Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Pandaürülék hordozhatja a bioüzemanyagok titkát

A kutatók becslése szerint a panda bélbaktériumok a növényi biomassza akár 95 százalékát képesek egyszerű cukorrá lebontani enzimjeik segítségével.
A pandák ürülékében lévő baktériumok hatékonyan bontják le a növényi  anyagokat, ezt a tulajdonságukat érdemes lenne a biomasszából történő tüzelőanyag-gyártásban hasznosítani - idézte amerikai kutatók megállapítását szerdán a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

Az Amerikai Kémiai Társaság denveri konferenciáján ismertetett tanulmány szerint a pandák ürülékében lévő baktériumok vizsgálata segíthet abban, hogy a nyers növények lebomlása optimális legyen a bioüzemanyagok előállítása során.

A fűben, növényi szárban és faforgácsban lévő lignocellulóz lebontása nehéz. E folyamatot könnyíthetné meg a pandák ürülékéből elkülönített baktériumok alkalmazása, hiszen a pandák emésztőrendszerében található mikroorganizmusok sikeresen bontják le a növényi cellulózt.

A vadon élő pandák étrendjében 99 százalékot tesz ki a bambusz, naponta akár tíz-húsz kilogrammot is megeszik a növényből - levéllel, szárral, hajtással együtt - egy felnőtt állat.

Ashli Brown és munkatársai a Mississippi Állami Egyetemről a memphisi állatkertben gyűjtöttek néhány hím és nőstény pandától származó mintákat, amelyek összetételét laboratóriumban elemezték. Többféle baktériumfajt is sikerült azonosítaniuk, amelyek képesek lebontani a fát.

A kutatók becslése szerint a panda bélbaktériumok a növényi biomassza akár 95 százalékát képesek egyszerű cukorrá lebontani enzimjeik segítségével. E baktériumok felhasználása a bioüzemanyagok eddiginél gyorsabb, tisztább és olcsóbb előállításához vezethet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy csillag felboríthatja az elméleteket

"Elképzelhetetlen" csillagot fedezett fel a világegyetem peremén egy nemzetközi kutatócsoport. Tovább olvasom