Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Volt egyszer egy furcsa berlini fal

Éppen 20 évvel ezelőtt, 1989. június 27-én Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter közösen vágta át a vasfüggönyt jelképező drótkerítést az osztrák–magyar határon. Egy évvel később, 1990 júliusában hivatalosan is megkezdték az – Európa megosztottságát szimbolizáló – berlini fal bontását.
– Nem vagy más, csak egy újabb tégla a falban – hangzott el Berlinben 200 ezer ember előtt a jól ismert Pink Floyd-sláger 1990. július 21-én, azon a helyen, ahol a berlini fal állt, kettéosztva egy várost, egy országot és egy kontinenst. A berlini fal – a hidegháború alatt – Európa megosztottságát jelképezte.

Szél Tamás és Dér Zoltán 1990 júniusában látogatott el Berlinbe. Középiskolásként néhány kalandos napot töltöttek az NDK fővárosában. – Nagy volt a kavarodás. A 7 forintos NDK márkát egy az egyben váltották – a jóval drágább – NSZK márkára. Előbbit sehol nem lehetett kapni – emlékezett vissza Tamás, aki jelenleg Kisteleken él.

Mindketten nagyon jól emlékeznek arra, hogy a Budapest–Berlin vonatjegyért oda-vissza összesen 600 forintot fizettek, míg a Szeged–Budapest távért 200 forintot kellet kiadniuk. – Furcsa, hogy az NDK mennyire olcsó volt. 3 márkából (21 forint) úri módon meg lehetett ebédelni – mondta Tamás, aki hozzátette: örült, hogy még megtapasztalhatta az endékás fílinget. Bár a sör és a virsli olcsó volt, az ott élőknek mindezért drágán kellett fizetniük – tette hozzá.

Brezsnyev és Honecker elhíresült csókja a berlini fal egy részletén. Fotók: DM/DV
Brezsnyev és Honecker elhíresült csókja a berlini fal egy részletén.
Fotó: DM/DV

– Akkoriban mindenki extázisban volt. Érezni lehetett azonban, hogy a németek közül sokan el sem hiszik, hogy megváltozott körülöttük a világ – mondta a szegedi Dér Zoltán. Ekkoriban a magyarok közül is sokan látogattak ki Berlinbe. Mindenki látni akarta, hogyan bomlik apró darabokra a kommunizmus egyik szimbóluma, a berlini fal.

– Mi az egyik legnevezetesebb kapunál, a Checkpoint Charlie-nál estünk neki a falnak egy kölcsönkalapáccsal. A mai napig őrzöm ezeket a betondarabkákat, hogy a gyerekeimnek mesélhessek erről a furcsa világról – magyarázta Zoltán.

1961. augusztus 13-án szögesdróttal választották ketté Berlint: a keleti oldalon a szovjet, a nyugati felén pedig a francia, a brit, valamint az amerikai zóna volt. Hamarosan a szögesdrótot betonfal váltotta fel. A berlini fal a valaha létezett határok közül az egyik legszigorúbban őrzött volt.

Egy újabb tégla a falban, 1961-ben kezdődött...
Egy újabb tégla a falban, 1961-ben kezdődött...
Fotó: DM/DV

Nyugat- és Kelet-Berlint elválasztó határvonalat egy átlagos napon 2300 katona őrizte. Szinte lehetetlen volt átszökni. Voltak azonban, akik megpróbálták. A berlini Checkpoint Charlie Múzeumban például őriznek egy páncélozott Trabantot, amivel egy vakmerő sofőr egykor megpróbált áttörni Nyugatra – sikertelenül.

– Munkatársaimmal, 1990. januárjában, az NDK-ba mentünk síelni. Mivel hó nem volt, ezért egy kirándulást szerveztünk Berlinbe – mondta Medgyesi László, akit megdöbbentett az endékás élet. – A szállodában a sört szinte becsületkasszára fizették az emberek. Az étteremben pedig meg sem néztük az étlapot, hanem a legdrágább fogást rendeltük, 8 márkáért – tette hozzá. A makói nyugdíjas néhány faldarabot is hazahozott fiának, Konstantinnak, aki elárulta: apja ajándéka nagyban meghatározta, hogy később történész lett. – A betondarabok mellett őrzök egy vécépapírcsíkot is. 1990 októberében, azon a napon, amikor bejelentették Németország újraegyesítését, csak silány, keletnémet vécépapírt lehetett kapni a boltban – emlékezett vissza Konstantin, majd hozzátette: elraktam emlékbe és ráírtam, hogy „Az NDK utolsó ajándéka".

Kukucska kelet és nyugat között.
Kukucska kelet és nyugat között.
Fotó: DM/DV

Áldozatok és bűnösök

Az NDK-ban 75 ezer polgárt vontak felelősségre kivándorlás kísérletének vádjával. 1961-től 1989-ig 268 megkísérelt menekülés közül 125 végződött halálesettel. Németország egységének helyreállítása után a falnál érvényben lévő tűzparancs kiadóit felelősségre vonták. A nevesebb keletnémet politikusok közül elítélték a felső vezetés több tagját, és bíróság elé állították az NDK Nemzeti Védelmi Tanácsának egykori tagjait, illetve a határőrség főparancsnokát. A falnál leadott halálos kimenetelű lövések ügyében 35 vádlottat mentett fel a bíróság. 44-en felfüggesztett börtönbüntetést, míg 11-en ténylegesen letöltendő börtönbüntetést kaptak.

1990 júliusában véget ért egy korszak.
1990 júliusában véget ért egy korszak.
Fotó: DM/DV

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók gyászolják a pop királyát

Sokkolta a világot Michael Jackson halálhíre. A pop királya 50 évesen, váratlanul ment el. Ottani… Tovább olvasom