Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szeptember 11.: tátongó gödör Manhattanban

A nyolc évvel ezelőtti New York-i terrortámadás helyszínén a gigantikus tervek ellenére szinte semmit sem változott.
A szeptember 11-i terrortámadások évfordulójának közeledtével egyre nagyobb figyelmet kapott a New York-i Ground Zero. A terület a gigantikus tervek ellenére szinte semmit sem változott: az öt tervezett toronyból csak egyet kezdtek el építeni az egykori World Trade Center helyén.

Az állandóan rohanó Manhattan közepén tátongó gödör meglehetősen rosszul néz ki, majdnem olyan hátborzongató képet mutat, mint azután, hogy a két repülőgép terroristákkal a fedélzetén becsapódott a World Trade Center ikertornyaiba. Többszintes, betonból és acélból álló labirintust látunk, olyan az egész, mintha egy föld alatti város háztetőit néznénk. A nagy lendülettel papírra vetett tervek, amelyeket fél évvel ezelőtt mutattak be a nyilvánosság előtt, nem valósultak meg.

Lassan épül be a Ground Zero. Fotó: AP
Lassan épül be a Ground Zero.
Fotó: AP

A nézelődőnek az a benyomása, hogy a gigantikus tervek talán csak évtizedek múlva válhatnak valóra – de az is lehet, hogy soha nem építik fel a terroristák által lerombolt épületek helyére tervezett, mementóként szolgáló szupertornyokat. A tervező, Larry Silverstein álmai soha nem válnak valóra. A harmadik torony a jelenlegi tervek szerint csak 2030-ban készül el, az ötödik, utolsó pedig spirál formája miatt talán soha: egyes tervezők szerint megépíthetetlen.

A World Trade Center helyén tátongó lyuk egy részét még mindig uralja annak az épületnek a maradványa, amelyet 2007-ben ugyan megpróbáltak lebontani, sikertelenül. Akkor két tűzoltó lelte itt halálát. A politikai viszályok, a tervezési bonyodalmak és nehézségek, valamint a gazdasági világválság egyre inkább kitolja a dátumot, amikor a World Trade Center ellen intézett terrortámadásban elhunyt több ezer ember emlékéhez méltó felhőkarcolók emelkedhetnek a Ground Zero-n. Az építkezés költségeit több milliárd dollárra becsülték a tervek bemutatásakor - az összeg azóta csak emelkedett.

A gigantikus tervek talán csak évtizedek múlva válhatnak valóra. Fotó: AP
A gigantikus tervek talán csak évtizedek múlva válhatnak valóra.
Fotó: AP

Az építkezés befejezésének több határideje volt már: tavaly ősz, aztán 2011, majd 2014. A tervezést sem fejezték be, a szükséges pénz nem áll rendelkezésre, ugyanakkor a tervezőkre és az építőkre hatalmas nyomás nehezedik: a közvélemény szerint már régen fel kellett volna építeni a területre tervezett épületeket. Elvégre nyolc év telt el a terrortámadás óta.

Már nyolc év eltelt a tragédia óta. Fotó: AP
Már nyolc év eltelt a tragédia óta.
Fotó: AP

Egy, a múlt hónapban készített közvélemény-kutatás szerint a New York Cityben élő állampolgárok több mint fele elégedetlen az újjáépítéssel. Több mint 60 százalékuk úgy véli: a kormány és a város vezetése nem kezeli kiemelt projektként gigantikus felhőkarcoló, a Freedom Tower megépítését, amely egyébként méltó emléke lehetne szeptember 11-nek. Ugyanennyien vélik úgy: az építkezést nem fejezik be a legújabban kijelölt határidőre sem. És valóban így tűnik, annak ellenére, hogy ezen a héten több mint ezer munkást vezényeltek a Ground Zero-ra.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. MTT 2009. szeptember 25. 11:20
  „Soha nem építtetném be a tornyok helyét, ha rajtam múlna. Maradjon meg mementónak, az utókornak.”
 • 29. fióka 2009. szeptember 18. 20:52
  „nyuszifull 2009.09.12. 19:22----> a fordítás nem teljessen pontos ,de a lényeget mondja.Nem volt itt semmi terror kivéve a cionista hatalmat.”
 • 28. tornacipő 2009. szeptember 12. 12:55
  „lacim6 off
  a.h.a. off
  ez azt jelenti hogy a <moderálva> nézeteitek és hozzászólásaitokkal nemértek egyet és nem is vitázom
  szerintem iratkozzatok be egy könyvtárba, és olvassatok kb 50 évet folyamatosan, és aztán se gyertek ide vissza”
 • 27. Meir 2009. szeptember 11. 19:49
  „moderálva durva”
 • 26. fióka 2009. szeptember 11. 19:24
  „ez egy korrekt válasz.
  üdv”
 • 25. LiamDevlin 2009. szeptember 11. 18:29
  „fióka én már néhány nyelven elolvastam "néhány" könyvet hidd el..
  és csak arra próbálok rávilágítani, hogy a világ nem a kurucinfoból, a barikad.hu-ból, Vona Gáborból, a Fideszből, és az Mszp-ből áll.
  Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű.
  De ne vitatkozzun,k mert én értem amiről beszéltek és sok igazság is van abban amit írtatok.
  Üdv”
 • 24. fióka 2009. szeptember 11. 18:03
  „amDevlin 2009.09.11. 16:50 --->félreértés ne essék,de a zsidók(szorry nem rasszizmusból mondom),de ez nálam olyan mintha ha a coca-colát gyártó cég név nülül reklámozná az saját termékét úgy,hogy igyátok a colán-kat.Naná ,hogy mondja,dogy coca -cola mert az a neve így ismeri mindenki és nem keverik össze a kolaszörpel,és itt nem ezekről a zsidókról beszélünk egyenlőre mert mint minden társadalmi rétegben meg vannak a gazdagok,szegények,művészek...stb..De elhiheted,hogy a világot irányító cionista hatalom velük sem törődik mint ahogy veled se.Ha majd egyszer neagyisten elszabadul a pokol akkor viszont ezek az emberek egy része is a szemedbe fog köpni mert ha nem tenné a társadalmuk valószínű hamar elintézné a sorsukat.Kicsit átnézni a történelmet és nem az agymosó iskolai tankönyvekből mert persze ott a valóság igaz oldalára héha köd száll ami sajnos jó pár ember vakul elhisz.”
 • 23. LiamDevlin 2009. szeptember 11. 16:53
  „Elfelejtettem odaírni, hogy a felsoroltak mind zsidók de gondolom rájöttetek:):)”
 • 22. lacim6 2009. szeptember 11. 16:50
  „Már értem hogy jött ki az össz áldozat 2846.”
 • 21. LiamDevlin 2009. szeptember 11. 16:50
  „---az érem egyik fele---
  Hajós Alfréd (olimpiai bajnok), Vámbéry Ármin (Kelet-kutató), Bánki Donát (feltaláló), Czóbel Béla (festő), Bárány Róbert (matematikus), Karinthy Frigyes (író, költő, műfordító), Petschauer Attila (olimpiai bajnok), Latabár Kálmán (színész) stb.., stb..
  ---a másik oldal--- Rákosi Mátyás, Kun Béla, Szamuely Tibor, Ságvári Endre, Péter Gábor, Gerő Ernő, Eörsi Mátyás stb.., stb...
  Ezért én személy szerint ostobaságnak tartom ha valaki Magyarországon zsidózik, ugyanis amellett, hogy rengeteg szenvedést és fájdalmat okoztak a magyar népnek, rendkívüli mértékben gazdagították is a kultúránkat és úgy mint az orvostudományban, a gazdasági életben, sportban, művészetekben elévülhetetlen érdemeket szereztek amelyek az országunk, Magyarország fejlődését segítették elő.
  Természetesen mindkét oldalról lehetne folytatni a felsorolást de én nem tettem, és főként azokra fókuszáltam akik döntő többségében Magyarországon "tevékenykedtek".

  Ja, igen én nem tudom, (ahogy persze bizonyítékok híján ti sem) hogy az Al-Kaida csinálta-e a merényletet ( valószínűleg igen), és, hogy őket ki pénzeli és annak mennyi köze van a zsidósághoz, vagy Izraelhez de ezeket a dolgokat mindenképpen szerettem volna elmondani.
  Üdv”
 • 20. lacim6 2009. szeptember 11. 16:49
  „17. hozzászólás Meir Hogy jött ki ez a szám, ha jól tudom nem lehet zsidózni, és megkülönböztetni embereket főleg amerikában nem.”
 • 19. a.h.a. 2009. szeptember 11. 16:40
  „moderálva”
 • 18. a.h.a. 2009. szeptember 11. 16:40
  „moderálva”
 • 17. Meir 2009. szeptember 11. 16:35
  „16-os!!
  Oriasi Tevedes!!!
  pontosan 846 Zsido aldozata volt a Szept 11-i merenyletnek!!! elobb olvass sokat,es csak azutan irogass!!”
 • 16. lacim6 2009. szeptember 11. 16:14
  „Szerintetek hány zsi.dó tartózkodott éppen akkor a két toronyban? elárulom egysem”
 • 15. a.h.a. 2009. szeptember 11. 15:51
  „tornacipő
  Halljuk a te véleményedet!”
 • 14. fióka 2009. szeptember 11. 15:27
  „tisztelt moderátor válaszolja már meg nekem egy állítólagos demokratikus országban ahol szólásszabadság van ugye elvileg azok a szavak,hogy zsidó,cigány,fehér miért nem lehet kimondani a saját hazánkba a saját anyanyelvünkön?Mert ha engem mégeszer fehér embernek fog valaki nevezni azon nyomban feljeletem rasszizmusért!”
 • 13. fióka 2009. szeptember 11. 15:24
  „moderálva”
 • 12. tornacipő 2009. szeptember 11. 14:58
  „aha, fióka = off
  ordas eszméitekkel menjetek a kurucra, ott szeretni fog titeket mindenki”
 • 11. a.h.a. 2009. szeptember 11. 14:49
  „Hát,igen! Sajnos ez a valószínűbb.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NASA Holdra szállási terveit pénzhiány gátolja

Bár még nincs meg a végső döntés, de egy szakértői csoport állásfoglalása szerint a NASA nem tudja… Tovább olvasom