Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Űrhajósmenü az űrben: kutyahús vacsorára

Kutyahúst evett az űrben, hogy jó kondiban maradjon – vallotta be az első kínai űrhajós, Yang Livei, aki 2003-ban teljesítette az ázsiai ország első űrmisszióját. Elmondta: az űrhajón csirkét és halat is fogyasztott.
Livei most kiadott önéletrajzában írja: sok barátja volt kíváncsi arra, mit esznek az űrhajósok. Sokan úgy gondolták, ínyencségekkel látják el őket, például cápahúst lakmároznak.

– Valójában teljesen átlagos ételeket ettünk, nincs benne semmi titkos – mondta. – Csirke, párolt hal és kutyahús került az asztalra.

Utóbbi kínai táplálkozási szakértők ötlete volt, ők ugyanis megállapították, hogy ezzel az űrben szolgálatot teljesítők erőnléte jobban megőrizhető, mint ha csak baromfit ennének.

Kína egyes tartományaiban – különösen az ország északi részén – nem szokatlan a kutyahús fogyasztása. Az állat egyes részeiből levest főznek, és félkész termékként megtalálható a hipermarketek polcain is.

Yang Livei 2003-ban teljesítette az ázsiai ország első űrmisszióját.
Yang Livei 2003-ban teljesítette az ázsiai
ország első űrmisszióját.

A németek és a svájciak nemrégiben elborzadva tapasztalták, hogy Kínában a bernáthegyi kutyát – amelyet az alpesi országokban hegyimentőként alkalmaznak a lavina által elsodort hegymászók, síelők és turisták kimentésére – sertéstelepekhez hasonló helyeken tenyésztik, hogy később elfogyasszák őket.

A kutyamenü még akkor is étlapon volt az űrben, amikor a kínai űrhajósok első űrsétájukat tették meg 2003-ban.

Az állatvédők borzalmasnak találják, hogy Kínában megeszik a kutyákat – és elítélően nyilatkoztak arról is, hogy az ember legjobb barátja az űrben szintén a fogások között szerepel.

Livei most kiadott önéletrajzában írja: sok barátja volt kíváncsi arra, mit esznek az űrhajósok.
Livei most kiadott önéletrajzában írja: sok barátja volt
kíváncsi arra, mit esznek az űrhajósok.

Jill Robinson, az Ázsiai Állatokért alapítvány aktivistája arra hívta fel e figyelmet: Yang Livei nagyon sok kínai fiatal példaképe, ezért Robinson reméli, az űrhajós tisztában van azzal, hogy a kutyák hősök: ők kutatták fel a szecsuáni földrengés túlélőit, emellett együtt dolgoznak az emberekkel a terrorizmus elleni harcban, valamint a pekingi olimpiai játékok idején is részt vettek a világ legnagyobb sporteseményének biztosításában.

Az európai űrhajósok egyébként hallani sem akarnak a kutyahúsról. Ahogyan Harald Wohlfahrt Michelin-csillagos szakács sem, aki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének főz. Az ötvenkét éves séf egy rangos éttermet vezet a Fekete-erdőben. Úgy véli: az űrhajósoknak készült ételeket a szokásosnál jobban meg kell fűszerezni, mert az ízérzés csökken a világűrben. Ugyanakkor a túlzott sózástól tartózkodni kell, mert az gyorsítja a csontvesztést. Nehezíti a séf dolgát, hogy szószokat nem használhat: ha ugyanis a szósz kiömlik, a súlytalan környezetben akár az elektromos berendezésekben is kárt tehet, ez pedig katasztrofális következményekkel járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusbörtön Norvégiában

Ez a börtön a végső állomás a gyilkosoknak és a nemi erőszaktevőknek. Az intézmény berendezésére további 325 millió forintnak megfelelő összeget költöttek. Tovább olvasom