Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Stonehenge, az ősi temetkezési hely

Úgy tűnik, hosszú idő után sikerült a tudósoknak megfejteniük Stonehenge rejtélyét. A puzzle darabjait végül is összerakták a történészek és a kutatók, és több évszázad után lelepleződik a rejtély. VIDEÓVAL
A régészek új bizonyítékokat találtak, amelyek arra engednek következtetni, hogy Stonehenge-t a kőkorban építették a britek temetkezési helyül. A terület szerintük egy elfeledett, időszámításunk előtti királyi család nyughelyéül szolgált.

A tudósok a délnyugat-angliai kőépítménynél fellelt, elhamvasztott emberi maradványokon végeztek vizsgálatokat. A maradványokra – emberi csontokra és fogakra – egyébként még a múlt század elején illetve közepén években bukkantak rá a régészek. A vizsgálatok alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy Stonehenge több száz éven át temetkezési helyül szolgált, méghozzá időszámításunk előtt 3000-től kezdődően. Ebben az időben emelték Stonehenge kőrengetegét. Korábban a kutatók Stonehenge építését 2000 évvel ezelőttre tették.

Néhányan azonban még most is úgy vélik, hogy – tekintettel a kövek pontos elhelyezésére – Stonehenge egyfajta monumentális kalendárium volt – például a nyári napforduló idején a Nap a Sarokkő és egy másik kő között kel fel –, vagy obszervatórium. Mások ahhoz a teóriához ragaszkodnak, hogy a kőegyüttes templomként szolgált, a masszív katedrálist általunk nem ismert és rég elfeledett istenek számára emelték.

Néhányan még most is úgy vélik, hogy Stonehenge egyfajta monumentális kalendárium volt.
Néhányan még most is úgy vélik, hogy Stonehenge
egyfajta monumentális kalendárium volt.

Most a kutatócsapat, amelyet a Sheffield University professzora, Mike Parker Pearson vezet, vitatja, hogy Stonehenge halottak temploma volna. Ők ugyanis úgy vélik: a területet időszámításunk előtt nagyjából 2700 és 2600 között használták temetkezési célokra, és mindössze 150-240 elhamvasztott holttestet helyeztek ott örök nyugalomra.

Steve Bush régészhallgató szerint Stonehenge területére nem a köznépet temették, ugyanis akkoriban ez egy nagyon különleges helynek számított. Ő úgy véli: az itt eltemetett emberek kiválasztottak voltak.

– A régészek nagyon régóta törik a fejüket Stonehenge rejtélyén. Az új kutatási eredmények azonban azt látszanak megerősíteni, hogy Stonehenge egy királyi család temetkezési helyéül szolgált.

A régészek új bizonyítékokat találtak, amelyek arra engednek következtetni, hogy Stonehenge-t a kőkorban építették a britek temetkezési helyül.
A régészek új bizonyítékokat találtak, amelyek arra engednek következtetni, hogy
Stonehenge-t a kőkorban építették a britek temetkezési helyül.

Stonhenge első ütemét időszámításunk előtt 3000 körül emelhették. Körülbelül ötezer évvel ezelőtt épületfákból kört alakítottak ki, amit vizesárokkal és földsánccal vettek körül. A körön kívül 56 lyuk található, ezeket ma Aubrey Holes-nak (Aburely-féle lyukaknak) nevezik, felfedezőjük, John Aubrey emlékére.

Az építkezés második szakaszában, feltehetően időszámításunk előtt 2600-ban 82 darab hatalmas kékkövet hoztak a Salisbury-fennsíkra, ezek mindegyike 4-5 tonnát nyomott. A köveket a mintegy 400 kilométerrel odébb fekvő walesi Pembrokeshire-ből szállították Stonehenge-be. Az ott kibányászott köveket először legörgették a tengerpartra, ott tutajokra rakták és felúsztatták az Avon folyón. Majd a szárazföldön eljuttatták későbbi helyükre.

Százötven évvel később újabb köveket vittek Stonehenge-be, ezúttal a közelebb, mintegy 30 kilométeres távolságra lévő Marlborough Downs bányából. A köveket párosával ásták a földbe, és szemöldökfával fogták össze felül.


A titokzatos Stonehenge.


Az évek során a régészek 52 emberi tetemet találtak a területen, a legtöbbet az 1920-as években tárták fel. Az 1950-es években szállították őket a Salisbury Múzeumba. Pearson professzor radiokarbon vizsgálatot végzett a maradványokon, a tetemekben jelenlevő szén radioaktív izotópját „faggatta". A kormeghatározásra alkalmas elemzés során arra jutott, hogy az általa vizsgált csont- és fogmaradványok időszámításunk előtt 3030 és 2880 között kerültek a földbe, amikor Stonehenge-t építették. Egy másik maradvány korát időszámításunk előtt 2930 - 2870 között határozta meg. A tetem egy, a húszas éveinek közepén járó nőé volt a professzor szerint, őt valamikor időszámításunk előtt 2570 és 2340 között temették el.

Korábban a tudósok azt feltételezték, hogy a csontok sokkal „fiatalabbak", és Stonehenge építése után több száz évvel temették el őket.

Az évek során a régészek 52 emberi tetemet találtak a területen, a legtöbbet az 1920-as években tárták fel.
Az évek során a régészek 52 emberi tetemet találtak a területen,
a legtöbbet az 1920-as években tárták fel.

Stonehenge építőiről még mindig keveset tudunk, a kőkorszak végén és a bronzkor elején vélhetően földművesek éltek ezen a területen. Vesszőből font kunyhókban laktak, amelyeket egyes tudósok szerint fából készült kerítéssel vettek körül.

Parker Pearson professzor szerint – akinek írását a National Geographic Magazin júniusi száma közli – úgy véli, hogy Stonehenge-ben körülbelül 240 embert temethettek el.

Ez év végén a monumentális építmény talán felfedi titkait. A régészek abban bíznak, hogy az április közepén befejezett ásatásokból származó leletek a következő hónapokban sok kérdésre választ adnak majd. A leletek további elemzésében több vezető brit intézet is részt vesz.

Olvasóink írták

 • 6. susezo 2008. június 11. 10:36
  „:)) en csk azt szeretnem kerdezni robert kennedy mennyiben kapcsoldik a cikkhez? lollllllllll”
 • 5. Ful 2008. június 08. 18:59
  „Gratulálok Délmagyar!
  Még jó, hogy épp most volt egy 2 órás film erről a National Geographin. Sajnos nem néztem meg, hogy mikor forgatták.”
 • 4. hahaha 2008. június 08. 15:02
  „Ezek a "Brit tudósok"...”
 • 3. kőkori 2008. június 08. 13:54
  „catroot, azt teszük... :)”
 • 2. catroot 2008. június 08. 13:45
  „Ha látnák azok, akik használták és építették, lehet hogy könnyesre röhögik a szemüket.”
 • 1. naná 2008. június 08. 11:59
  „Teljesen logikus...

  Az az izét meg csak ravatalozónak építették, meg ott nevelték a virágokat a sírokra. A temetőőröknek is kellett valahol aludniuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven éve lett merénylet áldozata Robert Kennedy

1968. június 6-án gyilkolták meg Robert Kennedyt, a Demokrata Párt elnökjelöltségének várományosát,… Tovább olvasom