Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szarvas krokodilok fenyegették távoli őseinket

Félelmetes szarvas krokodilok fenyegették távoli őseinket Afrikában majd kétmillió évvel ezelőtt.
Amerikai kutatók tárták fel a Crocodylus anthropophagus, azaz az emberevő krokodil maradványait 2007-ben Tanzániában, a Serengeti-síkságon, ahol a ragadozó koponyatöredékét, valamint csontvázát fedezték fel. Az 1,84 millió évvel ezelőtt élt ragadozónak széles orra volt, ami miatt robusztusabbnak tűnt, mint a modern krokodilok. A szemei mögött háromszögletű szarvak türemkedtek ki, amelyek inkább oldalról voltak láthatóak, elölről taréjnak tűntek - olvasható a LiveScience (www.livescience.com) tudományos hírportálon.

Christopher Brochu, az Iowai Egyetem paleontológusa szerint napjainkban is ismertek szarvas krokodilok. Ilyen a rombuszkrokodil, más néven kubai krokodil (Crocodylus rhombifer), valamint a sziámi krokodil (Crocodylus siamensis), amelyeknek legfőbb jellegzetessége a szemük mögött húzódó, feltűnően kiemelkedő 1-1 csontos taréj.

"A hímek párzási időszakban "parádéznak" velük - előrehajtják fejüket, megmutatva szarvaikat a nőstényeknek" - magyarázta a paleontológus.

Az őskrokodil közelében legkevesebb két hominida (emberfélék) lábszárcsontjait találták meg, rajtuk pedig a krokodil fognyomait fedezték fel. Az emberfélék, akiknek maradványaira a krokodiltól 100 méternyire bukkantak, körülbelül abban az időben éltek, mint a fosszílizálódott ragadozó.

"Nem állíthatom, hogy ezek az emberek képesek voltak megölni az embert, ám minden bizonnyal megharapták, megsebesítették őket. Őseinknek nagy elővigyázatosságot kellett tanúsítaniuk, ha a víz közelébe merészkedtek, hiszen itt leselkedtek rájuk a krokodilok" - emelte ki Christopher Brochu.

Hozzátette: a krokodilok a hominidákra is veszélyt jelentő ragadozók lehettek. A nagyobb példányaik képesek lehettek felfalni őseiket, nyomtalanul eltűntetve őket.

"Az emberevő krokodil akkora lehetett, mint az 5,5-6 méter hosszú nílusi krokodil. Míg a Crocodylus anthropophagus nem feltétlenül volt nagyobb, mint a mai ragadozók, figyelembe kell venni, hogy a hominidák lényegesen kisebbek voltak, mint napjaink Homo sapiense. Ennél fogva a krokodil is relatíve nagyobb volt" - fogalmazott a paleontológus.

Brochu kitért arra, hogy a krokodilokat élő kövületeknek szokás nevezni, amelyek mit sem változtak az évmilliók során. "Téves ez a megítélés. Ha visszamegyünk 5-10-15 millió évet az időben, sokkal többféle krokodilt találunk, mint napjainkban. Az általánosan elterjedt nézetek szerint ahogy elértük a negyedkort, a 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődő, s napjainkig tartó időszakot, a jégkorszakokat, szűkült e faj sokfélesége. A Crocodylus anthropophagus a negyedidőszakban élt, vagyis e faj sokszínűsége valamivel tovább őrződött meg, mint eddig feltételezték" - összegezte Christopher Brochu.

A leletekről Christopher Brochu és munkatársai a PLoS ONE nemzetközi tudományos portálon számoltak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem áldoztak fel gyerekeket a karthágóiak?

Amerikai kutatások megcáfolni látszanak azt az ősi mítoszt, miszerint Karthágóban rendszeresen… Tovább olvasom