Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Spitfire-nővérek: Yvonne és Joy, az angliai csata hősei

Szépek voltak, törékenyek, és nagy elismertségnek örvendtek. Mindezért nem tettek mást ezek a bátor fiatal nők, mint Spitfire repülőkkel szántották az eget a második világháború idején.
Katonai egyenruhájukban ők voltak az egek királynői, és megharcolták a brit légicsatákat.

A pilótanők, bár kevesebben voltak, mint a férfiak, ugyanolyan keményen szolgálták a hazájukat, és ha szükség volt rájuk, a tűzvonalba küldték őket is. Attagirls néven váltak ismertté.

És most, annyi évtizeddel az angliai légicsata után a Spitfire-nővérek közül kettő újra találkozott egymással.

A 86 éves Joy Lofthouse és a 88 éves Yvonne MacDonald 1943-ban léptek be az ATA kötelékébe, akkor még csak szórólapokat szállítottak.

18 különböző RAF-gépet vezettek a második világháború alatt, de mint mondták, legszebb emlékeik a Spitfire gépekhez fűződnek.

Joy Lofthouse
Joy Lofthouse.

– Lenyűgöző gépek voltak – mondta Yvonne. – Ha van repülőgép, amit valaha is nőknek terveztek, a Spitfire az.

– Mindig reménykedtem abban, hogy egyszer beülhetek egy Spitfire pilótafülkéjébe – tette hozzá Joy. – Nagyon szűk helye volt a pilótának, de nagyon könnyen kezelhető volt, és gyorsan reagált a pilóta mozdulataira.

Yvonne és Joy a Gloucestershire-i Cotswold repülőtéren adtak randevút egymásnak és a hőn szeretett Spitfire-nek, az angliai légicsata emlékére megrendezett tiszteletadáson.

A Spitfire-nővérek: Yvonne és Joy ma.
A Spitfire-nővérek: Yvonne és Joy ma.

Yvonne, aki a kanadai királyi légierő egyik pilótájához ment felségül, massechusettsi otthonából látogatott Nagy-Britanniába, hogy találkozzon pilótanővérével, akivel két évig egy kötelékben szolgált. Joy-jal, aki Cirencesterben él, a kifutópályán ölelték meg egymást annyi év után, és egy darabig ott is maradtak a fotósok kedvéért.

Az ATA kötelékében mindössze 164 nő szolgált, közülük Joyon és Yvonne-on kívül mindössze 13-an élték túl a háborút. A parancsnokok ugyanis nem tettek – nem is tehettek – különbséget a férfi- és a női pilóták között.

– Amikor kitört a háború, a fiúk, akikkel jártunk, egyfolytában a légierőről beszéltek – mondta Joy. – Így hát amikor megláttam a hirdetést, hogy pilótalányokat keresnek, azonnal eldöntöttem, hogy jelentkezem. A pilóták között szó sem lehetett nemi diszkriminációról. Nem is találok szavakat arra, hogy milyen időszaka volt ez az életünknek. Életem legjobb feladata volt a háborúban pilótaként szolgálni, még akkor is, ha veszélyes volt. Izgalmas munkánk volt, és talán segítettünk abban, hogy a háború úgy végződjön, ahogy végül is végződött.

Yvonne MacDonald
Yvonne MacDonald.

Miközben Joy és Yvonne valamint pilótatársaik nagy tiszteletnek örvendtek, és rajongással vették körül őket, tény: minden felszállással az életüket kockáztatták. Az ATA több mint 308 ezer repülőgépet gyártott, és javította a megsérült gépeket. Előfordult, hogy a pilótalányoknak mindössze harminc percük volt arra, hogy egy-egy számukra ismeretlen típusú repülőgép kézikönyvét áttanulmányozzák, mielőtt a levegőbe emelkednek vele. A veszteség elfogadott volt, hatból egy repülőt lelőttek.

– A legnagyobb ellenségünk az időjárás volt – mondta Joy. – Időnként úgy gondoltam: a kilenc életemből most veszítek el egyet – tette hozzá az egykori pilótanő, aki a háború után tanárnő lett.

Yvonne, akinek már dédunokái is vannak, férjével Amerikába költözött a háború után.

Churchill nem ismerte el külön szolgálataikat, Gordon Brown brit miniszterelnök azonban tavaly közöntetet mondott nekik azért, hogy nőként férfihoz méltóan állták a sarat.

Lord Beaverbrook – 1940–41-ben a repülőgépgyártásért felelős miniszter – azt mondta a Spitfire-nővérekről: "Katonák voltak, akik keményen küzdöttek, és a légicsatákkal jegyezték el magukat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés a bánsági Herta Müllernek

A svéd Karolinska Intézet az október 5-vel kezdődő héten Stockholmban sorra kihirdette az idei… Tovább olvasom