Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Több millió zarándok gyűlt össze Mekkában

Csaknem három millió muszlim hívő gyűlt össze a mekkai zarándoklaton a szaudi hatóságok szombati közleménye szerint. A hadzsnak nevezett mekkai zarándoklat az egyik legnagyobb vallási ünnep.
Az ötnapos ünnep rituális tetőpontja vasárnap lesz, amikor a hivők naphosszatt imádkoznak az Arafat hegyen, ahol hitük szerint Mohamed próféta utolsó beszédét mondta 1400 éve. A mekkai zarándoklaton összesereglett óriási tömegben gyakorta történtek tragédiák, leginkább úgy, hogy hirtelen pánik következtében a hívők agyontapossák egymást.

Két éve 363-an haltak meg, amikor a hívők agyontaposták egymást az Aqabai-szorosnál, a sátánt jelképező három kőoszlop megkövezésénél. 1990-ben még ennél is több, 1426 hívő halt meg, amikor pánik tört ki egy alagútban, amely a különböző szent helyeket köti össze egymással. A mekkai zarándoklatot a vallásalapító Mohamed 628-ban rendelte el. A hadzs az iszlám öt pillérérnek egyike, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden hivőnek életében legalább egyszer el kell zarándokolnia Mekkába - amennyiben anyagi helyzete és fizikai állapota ezt megengedi.

Idén is több millióan gyűltek össze. Fotó: Reuters
Idén is több millióan gyűltek össze. Fotó: Reuters

A hadzs világszerte a leginkább talán azokról a képekről ismert, hogy a hívők hétszer megkerülik a mekkai Nagy Mecsetben álló Kába követ. Az iszlám szerint Isten a Korán, vallásuk szent könyvének utolsó részét az Arafat hegyen nyilatkoztatta ki Mohamed prófétának, így a hívők szerint az ott elmondott imák biztosan eljutnak Allahhoz. A Földünkön élő 6 és fél milliárd emberből egyébként több mint 1.3 milliárd az iszlám vallás követője.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt II. Alekszij, a KGB-s pátriárka

A pénteken elhunyt II. Alekszij pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője a KGB informátora volt -… Tovább olvasom