Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Titanic kiállítás Atlantában

A Titanic kollekcióból körülbelül kétszáz darabot láthat a közönség az amerikai Georgia Aquariumban, a gyűjteményt először mutatják be víz alatti helyszínen. VIDEÓVAL
A gyengén megvilágított szoba úgy néz ki, mint egy raktár. Teli van dobozokkal. De a dobozok körülbelül 200 millió dollárnyi értéket rejtenek: a világtörténelem leghíresebb hajókatasztrófájának kincseit. Az 5500 darabos gyűjteményben szinte minden megtalálható, amelyet az elsüllyedt Titanic roncsai közül ki tudtak menteni.

Amikor a kínai porcelánok, a sós tengervíz marta cipők és vízrongálta kották éppen nem turnéznak a világ körül, állandó otthonuk Atlantában van, ahol a Premier Exhibitions nevű szervezet gondozza a katasztrófa után fellelt maradványokat. Itt több heti nézelődés után is érezheti úgy az ember: még alig látott valamit – mondta Leslie Cone, a Premier egyik asszisztense, ahogyan végig néz a Titanic roncsából felhozott, szinte málladozó papírokon. – Vég nélküli maglepetések és csodák – ez a Titanic-gyűjtemény – teszi hozzá.

A Premier munkatársai azt remélik, hogy az új, víz alatti kiállítás friss lendületet ad a tizennégy esztendeje világot járó tárlatnak, és a látogatók számára könnyebben befogadhatóvá teszi a hatalmas luxus óceánjáró tragédiájának történetét.

Egy pikk hetes - a Titanicon játszottak vele. Fotó: AP
Egy treff hetes - a Titanicon játszottak vele.
Fotó: AP

Az Aquarium munkatársai először rendeznek ilyen jellegű kiállítást, és hisznek abban, hogy minden eddiginél több látogatót vonz majd a produkció.

– Bizonyossá szeretnénk tenni az emberek számára, hogy olyat fognak látni és érezni, ha ellátogatnak a víz alatti kiállításra, mint még soha – nyilatkozta a helyszín szóvivője, Dave Santucci.

A Titanic-gyűjtemény segít megismerni a több mint száz évvel ezelőtt elsüllyedt luxus tengerjáró történetét a kifutásától az utolsó pillanatig. A világ akkor legnagyobb utasszállítója 1517 embert vitt magával a hullámsírba, amikor 1912. április 15-én elsüllyedt az Atlanti óceánon. A gyűjtemény rengetegféle dolgot tartalmaz: porcelánt, konyhai eszközöket, valamint a hajó 30 000 fontot nyomó törzsdarabját is. Az atlantai raktárban, ahol a tárgyi leleteket beraktározták, egy párologtató berendezés biztosítja a kellő páratartalmat, hogy a fémet és a papírt megóvja a károsodástól.

A Titanicról kimentett bankók. Fotó: AP
A Titanicról kimentett bankók.
Fotó: AP

Az Aquarium munkatársai gondosan csomagoltak ki és állítottak helyre minden egyes darabot: fehér pamutkesztyűket, egy pár finom női papucsot, egy papír zsebkendőt. Egy pár női cipő például egy bőr táskában hevert az Atlanti óceán mélyén közel egy évszázadon át, de még mindig benne van a talpbetét. A bőrcserzési eljárás az 1900-es évek elején egy olyan kémiai technológiát is magába foglalt, amely megóvta a cipellőt az óceán vizében élő mikrobák ellen, amelyek normális esetben teljesen megsemmisítették volna a nem fémből készült darabokat. Az ilyen jellegű speciális kémiai eljárásoknak köszönhető, hogy a Titanic roncsánál megtalált leletek több mint száz év után is kiváló állapotnak örvendenek.

A raktár úgynevezett papírszobájában kottákat, bankjegyeket és újságokat tárolnak. Ezek ellenálltak a víz károsító hatásainak, de mindegyiken látszik: több évtizedet az óceán mélyén, a vízben töltöttek.


Egy másik Titanic kiállítás - San Francisco-ból.

Egy másik szobában a fémből készült tárgyakat tárolják, például egy spárgafőzőt és egy vokot is, amelyeken csak néhány horpadást, illetve lyukat tudott ütni az idő és a tengervíz. Zöld patina vonja be az edényeket, és egyáltalán nem látszanak olyannak, mintha az óceán mélyéről kerültek volna a felszínre, inkább úgy néznek ki, mintha hosszú idő után talált volna rájuk valaki egy padláson.

A csodálatos hajóablak mintázatú porcelánedényeken még mindig jól kivehető az ikonikus White Star Line logo: egy zászló egy nagy csillaggal a közepén. Egy zöld üvegben pedig még ennyi idő után is ott van a pezsgő maradéka.

A Put Your Arms Around Me, Honey című Broadway produkcióból a Madame Sherry kottája 1910 ből. Fotó: AP
A "Put Your Arms Around Me, Honey" című Broadway produkcióból a "Madame Sherry"
kottája 1910 ből. Fotó: AP

– Amikor ezt megláttam, úgy éreztem, hogy akár ehetnék is ezekből az edényekből, és ez nagyban hozzásegített ahhoz, hogy személyes kapcsolatba kerüljek a Titanic-kal – mondta Cheryl Mure, a Premier oktatási igazgatója, miközben megfogott és felmutatott egy teáscsészét.

Az egyik legjellegzetesebb darab, amelyet a hullámsírban találtak, egy parfüm-szóró, amelyben még mindig ott van az édes illatanyag.

– A folyamat, hogy a tárgyakat kiállításra alkalmas állapotba hozzák, nagyon hosszú volt és nagy odafigyelést igényelt – magyarázta a minden egyes darab iktatásáért felelős Becky Parker.

Amikor a leleteket felfedezték a roncsok közelében, és összeszedték őket, azonnal sós vizes tartályba helyezték. A kincseket apránként rakták át egyik kisebb sótartalmú vízből a másikba, míg végül néhány hónap elteltével a száraz levegőre kerülhetett minden egyes darab. A papírokat mélyhűtőben szárították, aztán vákuummal kiszívták belőlük a sót és a törmeléket. Néhány darab esetében ez az eljárás több hónapig is eltartott, mások esetében két évbe tellett, amíg olyan állapotba hozták őket, hogy kiállításon legyenek megtekinthetők – mondta Parker.

A harmadosztályon ilyen, a White Star emblémájával ellátott teáscsészékben szolgálták fel a teát az utasok és a személyzet érészére. Fotó: AP
A harmadosztályon ilyen, a White Star emblémájával ellátott teáscsészékben
szolgálták fel a teát az utasok és a személyzet érészére. Fotó: AP

A kiállítás, amely 2009 tavaszáig látogatható, 1994-ben tette meg első világkörüli útját. Akkor Svédországban, Franciaországban, Svájcban és Argentínában nézhették meg a luxus óceánjáró tragédiájában elhunytak emlékére rendezett tárlatot.

Eddig több mint 20 millióan látták az óceán mélyéről felhozott tárgyi emlékeket.

Az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott Titanic Bostontól 1600 kilométerre ütközött jéghegynek. Majdnem száz évvel a tragédiát követően úgy tűnik: az áldozatok emlékét sikerült megőrizni az utókor számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Die Berliner Mauer, azaz: a Fal

A hidegháború legfőbb jelképe a berlini fal, vagy ahogy a németek nevezik: Die Mauer. Hatvan éve,… Tovább olvasom