Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Rohamosan nő az idős netezők száma

Mivel 2050-re a népesség 20 százalékát fogják kitenni a 60 éven felüliek, így a szakértők az idős szörfölők számának tartós növekedésére számítanak.
Az internet kezdeti növekedési szakaszában főleg a fiatalok használták a világhálót. Újabban viszont a 70 feletti korosztályban a legerősebb növekedés a fejlett országokban, állapították meg szakemberek a világhálóról hétfőn kezdett madridi értekezleten.

Az Egyesült Államokban 2005-ben a 70-75 éves korcsoportnak még csak a 26 százaléka használta az internetet, tavaly már az arány 45 százalékos volt. A 75 éven felülieknél pedig a netezők aránya 17 százalékról 27 százalékra nőtt ugyanebben az időszakban.

Hasonló ütemben emelkedett a világháló használata Nagy-Britanniában is ebben a korosztályban.

Az idősek alapvetően ugyanarra használják a webet, mint mások: először kommunikálásra, majd gyorsan elsajátítják az információszerzést, az online banki ügyintézést és a vásárlást is. A 64 éven felüliek körében az e-mailezés a legkedveltebb online tevékenység. De az idősebbek kevesebbet bankolnak és vásárolnak a neten, mint a fiatalok, és sokkal kevesebbet használják a társasági weboldalakat.

Újabban a 70 feletti korosztályban a legerősebb növekedés a fejlett országokban.
Újabban a 70 feletti korosztályban a legerősebb növekedés a fejlett országokban.

Mivel 2050-re a népesség 20 százalékát fogják kitenni a 60 éven felüliek, így a szakértők az idős szörfölők számának tartós növekedésére számítanak. És mivel az országok sorra emelik a nyugdíjkorhatárt, egyre több idős dolgozó lesz kénytelen már a munkahelyén megtanulni a világháló kezelését.

Másrészt viszont az idős korral járó egészségromlás (a rossz látás, az ízületi problémák) akadályoznak is sok embert a számítógép használatában. A weboldalak tervezőinek ezt figyelembe kell majd venniük. Nagyobb betűket, nagyobb kontrasztokat, a mondatok végén nagyobb szóközöket kell alkalmazniuk. De az ilyen változások mások számára is kényelmesebbé teszik majd a weboldalak használatát. Ugyanúgy, ahogy a lépcsők melletti rámpák eredetileg a mozgáskorlátozottaknak készültek, de aztán mindenki hasznosnak találta őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kleopátra és Marcus Antonius végső nyughelyét keresik

Egyiptomi és dominikai régészek abban bíznak, hogy valahol Alexandria közelében megtalálhatják a két történelmi személy holttestét. Tovább olvasom