Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A megyébe érkezők többsége belföldi

A soproni VOLT Fesztivál és a Győri Nyár vendégei mellett elsősorban a kerékpáros-turizmusra, valamint az egész térségben lecsapódó fogászati turizmusra apellálhatnak a szállásadók. Az egyéb céllal érkezett vendégek többsége belföldi.

Turistaszezon közepe van, már ha a szezon egyet jelent a nyárral. Az igazság azonban az, hogy legalább ennyire egy értelmű Győrött és Sopronban a fesztiválokkal, s ily módon már le is kellett hogy csengjen. Kezdjük Győrrel, ahol tele voltak a szállodák a kéthetes fesztivál alatt, ugyanakkor az egész nyárra kivetítve évről évre csökken a forgalom, legalábbis ami a beutaztató Inter Pressnél csapódik le.
Mérleg a szezon derekán: Győrből Hévíz viszi el a fürdővendégeket

Schiel Ottmárné, az IP Tours utazási vezetője szerint mind a fesztiválhoz tartozó, mind az egyéb – például színházi – programmal az a probléma, hogy az osztrák irodák legkésőbb novemberben lezárják a katalógust, de a győri program addigra még nem nyomdakész.

A tendencia sajnos nem biztató, 2005-ről 2006-ra jelentős, idén pedig enyhe csökkenést lehetett tapasztalni a turizmus terén. Ennek részben a fürdőbe vágyó vendégek elfordulása az oka, mivel idén Hévíz a sláger, ahol komplex gyógyászati szolgáltatásokkal kecsegtetnek a szállodák, míg nálunk – legyünk őszinték – ezt egy hotel sem képes nyújtani.

Van még egy speciális előnye a térségnek – azon belül is főként Mosonmagyaróvárnak –, ez pedig a színvonalas fogászati kezelés, ami elsősorban a svájciakat vonzotta, mivel saját hazájukban tízszeres áron látják el őket. Sajnos azonban ez a fajta érdeklődés is csökken, s ez szintén főként Győrött csapódik le, mivel a fogászati turisták általában a megyeszékhelyen szállnak meg és hét-kilenc napot töltenek itt.
A „háromnapos városnak" is nevezett Győr vezetése természetesen szeretné, ha ezt a hét-kilenc napot a turisták többsége itt töltené el, a helyzet azonban az, hogy aki több száz vagy több ezer kilométerről érkezik, az Budapestre, esetleg a Balatonra megy, és sem Győr, sem Pannonhalma megtekintése nem kerül hét napjába. A turistairodán érdeklődőkből ítélve egyébként azt látjuk, hogy a vendégek több mint 60 százaléka belföldi.

Ami tehát fájó, hogy az élményfürdőre nem épül komplex szállodai szolgáltatás, s a másik, amiről még nem esett szó, hogy a vendéglátók nincsenek felkészülve a kerékpáros-turizmusra, nem nyújtanak szervizszolgáltatást, nincs elég tárolójuk. Hogy ez egyre égetőbb kérdés, az mutatja, hogy naponta körülbelül 70 külföldi – főként német ajkú – turista tér be a Tourinform-irodába, s a fele biciklivel érkezik.

Sopronban – bár ezt még számszerű adatok nem támasztják alá – az év első felében a turizmus mintegy tízszázalékos erősödéséről számoltak be a szakemberek – válaszolta érdeklődésünkre Taschner Tamás, a Pro Kultúra kht. idegenforgalmi vetetője. – A múlt héten intéztünk körkérdést a szálláshelyeket üzemeltetőkhöz és a Tourinform-irodához. A válaszokból kiderült, a tavaszi hónapokban harminc százalékkal több vendég kereste fel a várost, mint az előző év hasonló időszakában, de ez a tendencia nem folytatódott  a nyári hónapokban, amelynek kiemelkedő eseménye a VOLT Fesztivál volt, jelentős vonzerővel. Sajnos hasonló rendezvénye nincs Sopronnak, amely az úgynevezett városi turizmusra, tehát a város- és múzeumlátogatásra épít, adottságai miatt. Ezért lenne fontos, hogy színvonalas rendezvényeket szervezzünk. Az eddigi tapasztalatok alapján erősödött a belföldi turizmus, a külföldiek közül elsősorban a németek, a franciák, az angolok és a spanyolok – ebben a sorrendben – érdeklődnek Sopron iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT: Telt ház, hatalmas siker

Sopron- Minden eddiginél többen, közel hetvenezren szórakoztak az idei VOLT Fesztiválon. Pénteken a… Tovább olvasom