Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Szomorú mérleg a holokauszt emléknapon

A legfrissebb adatok szerint szerte a világon mintegy 517 ezret tesz ki a holokauszt túlélőinek száma, és a túlélők fele a szegénységi küszöb alatt él.
A Süddeutsche Zeitung című német lap szerdai számában felhívta a figyelmet: a túlélők generációja rohamosan fogy, és a még életben lévők többsége 80 év fölötti. Egyre inkább fenyeget az a veszély, hogy belátható időn belül immár senki nem tud majd hitelesen beszámolni a nácik által elkövetett bűncselekményekről.

Georg Heuberger, a zsidó áldozatok segítésével foglalkozó Jewish Claims Conference (JCC) németországi képviselője szerint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a túlélők közül sokan szegénységben, méltatlan körülmények között élnek.

A JCC rendelkezésére álló adatokból kitűnt, hogy az 516 700 holokauszt-túlélő fele, mintegy 259 ezer fő a szegénységi küszöb alatt él. A legtöbben közülük Izraelben, mégpedig 74 ezren, továbbá az egykori Szovjetunióban, ahol számuk 90 ezret tesz ki. 104 ezren vannak a szegény, állandó ápolásra szorultak.

Erre a problémára természetesen a szövetségi köztársaság kezdeti éveiben kifizetett kártalanítások során alig gondoltak. Az akkoriban többnyire még fiatal túlélők számára a hangsúly a gyors újrakezdésen volt, a szövetségi kormányok ezért sürgős és pénzügyileg kielégítő megoldást kerestek. Sok nyugati országgal és Izraellel is egyfajta globális megállapodást kötöttek, mégpedig egy nagyobb összegről, amely valamennyi követelés kielégítését magában foglalta. Az egyéni egyszeri, továbbá a nyugdíjkifizetésekre vonatkozó szövetségi kártalanítási törvény pedig mindenekelőtt a német holokauszt-áldozatoknak "kedvezett". Az egykori keleti tömb országai számára a hidegháború végéig német kifizetés csak csekély mértékben történt. A kelet- és közép-európai országokkal Németország csak az újraegyesítés után kötött globális megállapodásokat. Az adatok szerint a német állam jóvátételként ily módon mostanáig 65 milliárd eurót fizetett ki.

Ezen kívül különböző szervezetek segítik a túlélőket. Közülük a JCC például évente tárgyalásokat folytat a német pénzügyminisztérium képviselőivel a többi között a túlélők elszegényedésével kapcsolatos problémáról. Így például a szövetségi kormány 2009-ben pótlólagosan 30 millió eurót biztosított az érintettek jobb otthoni ápolására, orvosi kezelésére, illetve idősotthonok építésére.

A JCC képviselői szerint mindez azonban már egyáltalán nem elegendő. A korábbi megállapodásokat - mint fogalmaznak - dinamikusan igazítani kell az új feltételekhez.

Georg Heuberger szerint a JCC az egyik legfontosabb célkitűzésének azt tekinti, hogy a túlélők számára az utolsó éveikre méltó körülményeket biztosítsanak. A német pénzügyminisztérium ebből a célból munkacsoportot hozott létre - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. meir 2010. január 28. 23:13
    „Majd ha rajtatok lesz a sor,utana majd mi is azt mondjuk,hogy hazugsag amit allittotok!!!
    hogyan fog esni????”
  • 1. obama 2010. január 28. 10:06
    „kisbuta ha zsido lennel mashogy fognad fel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikában egyre több a terhes tini

Másfél évtizedes csökkenő irányzat után 2006-ban három százalékkal nőtt a teherbe eső tizenévesek… Tovább olvasom