Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Valódi lehet a kép: Lenin Hitlerrel sakkozik

Száz évvel ezelőtt egy bécsi zsidó család házában együtt sakkozott Lenin és Hitler: rézkarcon örökítették meg a játszmát.
Az aláírás szerint Emma Lowenstramm, Hitler művészeti tanára készítette azt a rézkarcot, amelyen a fiatal Adolf Hitler sakkozik Vlagyimir Iljics Leninnel - írja a Daily Telegraph. A kép hátlapján mindkét diktátor aláírása szerepel.

Hitler kezdő művészként élt 1909-ben Bécsben, míg Lenin száműzetésben élt ekkor, s nincs kizárva, hogy megfordult az osztrák fővárosban is. A ház, ahol a sakkjátszma zajlott, egy előkelő zsidó családé volt akkoriban.

A rézkarc a sakk-készlettel együtt a második világháború elején a zsidó család házvezetőnőjéé lett, akinek most az unokája bocsátja árverésre az alkotást és a sakk-készletet. Hozzáértők szerint mindkét tétel 40-40 ezer fontot (12,5 millió forintot) érhet.

Fotó: BNPS
Fotó: BNPS

Az "Egy sakkjátszma: Lenin Hitlerrel - Bécs, 1909" című kép hitelességét 300 oldalas törvényszéki dokumentum igazolja.

Szakértők szerint az aláírások 80 százalékos valószínűséggel eredetiek, Emma Lowenstramm létezett és valóban tanította Hitlert, a sakk-készlet a bábuk alakjai alapján ugyanaz, amely a képen szerepel, és a két diktátor életrajza alapján nem zárható ki, hogy találkoztak Bécsben 1909-ben. Lenin pedig - bár 1894 óta kopasz volt, hogy ne ismerjék fel Európában - gyakran viselt álszakállt és parókát, és álneveket használt. Helen Rappaport történész szerint azonban a rézkarc a fantázia műve csupán, szerinte Lenin 1909-ben biztosan nem lehetett Bécsben.

A két tételre október 1-jén lehet licitálni Ludlowban, Nagy-Britanniában.

Olvasóink írták

  • 1. -.- 2009. szeptember 08. 19:44
    „Komoly.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marilyn Monroe - drog, diliház, függőség

Szeretők voltak, vagy John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök számára Marilyn Monroe nem volt más,… Tovább olvasom