Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Tolkien, a XX. századi mitológia atyja

150 ezer eladott könyv, kétmillió megvásárolt mozijegy – rengetegen rajonganak a ma 118 éve született John Ronald Reuel Tolkien fantáziavilágáért, A Gyűrűk Ura regénytrilógiáért és az ebbôl készült filmért. A nyelvészprofesszor-író életművét népszerűsítő magyar szervezet Szegeden alakult, tiszteletbeli elnöke Göncz Árpád egykori államfő.
Középfölde, hobbit, az Egy Gyűrű, "Drágaszág" – ismerős kifejezések annak, aki elmélyedt a modern fantasy atyjaként emlegetett John Ronald Reuel Tolkien korszakos művében, a huszadik század egyik legnépszerűbb szépirodalmi alkotásaként emlegetett A Gyűrűk Ura című regényben. Tolkien ma 118 éve született a dél-afrikai Bloemfonteinben. Gyermekkora nagy részét az angliai Birminghamben töltötte, majd Oxfordban tanult. Az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzoraként elbűvölték az antik vagy ősi eredetű nyelvek, a latin, az ógörög, a gót, az óangol, a finn. Már hétévesen kidolgozta első mesterséges nyelvét – haláláig 15-öt alkotott.

Az I. világháborúban csatlakozott a brit hadsereghez: szemtanúja volt rengeteg bajtársa, köztük közeli barátai halálának, maga is kórházba került. Műveiben ebből a világból akart menekülni. Az internetes szabadlexikonban olvasható: Tolkien mély vallásosságának tulajdonítják, hogy írásaiban is megjelenik a keresztény értékrend és szimbolizmus. A monumentális, mintegy 5 ezer tulajdonnevet tartalmazó, háromkötetes mitológia 1954–55-ben jelent meg, hatalmas sikert aratott. Szerzője "alapvetően vallásos és katolikus műként" jellemezte a jó és a rossz harcával, a kegyelem gyakorlásával, a halállal és a halhatatlansággal, a megváltással, az önfeláldozással, a barátsággal és a hatalommal egyaránt foglalkozó trilógiát, amelyet Peter Jackson 2001-ben kezdett megfilmesíteni. A 2003-ig évente bemutatott filmek közönség- és kasszasikert arattak, 17 Oscar-díjat kaptak. Több mint kétmillió mozijegyet vásároltak rájuk a magyar nézők – a regényből pedig az első kiadás óta mintegy 150 ezer példányt értékesítettek hazánkban.

Tolkien csodálatos világa emberek millióit varázsolta el
Tolkien csodálatos világa emberek millióit varázsolta el.

A nyelvtudós-író tiszteletére 2002-ben Magyar Tolkien Társaság (MTT) alakult Szegeden. A következő évben és 2005-ben is a Szegedi Tudományegyetem adott otthont az országos Tolkien Tudományos Konferenciának.

Egy gyűrűben toll és pipa – így fest a magyar társaság emblémája. Honlapja szerint az MTT a mítoszteremtő írót és kiemelkedő filológust tisztelő, műveit és az általa teremtett mitológiát szerető, az azokban megnyilvánuló örök emberi értékeket – barátságot, szolidaritást, önzetlenséget, közösségért érzett felelősséget, az alkotó munka örömét és az érintetlen természet szépségének tiszteletét – magukénak valló magánszemélyek önkéntes és autonóm közössége.

A társadalmi szervezet célja Tolkien műveinek, mitológiájának magyarországi megismertetése, terjesztése és az ezen szövegekkel tudományos és nem tudományos formában való kritikai, elemző foglalkozás. Népszerűsíti az olvasást az általános és középiskolások körében, versben, énekben, zenében, táncban, képzőművészetekben egyaránt biztosít lehetőséget a fiatalok amatőr művészeti önkifejezésére, például nyári táborok, színjátszó csoport, kórus, kreatív művészeti csoport szervezésével. Belépési nyilatkozat és a tagdíj befizetése szükséges a taggá váláshoz. A tagdíj diákoknak negyedévente 1800, "keresőknek" 3600 forint. Az egyesülethez nagyjából 180-an tartoznak, tiszteletbeli elnöke Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke, A Gyűrűk Ura egyik magyar fordítója.

Gyűlnek a Tolkien-fanok

Vasárnap fél 12-től a társaság fővárosi klubhelyiségében rendezi meg az MTT az Egy Rég Várt Ünnepélyt. Táncházzal, szerepjátékkal, városbújócskával, kézművesműhellyel, játéksarokkal emlékezik a névadó születésének évfordulójára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekültgyerekek: jobb élet helyett verés, bántalmazás

1946-ban Laurie Humphreys 13 éves volt. Egy árvaházban élt Southamptonban. Egy jobb élet reményében… Tovább olvasom