Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Szerelmem: Szarajevó

15 éve, hogy véget ért Bosznia 1400 napos ostroma. 15 éve, hogy megszületett a daytoni béke, ami egyetlen állammá gyúrta a bosnyákokat, horvátokat, szerbeket. Bosznia-Hercegovina fővárosában, a folyamatosan megújuló Szarajevóban jártunk.
A Horvátországba igyekvők többsége elkerüli Boszniát. Félnek a háború sújtotta országtól, csak kevesen választják úti céljuknak a bosnyák fővárost. 15 évvel a háború után, Szarajevó utcáin végigsétálva megállapíthatjuk: Európa egyik legszebb, kulturálisan legsokszínűbb városát fedeztük fel. A háború nyomait ma is őrző, elüldözött muszlimok házait senki sem újítja fel. Egyfajta mementója a vérengzésnek, melyek mellett gomba módra szaporodnak a toronyházak, paloták.

A Szarajevót körbeölelő hegyek sok mindent láttak: a szerb csapatok innen ostromolták 1400 napig a várost. Az éhínséget, szenvedést lassan felejtik, ennek ellenére, az elmúlt időszakban látványosan fejlődött a Szegednél háromszor nagyobb boszniai főváros. A szétlőtt épületek, a nemrégiben felhúzott üvegpaloták épp úgy megférnek egymás mellett, mint a zsúfolásig telt kávézók, a rövid szoknyás szerb és horvát lányokkal „ékesített" belvárosi utcák, valamint a hijabot (fejkendőt) viselő muszlim nők. A város kettősségét a kontrasztok csak tovább erősítik. Az együttélést a mai napig tanuló közösségek ha lassan is, de a fejlődés útjára léptek.

Szarajevó 2010-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Egy kávéra mindig jut idő


Bosznia-Hercegovina

1992 márciusa óta független az 51 ezer 129 négyzetkilométeres állam. Lakosságát 4 millió 600 ezer főre becslik – 1991-ben tartottak utoljára népszámlálást. A háborút lezáró Daytoni békeszerződés két entitásra, a bosnyákok és horvátok alkotta Bosznia-Hercegovinai Föderációra  és a szerbek lakta Boszniai Szerb Köztársaságra, valamint egy különleges övezetre, a Brckói Körzetre osztotta. Hivatalos fizetőeszköze a konvertibilis márka, fix árfolyamon – a német márka árfolyamán – váltják.


A városba érkező turisták első célpontja a Bascarsija, a muzulmán negyed. A szűk utcákkal tagolt, kávézókkal sűrűn tarkított belvárosban sétálva senki sem gondolná, hogy a városlakók negyven százaléka munkanélküli. A bosnyák kávé (finomra őrölt kávé, többször felfőzve) a nyugalom jelképe: a középkori utcák üzleteinek kirakataiba padokat szereltek, így az árusok közvetlenül az ablakban tudják kávéjukat kínálni. – Mindig is egy márkát kértek egy kávéért. A háború alatt is jutott erre pénz. Ha mégsem sikerült összeszedni a kávéra valót, akkor egy doboz cigiért is ihattuk egy jó feketét – magyarázta a kávézás szertartásának fontosságát Muratović Irma, a Szarajevói Magyar Egyesület vezetője. A fiatal nőről megtudtuk: vajdasági felmenőkkel is rendelkezik, férje bosnyák-szerb kettős állampolgár. A közösségek keveredése a nacionalizmus térnyeréséig teljesen természetes volt. A bosnyákok, a szerbek és a horvátok mindig is békében éltek egymással. – A vajdaságiak szerint lusták vagyunk! – mondta nevetve Irma, aki a háborúban elvesztette kétéves kisfiát és testvérét is. – Nem értik meg, hogy a sok szenvedés miatt mi csak a mának éltünk. Minden nap a túlélésért küzdöttünk, sosem terveztük a jövőt. Ezért a kívülállóknak úgy tűnhet, nem csinálunk semmit – mesélte Irma, milyen mentalistásbeli különbségeket tapasztalhatunk az egykori Jugoszlávia északi és déli lakói között.

Szarajevó 2010-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A nyugalom szigete is lehetne


Vucko és Miss Sarajevo

1984-ben Szarajevóban rendezték a XIV. Téli Olimpiai Játékokat. Az olimpia kabalafigurája Vucko, a róka lett. 1995-ben Bono, a U2 énekese Miss Sarajevo címmel kislemezt jelentetett meg. Később ezt a dalt Luciano Pavarottival közösen is előadta, egy Pavarotti és barátai koncerten.

 
A főutca hatalmas gránittömbjein sétálva észrevehetjük, hogy csak a nyugat-európaiak sietnek. A lenyugvó nap mellett lassan megtelik a mecset: imához készülődnek a muzulmánok. Csurig telnek a teraszok, mindenfelé burek és kávé illata terjeng. A város egyik része a müezzin hívására térdre borul, a lüktető belvárosban alig lehet szabad helyet találni. A sokszínűség jegyében a kávézók sem egyformák: a muszlimoknál csak a fekete italt szolgálják fel, a szerb-horvát helyeken sört is csapolnak – az egészséges hazafiság jegyében Sarajevsko Pivót, azaz szarajevói sört. Ha megkérdezzük, milyen nyelven beszélnek, csak annyit válaszolnak, a helyin. Nem tesznek különbséget egymást között.

Árak, árak és megint csak árak

Egy magyar turista is bátran leülhet a főutcán vacsorázni: a burek kilójáért 8 márkát, egy 25-30 dekás steakért 20-25 márkát kérnek. Egy korsó sör 3,5-5 márka, egy gombóc fagyiért is egy márkát kell leszurkolnunk. A márka használatról tudni kell, hogy a boszniai fizetőeszköz fixen kötött ez euróhoz: egy euró 1,96 konvertibilis márka. Így bátran, akár euróval is fizethetünk, a kiírt árakat csak felezni kell. Jó helyen, a hegyoldalban található szállásért 35-45 eurót kérnek éjszakánként és szobánként, a parkolás órájáért viszont meglehetősen sokat, két márkát kell fizetni. Ráadásul a várakozásért a fizetőövezetekben a hét minden napján, reggel 7-től este 8-ig kell fizetni. Szerencsére sok mélygarázs is épült, bár ott már óránként 2,5 márkáért várakozhatunk. Ha eltévedünk, érdemes taxiba szállni: 1,5 márkás alapdíjat és ugyanekkora kilométerdíjat kell csak fizetnünk. A villamosért, troliért viszont 1,7 márkát kell a pénztáraknál hagyni.

Szarajevó 2010-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A megújult belvárosban hatalmas pláza hirdeti a nyugati "kultúrát". A bevásárlási láz fokozására szabadtéri divatbemutatót is tartottak. A jövő évi ruhadivatról annyit megtudtunk: a barna ismét menő. A bosnyák modellek – nyugat-európai társaiktól eltérően – kicsit teltek (itt várom a kövezést), és nőiesek. Valójában csak szépek és nem gebék. Sokkal életszerűbb egy ilyen lányon bemutatott fürdőruha, mint a 36 mínuszos lányokra szabott darabok.

Divatbemutató Szarajevóban

Az üvegpaloták között, a múzeummal szemben szabadtéri kiállításon nézhetjük meg a háború eszközeit, páncélozott csapatszállítót, tüzérségi üteget, vasútisín-felszedőt. A hatalmas térnek a sarkában összehordott haditechnikai bemutató mellett egy kávézó hirdeti: Mi smo Titovi – azaz Tito a miénk. Egyetemisták töltik meg az árnyékos helyet, a 27 fokos, párás időben jól fogy a csapolt hideg sör.

Bosznia-Hercegovina jövője

A bosnyák fiatalok többsége külföldön szeretne dolgozni, élni. Miután már a szerbek is vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba, csak a kettős állampolgársággal nem rendelkező bosnyákoknak kell vízumért sorban állniuk. Ez persze rájuk nézve kellemetlen, de a szarajevói magyar nagykövet, Tóth László szerint a vízumliberalizáció hamarosan megoldja ezt a kényelmetlen helyzetet.

Pavarotti & U2 - Miss Sarajevo

Bosznia-Hercegovina természeti adottságokban rendkívül gazdag: a Drina-völgye, a Szarajevó melletti Boszna folyó forrása, a neumi tengerpart, a hamarosan megépülő észak-déli autópálya igazi turistaparadicsommá teheti Boszniát. A háborút megélt ország készen áll a kitörésre: itt az ideje, hogy mi is felfedezzük a határunktól alig 400 kilométerre lévő egykori Jugoszlávia gyöngyszemét!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sivatagi vihar: hatalmas homokfelhő ereszkedik a kínai falura

Mint egy hollywoodi katasztrófafilmben, olyan jelenet játszódott le egy közép-kínai településen: a… Tovább olvasom