Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Peking másik arca: átnevelő táborok a főváros környékén

A Daxing nevű külvárosban barátságtalan falak figyelmeztetnek: egy másik Pekingben járunk. Itt található az az öt tábor, ahol a nem kívánatos kínaiakat az olimpia idejére „elszállásolták".
A Madárfészek stadionra és környékére világszerte kétmilliárd ember tekintete szegeződik ismét. A Pekingi Olimpiai Játékok televíziós közvetítéseinek nézői az „Új Kína" előadását láthatják.

A pekingi rezsim félmilliós sereget állított ki: mosolygó önkéntesek állnak a külföldiek rendelkezésére. Segítenek nekik eligazodni a kínai fővárosban. A kínai mellett mindenütt angol nyelvű feliratok. A helyieknek megtiltották a köpködést, és a taxisofőröknek előírták a nyakkendő viselését.

Mindez persze nem érvényes a Daxing nevű külvárosra. Ott a barátságtalan falak figyelmeztetnek: egy másik Pekingben járunk. Mintha ez nem is az olimpia városa lenne. Az utakon felfegyverzett katonák járőröznek folyamatosan, minden autóst ellenőriznek. Állandó riadókészültségben végzik feladataikat.

Ebben a városrészben az egyetlen látványosság az az öt tábor, ahol a nem kívánatos kínaiakat az olimpia idejére „elszállásolták". Vagyis bebörtönözték őket, hogy ne vonhassák magukra a kínai fővárosba érkező külföldiek figyelmét. Ezekben a táborokban valóban megmutatkozik a régi kínai rezsim brutális, totalitárius diktatúrája. A táborokat korábban börtönnek használták – az embereket tárgyalás és jogi képviselet nélkül zárták be ide hosszú évtizedeken keresztül. Azok raboskodtak itt, akikről a kínai kommunista rezsim azt akarta elhitetni: nem léteznek. A kínai kormány ma pedig azt akarja elhitetni: ezek a napok egy csodálatos, újjászülető Kínáról szólnak.

A külvárosban gyerekek, prostituáltak, hajléktalanok, mentálisan beteg emberek, feketék, bevándorlók, drogárusok és homoszexuálisok lézengenek az utcákon. Őket jóval az olimpiai játékok kezdete előtt költöztették ide, hogy ne legyenek szem előtt.


Mindez pedig sokakat az 1936-os berlini játékokra emlékeztet, amikor is a náci kormány hasonló módon tüntette el a világ szeme elől a nemkívánatos személyeket a német főváros utcáiról. Hitler rezsimje idején nagyon sok náci koncentrációs tábornak ez volt a szlogenje: Arbeit macht frei, vagyis: A munka szabaddá tesz. Kínában a táborok szlogenje: Átnevelés a munka segítségével.

A táborok lakói naponta 16 órát dolgoznak. Szűk cellákban laknak, tizenkét emberre mindössze egy wc jut. Hát persze, hogy a legjobb, amit Kína tehet: hogy elrejti őket.

A nagy tisztogatás már tavaly elkezdődött, és rengeteg embert költöztettek be a Peking külvárosaiban álló, 1960-as években emelt épületekbe, ahol a cél nem volt más, mint a rendszer ellenségeinek agyát tisztára mosni. Tették ezt kínzással, és azzal, hogy embert próbáló munkára kényszerítették a fogva tartottakat. Mao elnök kívánsága az volt, hogy a rendszer ellenségeit visszavezessék a helyes útra. A táborokba zárták a disszidenseket, az ügyvédeket, a kormány által tiltott vallások követőit is.

Az olimpia előtt a táborok olyan lakókkal gyarapodtak, akik bár korábban szabadon dolgozhattak a fővárosban, most a kormány parancsára el kellett, hogy tűnjenek az olimpiai lázban égő fővárosból.
Az afrikai bevándorlókat kitiltották Peking San li Tun nevű negyedéből, amely hasonlít a londoni Sohóhoz. Az olimpia idején megszigorították a rendőri ellenőrzéseket, a fővárosban szinte senki nincs biztonságban. Bárkit letartóztathatnak és bebörtönözhetnek.

Tony, a nigériai vállalkozó, aki három éve él Kínában, szemtanúja volt annak, hogy néhány afrikai barátját a múlt hónapban letartóztatták. Azóta sem látta őket.
– Amikor láttam, mi történik, elszaladtam – mesélte. – Hallottam, hogy egy táborba vitték őket. Csak remélni merem, hogy amikor a külföldiek elhagyják Pekinget az olimpia után, minden visszatér a régi kerékvágásba.

Azt a néhány fekete bevándorlót és homoszexuálist, akit nem tartóztattak le, kitiltották az olimpiai helyszínek kerületeiből. A hatóságok megtiltották nekik, hogy bárokban és éttermekben dolgozzanak. Sokan mesélik: látták, hogy sok feketét és homoszexuálist jelzés nélküli teherautókba zártak és elvitték őket. Vélhetően munkatáborokba kerültek.

Néhány táborban dolgozóval sikerült szóba elegyednünk. Ők azt mondták: aki arról beszél, hogy mi történik a táborok falain belül, az a kínzást és bebörtönzést kockáztatja. A nem kívánatos személyeket nemük szerint elkülönítik. Dolgoztatják is őket: hatalmas csarnokokban evőpálcikákat és játékokat gyártanak. Olyan tárgyakat, amiket Peking utcáin a külföldi turistáknak árulnak. A munkaidejük egész éjjel tart. Más táborokban – a Tuan He negyedben, kevesebb mint egy órányi autóútra a Madárfészek stadiontól – a nem kívánatos személyek babot fejtenek és kínai ételeket készítenek elő. Ezeket később a kommunista hatóságok az olimpia miatt idelátogató külföldieknek adják el.


Azokat, akik ellenállnak, keményen megbüntetik. Egy informátor azt állítja: azokat a nőket, akik nem hajlandóak dolgozni, meztelenre vetkőztetik, és egész nap ruhátlanul kell lenniük. A meztelenség a kínai kultúrában egyébként nagyon nagy szégyen. A büntetés és megalázás másik közkedvelt módját tigrispadnak hívják. Az elítéltnek egy hosszú padra kell ülnie hosszában, úgy, hogy hátra teszi a kezét, amit összekötöznek. Megpróbál egyenes háttal ülni. A térdét lekötik, és a sarka alá téglákat raknak. Egyre többet. Egészen addig, amíg a lábai a térdénél el nem törnek. Az emberjogi szervezetek szerint egyes fogva tartottakat arra kényszerítenek, hogy a nap végéig maradjanak a tigrispadon ebben a pozícióban. Közben hihetetlen fájdalmakat élnek át. Az éhségsztrájkkal tiltakozókat evésre kényszerítik. A fegyőrök erőszakkal kinyitják a szájukat, lenyomják a torkukon az ételt, és kényszerítik őket, hogy rágjanak és nyeljenek.

Egyes becslések szerint az 1,3 milliárdos lélekszámú Kínában több mint ezer ilyen átnevelő tábor működik. 2005-ben a hatóságok megnyitották az egyik átnevelő tábort az ENSZ képviselői előtt. A szervezet munkatársai azért mentek Kínába vizsgálódni, mert egyes hírek szerint ebben a táborban a fogva tartottakat kivégezték és szerveiket eladták egészséges kínaiaknak, szervátültetés céljából. Az ENSZ nevében eljáró ellenőrök természetesen semmiféle rendellenességet nem találtak. Később – táborban dolgozókra hivatkozva megtudták: az áldozatokat táborról táborra vitték, hogy ne kerülhessenek a vizsgálódó delegáció szeme elé.

Egyes források szerint a rendőrök plusz pénzt kapnak azért, ha túlóráznak, és a nemkívánatos elemeket ezen idő alatt begyűjtik. Phelim Kine, az egyik New York-i központú emberjogi szervezet, a Human Rights Watch szóvivője szerint az olimpia ideje alatt Peking bevándorlóktól, prostituáltaktól és kéregetőktől való megtisztítása azt célozza, hogy semmi sem maradjon szem előtt, ami a kínai kormány által szajkózott békét, harmóniát és stabilitást veszélybe sodorhatná.

Az átnevelő táborok létezése – és az a tény, hogy a kínai kormány bárkit bebörtönözhet tárgyalás nélkül akár évekre – további adalék ahhoz a tényhez, hogy Peking megpróbálja becsapni a világot, és mindehhez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság asszisztál.

Miután a napokban brit újságírókat vettek őrizetbe a Tienamnen téren, és egy amerikai edző rokonát meggyilkolta egy munkanélküli kínai férfi, hogy ily módon tiltakozzon a kormány politikája ellen, az olimpiai hivatalnokok kijelentették: nagyon büszkék arra, hogy a 2008-as pekingi olimpia rendkívül sikeres.

Amikor Kína elnyerte az olimpiai játékok rendezési jogát, az IOC (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) elnöke, Jacques Rogge azt állította: a játékok bizonyítani fogja, hogy Kína korántsem vét annyit az emberi jogok ellen, mint azt tartják róla. Wei Wang, a kínai kormány hivatalnoka a napokban cáfolta, hogy országa csupán ígéretekkel szerez érvényt az emberi jogoknak.

– Harmincévnyi reform eredményeképpen Kína hatalmasat fejlődött. Az emberek a korábbinál lényegesen nagyobb szabadságot élveznek. Jólétben élnek. Mindenki boldog. Ez tény – mondta. – Természetesen vannak elvárások. De minden, ami az országban zajlik, jogkövető és törvényes – tette hozzá.

Ugyanezt mondták annak idején a németek, amikor 1936-ban megrendezhették a berlini olimpiát. Furcsa, hogy ezek a mondatok mára újra visszatértek. Susan Bachrach történész, a Berlini Olimpiai Játékokat kutató szakértő szerint a náci vezetés számára az olimpiát megrendezni különlegesen nagy lehetőség volt arra, hogy egy békés, toleráns Németország illúzióját alakítsák ki magukról a világnak az olimpia szellemiségének védelme alatt, nemzetközi együttműködéssel.

– Törekvésük igen sikeres volt, és a rezsim hatalmas propaganda-győzelmet könyvelhetett el. Peking is azt reméli: ez a propaganda igazán hatásos lesz. A kínaiak úgy gondolják: az olimpiai játékok végén a világ pozitív emlékekkel távozik majd a nagyszerű rendezvényről Pekingből. De azok számára, akiket az olimpia idején bebörtönöztek és munkára kényszerítettek, a 2008-as olimpia egészen más emlékeket hagy majd.

Olvasóink írták

 • 10. ESZT 2008. szeptember 06. 16:55
  „Azt a rézangyalát! Csak saját névben. Én nem vagyok felháborodva, mert akkor köpködnöm kellene a CIA börtönök miatt. Egyik kutya a másik eb.”
 • 9. rézangyal 2008. augusztus 24. 08:25
  „Tiltakozom! Soha nem megyek Kínába!
  A világ vezetői tudják ezeket a szörnyűségeket? Tessenek őket értesíteni! Mondják el, hogy a Kisalföld olvasói fel vannak háborodva és tehetetlennek érzik magukat!”
 • 8. {gli} 2008. augusztus 23. 22:47
  „Igen, fantasztikus, de cask mint baromság. A súlya olyan, mint az Irak elleni támadás indítéka.
  A cikkbeli összehasonlítás meg már szót sem érdemel.”
 • 7. A 2008. augusztus 23. 21:33
  „Fantasztikus cikk , gratulalok a cikk irojanak .
  Mindenki olvashatna .”
 • 6. no comment 2008. augusztus 23. 20:41
  „"Két dolgot utálok az életben: a rasszizmust és a kínaiakat" ( Benny Hill )”
 • 5. kzj 2008. augusztus 23. 20:33
  „Ez nem sületlenség ,,gli".Ez az igazság,mért szerinted máshol,ahol az Olimpiákat tartották eddig ott nemvoltak ilyenek.Ha itt tartanák Magyarorszgon(ami ugye lehetetlen),de ha mégis akkor ugyanez a helyzet lenne,csak gondolkozz.”
 • 4. {gli} 2008. augusztus 23. 18:56
  „Már bocsánat, de ki volt az a "marha", aki ezt megjelentette? Nekünk minden sületlenséget át kell vennünk?”
 • 3. sportoló 2008. augusztus 23. 18:26
  „E cikk láttán látom csak tényleg mennyire politikamentes az olimpia, ezt ki rendelte meg?”
 • 2. miracle 2008. augusztus 23. 16:55
  „Jobboldalon feltétel a bunkóság ?”
 • 1. nincsrózsa 2008. augusztus 23. 16:47
  „Gyurcsány koma is lenyomhatna néhány évet egy ilyen táborban, ha már Pekingbe utazott. Talán a munkával még őt is átnevelnék az elvtársai!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz kérdés, tíz felelet a változókorról

Előbb-utóbb mindenkit érint a változókor, azonban a vele járó tüneteket sokan nem ismerik fel, illetve nem tudják, hogy mi a jelentősége. Tovább olvasom