az előttem szóló(k)hoz:
  "isten országa bennetek van,nem fából és kőből épült házakban,
  hasítsd szét a fát,és én ott leszek,emeld fel a követ és megtalálsz"”
 • 101. Eva- 2009. július 01. 10:27
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Manson”
 • 100. mrwhy 2009. július 01. 10:22
  „Tudtommal Marilyn Manson (a személy) a Church of Satan egyház tagja. Vagyis nevezhető sátánistának.
  Viszont ha valaki venné a fáradtságot arra, hogy legalább a wikipedia-n elolvassa, hogy miről szól ez. Látná, hogy ez tulajdonképpen egy ateista szervezet, nem hisznek ők semmilyen sátánban meg felsőbb hatalomban. Persze polgárpukkasztani szeretnek, de ártalmatlanabbak mint a legtöbb keresztény.
  AngelLilith által idézett 11 parancsolatból is lejön, hogy az egész egy vicc, persze biztos sokan érzik, hogy sérti a vallásukat. Pont ez a baj.”
 • 99. mjenoe 2009. július 01. 10:00
  „"Lenin élt, él és élni fog." Ha valaki ezeket a hozzászólásokat elolvassa erről megbizonyosodhat.

  Kádár népének nyugatmagyarországi gőgösebb fajtája igy nyilatkozik meg olyan ügyben, ami nem rájuk vonatkozik. Ez a tiltakozás azoknak szól, akik templomlátogató gyakroló keresztények. Egy magát római katolikusnak valló ember számára a püspöke nem véleményt nyilvánit, hanem követendő utasitást ad valláserkölcsi kérdésben. Ezt jobb ha tudják a magukat vallásos szervezők is.

  A többit meg mit érdekli, hogy mi ellen tiltakozik az egyház? Ha ez a remek lap meg az MTI nem csinált volna belőle ügyet, a hir megmaradt volna a vallásukat gyakorlók keretein belül , akiknek szólt. De a hiréhes média ügyet csinál, akiket pedig etetnek azok jóizüen visszaböfögik amit várnak a méregkeverők.
  A templom árnyékát is kerülők tehát feleslegesen fecsegnek, mert nem nekik szól - sem az ima sem a böjt.”
 • 98. SAmu 2009. július 01. 09:15
  „1. A püspök szó mondat közepén kisbetű!
  2. A kat.egyházat támogató Fidesz és KDNP helyi erői kifejezetten védnöki tevékenységet fejtenek ki (lásd a Szuperinfo, Sopronpress nyilatkozataikat) a Volttal kapcsolatban. A püspök velük nem konzultált?”
 • 97. SPS 2009. július 01. 08:57
  „Az antireklám is reklám... Gondolom a VOLT szervezői rengeteg pénzt költöttek arra, hogy reklámozzák a fesztivált. A katolikus egyház részben megoldotta helyettük- és csökkentette ilyen költségeiket-, egy A4-es lappal, és még a "plakátragasztó fiúkat" sem nekik kell fizetni...”
 • 96. C-Dúr 2009. július 01. 08:05
  „Őszinte tiszteletem a VOLT főszervezőinek végtelenül udvarias, kiegyensúlyozott nyilatkozatáért. Ez már önmagáért beszél. Tisztelt Püspök Atyát pedig arra kérjük: imádkozzon a bűnösökért, ránk fér. Másrészt: ez lenne a dolga. Továbbá bármennyire is érthető, hogy igen tisztelt Püspök Atya nem fogadta el a VOLT-ra szóló invitációt, nos, én egészen biztos vagyok abban, hogy ha Jézus Krisztust hívták volna el a szervezők, ő ellátogatott volna. Hiszek benne- és ebben:))”
 • 95. miracle 2009. július 01. 08:00
  „Majd jövöre a KDNP (mint kormánytag) szépen kitiltja az országból és nem kell körlevelet sem kiadni.”
 • 94. Cerwin 2009. július 01. 07:59
  „"isten országa bennetek van,nem fából és kőből épült házakban,
  hasítsd szét a fát,és én ott leszek,emeld fel a követ és megtalálsz"”
 • 93. Cerwin 2009. július 01. 07:57
  „A Stigmata és a Da Vinci kód ellen is tiltakoztak. Érdemes mindkettőt megnézni, hogy miről szól. Nem Istentagadásról, ahogy Ők állítják, hanem az egyház, mint "üzlet" létjogosultságáról.”
 • 92. metermester 2009. július 01. 06:57
  „´´Ha az Eat Me, Drink Me-t alul lehet múlni, akkor most ez is sikerült... Értem én, hogy 2007-ben megviselte a média által is folyamatosan követett válása a sztriptíz táncosnő Dita Von Teese-től... értem én, hogy nagyon depressziósan végződött a két évnyi együttélésük... Még azt is értem, hogy Dita hatása volt az előző lemez burlesque világa... és így nagyon messze került egykori bevadult önmagától... Sőt! Azt is értem, hogy 40 évesen már nem lehet behugyozni a színpadon... De abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ezek után rock sztárból nyöszörgő pop sztárrá kell válnia!

  A The High End of Low slágerkedős, minimalista, letisztított zenéjére nem lehet túl büszke főhősünk! Unatkozós mormogás, őrjöngés-szimulációk, nagyon néha bekapcsolt zaj-generátorok, akusztikus gitáros és gépdobos balladai depresszió... Mit ne mondjak, elég nehéz elfogadni, hogy Manson idáig jutott 2009-re... Vagyis, hogy az album dalainak jelentős részét bármelyik egy lemezes pop sztárocska be tudná vállalni, némi szódával.

  Persze abban biztosak lehetünk, hogy a 2005-ös budapesti koncert után, az idei VOLT-on is halálosan professzionális, minden lépésében megtervezett koncertet láthatunk majd. De, nekem pont ez a tervezettség és kiszámíthatóság nem tetszik a jelenkori Mansonban... Hol van az a spontán megőrülés, ami miatt annak idején meg lehetett szeretni... és ami miatt rock antikrisztus-nak lehetett mondani? Hát ez a kiszámítható popper lemez nagyon messze van tőle, az biztos... Hívjuk ezentúl egyszerűen, az album borítója után a rock tuaregének! Van annyira sivatagos és száraz az album, hogy simán megtehessük... Végül: még mindig nagyon hiányzik John 5, aki tudta, hogy kemény gitárok és pörgő lendület kell Manson elektronikus kütyüi mellé!´´”
 • 91. Miki2009 2009. július 01. 06:46
  „Nevetséges az egyház. Hány embernek kellett meghalnia azért, hogy hatalma legyen? Mindig is az emberek gyöngeségeit kihasználva erőszakkal kényszerítették magukat ránk. Gyöngeség alatt: az önzést, önsajnálatot, félelmet értem. Mindig is próbáltak a fejlődés és a tudomány útjába állni, Isten nevében, holott csupán a hatalomról szólt az egész. Nem tettek ők soha semmi olyat az emberekért, amit ne önös érdekből tettek volna. Mára hála Istennek (nem az egyháznak:)) közel sincs akkora befolyásuk ránk, mint régen.”
110 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eláznak a VOLT-osok?

Nyugat-Dunántúl - Hatvan-nyolcvan százalék a valószínűsége annak, hogy a VOLT Fesztivál nyitónapján… Tovább olvasom