Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Világszerte folytatódott a válság - pánik Budapesten

A világ tőzsdéi pénteken ötéves mélypontra estek, Ázsiában és Európában példátlan veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni, több helyen a felfüggesztették a kereskedést.
Az európai tőzsdéken pénteken rendre estek az árfolyamok, a főbb indexek 7-9 százalék közötti zuhanást mutattak. A tőzsdei kereskedést Ausztriában, Izlandon, Romániában, Ukrajnában, Indonéziában és Oroszországban is felfüggesztették, és igen sok részvény kereskedését is szüneteltették.

Nagy volt a zűr Tokióban

Pániktól fertőzött volt a kereskedés Ázsiában pénteken, a legnagyobb veszteségeket a japán befektetők könyvelhették el azt követően, hogy a Nikkei 225-ös irányadó index a hét során 24 százalékot veszített értékéből, ezzel több mint 650 milliárd dollárnyi tőke párolgott el a japán részvénypiacról. A tokiói irányadó mutató pénteki zuhanása olyan mértékű volt, amelyre több mint két évtizede nem volt példa.

A kockázatvállalási kedv megszűntével nemcsak Tokióban kellett szembenézniük a befeketetknek, az erős eladói nyomás 7,2 százalékos veszteséget okozott a hongkongi tőzsdén, valamint a régióban tapasztalt eséshez képest meglehetősen szerény, 3,6 százalékos csökkenést Kínában.

Áltag 8 százalékos veszteség Európában

Az esést nemcsak a Távol-Keleten, de Európában is banki papírok vezették, a Barclays 15 százalékot, a Santander 9, a HBOS pedig több mint 18 százalékot veszített részvényei árfolyamából pénteken. Az olajipari társaságok részvényei szintén sokat gyengültek, a BP több mint 5, a Royal Dutch Shell papírjai pedig több mint 6 százalékot veszítettek értékükből. A nyersolaj jegyzése 6,6 százalékot esett, így most már csak 80,9 dollár a hordónkénti árfolyama New York-i árutőzsdén; a Nemzetközi Energiaügynökség szerint jövőre már egyenesen csökken a világ olajkereslete.

Budapesten is tombolt a pánik

A globális szinten érzékelhető pesszimizmus a Budapesti Értéktőzsdét sem kerülte el, a pesti parketten pénteken is folytatódott a pozíciók pánikszerű likvidálása, egészen az utolsó pillanatokig.

Az irányadó mutató 13 059,7 pontnál, 9,7 százalékos mínuszban találta meg a gödör alját még a délelőtti órákban, majd innen a hangulat javítását megcélzó bejelentések, valamint a tőzsdei társaságok árfolyam-megőrzést megcélzó sajátrészvény-vásárlásainak hatására kismértékű emelkedésbe kezdett. A délután folyamán a BUX egy 500 pontos sávban mozgott, jelentősen leszűkítve a napi minimuma és maximuma között bejárt több mint 1850 pontos űrt.

A kereskedés utolsó perceiben szinte minden részvényt felkötöttek, arra blazírozva, hogy a hétvége során akár radikális fordulatot is vehet a piaci hangulat - erre azonban vajmi kevés esély mutatkozik. A kereskedés volumene még az elmúlt napok lázas eladási hullámát tekintve is kiemelkedő volt, csak az OTP részvényeit közel 50 milliárd forint értékben jegyezték. A BUX végül 2,9 százalékos csökkenéssel 14 577,7 ponton zárt - ilyen alacsonyan legutóbb 2004 decemberében mozgott a mutató.

A blue chipek közül egyedül az elmúlt napok során rendre felülteljesítő Richter tudott emelkedni, rögtön 9,5 százalékkal 31 645 forintra. Az OTP 3660 forinton nyitott, majd gyorsan zuhant tovább, egészen addig, míg Csányi Sándor bankelnök meg nem nyugtatta némiképp a befektetőket azzal, hogy közölte: a bank eszközeinek minősége nem romlott, az idei évre tervezett 1 milliárd eurót meghaladó profit tartható.

A bejelentés hatására a bankpapír jegyzésének egy pillanatig még a zöld tartományba is sikerült átcsapnia, ám innen rendkívüli sebességgel zuhant vissza, egészen a napi minimumértékét jelentő 3277 forintos árfolyamig, ami 9,9 százalékos veszteséget jelentett. A részvény végül a nap végi felkötések, valamint a bank jelentős mennyiségű sajátrészvény-vásárlásának köszönhetően 3600 forinton fejezte be a kereskedést.

A Mol kereskedését már a nyitás utáni első 10 percben ideiglenesen felfüggesztették ugyan, ám a részvény ezt követően tovább növelte veszteségeit. A jegyzés egészen 10 630 forintig zuhant, majd onnan többszöri próbálkozást követően 11 500 forintig sikerült felrántani, amely még így is 8 százalékos árfolyam-csökkenést jelent.

270 forint felett is járt az euró

A forintot ért támadás során a 270-es sáv fölé emelkedett a jegyzés még a reggeli órákban, ám a 270,80-as csúcsról a kormányzat, a jegybank és a gazdasági szereplők részéről érkezett bejelentéseinek hatására meglehetősen gyorsan ereszkedett alább az euró/forint árfolyama. A forintgyengüléssel párhuzamosan a régiós devizák is hirtelen leértékelődtek, ám a nap végére mindenütt jelentkezett némi korrekció - számolt be Kolba Miklós, az ING Bank devizapiaci üzletágának vezetője.

Nem magyar-specifikus a jelenlegi örjöngő pánik, ütötték a zlotyt is, meg a feltörekvő piacokat általában, már a prágai kötvények is elvéreztek. Bár az MNB azon bejelentése, miszerint forrást biztosít a hazai szereplőknek jó hír ugyan, azonban itt már globális megoldásra lenne szükség - mondta el Geszti Pál, az ING devizapiaci üzletkötője.

Nincs fundamentális alapja a forint gyengülésének, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyeli a folyamatokat, a forint árfolyamát, ha szükségesnek tartja, a rendelkezésre álló eszközökkel beavatkozik - mondta Simor András jegybankelnök egy pénteki sajtótájékoztatón. Az MNB hétfőtől napi egyszer euró/forint swap tendert indít a rövid lejáratú likviditás javítása érdekében - tette hozzá a jegybankelnök.

Rendkívüli a volatilitás a piacon, ezt pedig példa nélkül való illikviditás kísérte. A délutáni forint-korrekcióban az is szerepet játszott, hogy a hétvége előtt a szereplők minden áron zárni akarták pozícióikat, hiszen nem tudható, milyen bejelentések érkeznek majd a jövő heti nyitásig - magyarázta Kolba. A szakember szerint bármilyen rossz hír további forint-leértékelődéshez vezethet, ám ezek hiányában is előfordulhat, hogy a jövő hét elején újra a 265-ös szintek közelébe erősödik újra az euró.

Az ING devizapiaci üzletágának vezetője a várható fundamentális korrekciók alapján hosszabb távon 260 forint fölötti eurót prognosztizál. Kolba szerint a makrogazdasági mutatókban hamarosan jelentkezhetnek az Európában már egyértelmű válságjelek. A maastrichti kritériumok vártnál későbbi teljesülése ugyancsak negatívan befolyásolja majd a piaci hangulatot, illetve a forint megítélését, de rövid távon a legfontosabb, hogy a bankközi devizahitelezés felfüggesztésével komoly tartóerő szűnt meg a forint árfolyamában. A szakember arra számít, hogy a piacok gyorsan reagálnak majd a gazdasági előrejelzések revideálására, aminek hatására az euró/forint kurzusa mindenképpen a 260-as szintek fölött marad majd.

A dollárért 191,80 forintot, a svájci frankért 171 forintot kértek a bankközi piacon pénteken délután, ám a zöldhasú forinttal szembeni jegyzésének csúcsa a 200-as szint felett, míg a svájci franké a 178-as sáv felett

Gigapánik Budapesten

Gigantikus pánik bontakozott ki itthon, és óriási likvidálások is zajlanak, miután a befektetők veszik ki a pénzt az alapokból - mondta Kuti Ákos, a Cashline elemzője. A reggeli kormányzati, jegybanki és felügyeleti intézkedések a verbális intervenció szintjén jó ötletnek tűntek, azonban a költségvetés újraszámolásának szerencsétlen kommunikációja már kevésbé.

A pénzügyminisztérium azon lépése, hogy eltörölje a nyugdíjalapok kötvényvásárlási limitjét akár segíthetne is a halott állampapírpiacon, azonban az alapoknál nincs meg a szükséges készpénz, ahhoz likvidálniuk kellene más pozíciókat, ami a jelenlegi helyzetben nem tűnik a legjobb ötletnek.

Délelőtt 10 után a régiós tőzsdék is masszív mínuszban voltak, a cseh 9,8, a lengyel 5,5, míg a török 6,2 százalékos veszteségnél tartottak. De a nyugati európai mutatók sem teljesítenek valami fényesen, az összes jelentősebb index 5 és 8 százalék közötti mínuszban forog.

Kuti szerint segítené a hazai helyzet megnyugvását, ha a külföldi piacok lehiggadnánanak. Erre akár ma, vagy a jövő hét elején sor kerülhet, de a volatilitás ilyen szintje mellett semmire sincs garancia.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajsza a hasadóanyagokért: bin Laden atombombát akar

A világ számos országában egyetemi kutatóközpontok raktáraiban még manapság is tárolnak atombomba gyártásához alkalmas anyagokat. A kelet-európai országok zöméből már elszállították ezeket a nukleáris anyagokat. Az amerikai ügynökök hamarosan Magyarországra is ellátogatnak, nukleáris anyagok után kutatva. Tovább olvasom