Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Oscar-díj: érdekességek a díj történetéből

Március 7-én 82. alkalommal adják át Los Angelesben az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait, közismert nevén az Oscar-díjakat.
Néhány érdekesség a díj történetéből: Egy évben a legtöbb Oscart, szám szerint négyet Walt Disney kapta 1953-ban. Disney "összetettben" is abszolút csúcstartó, különféle címeken 26 Oscart vehetett át. Több díj is "családban maradt", két éve például a Coen-testvérek Nem vénnek való vidék című filmjükért három Oscart vehettek együtt át.

A Coppola és a Houston família három nemzedéke is kitüntetett: Francis Ford Coppola A Keresztapa 2. rendezéséért, apja a film zenéjéért, Sofia lánya az Elveszett jelentés forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat. Walter Huston 1948-ban A Sierra Madre című filmben a legjobb mellékszereplőként, John fia ugyanezen film rendezéséért és forgatókönyvéért, míg unokája, Anjelica 1985-ben a legjobb mellékszereplőként nyert.

Eddig egyetlen Oscar kapott Oscar-díjat: Oscar Hammerstein II a legjobb dal kategóriában (1941, 1945). Az első Oscar-díjas színes film az Elfújta a szél volt 1939-ben, az 1956-ban létrehozott legjobb idegen nyelvű film kategóriában először a Fellini rendezte Országúton győzött. 1962-ben nyert először a férfiaknál és a nőknél is külföldi, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren, két éve pedig minden színészi kategóriában európai győztest hirdettek.

Az első színes bőrű Oscar-díjas 1939-ben Hattie McDaniel lett a női mellékszereplő kategóriában, a legjobb férfi főszereplő 1963-ban a fekete Sidney Poitier lett, s 2002-ben Denzel Washington és Halle Berry révén mindkét "fő" kategóriában színes bőrű színész győzött. Az abszolút csúcstartó a filmek közt a Gyűrűk Ura - A Király visszatér, amely 2004-ben mind a 11 jelölését díjra váltotta. A legtöbb jelölést, szám szerint 14-et a Titanic (1998) és a Mindent Éváért (1950) kapta. A jelölések terén Meryl Streep a rekorder, akit idén már 16. alkalommal nomináltak, a győztesek között pedig 4 arany szobrocskával Katharine Hepburn a csúcstartó.

Az Oscar-díjak történetében eddig három film - Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991) - büszkélkedhet azzal, hogy elnyerte mind az öt fő kategóriában (legjobb film, legjobb férfi és női főszereplő, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv) az elismerést. Rendezőként eddig csak négy nőt jelöltek: az olasz Lina Wertmüllert 1976-ban, az új-zélandi Jane Campiont 1993-ban, Sofia Coppolát 2003-ban és idén Kathryn Bigelow-t A bombák földjén című alkotásáért. Érdekesség, hogy a jelöltek közt van volt férje, James Cameron is az Avatarral, mindkét alkotást 9-9 kategóriában nominálták.

A nagy vesztesek közé tartozik Richard Burton, aki 7 és Peter OíToole, aki 8 jelölés után távozott üres kézzel. A filmek közül a negatív rekordot A fordulópont (1977) és A bíbor színe (1985) tartja, mindkét alkotás 11 kategóriában volt esélyes és egyben sem kapott semmit. Posztumusz díjat a színészek közül eddig csak Peter Finch (1976) és tavaly az ausztrál Heath Ledger kapott. A főszereplők közül legidősebben Henry Fonda (76) és Jessica Tandy (80), a mellékszereplők közül George Burns (80) és Peggy Ashcroft (77) örülhetett Oscar-díjnak.

A legfiatalabb nyertes főszereplőként a férfiaknál Adrian Brody (29), a nőknél Marlee Matlin (21), a mellékszereplőknél Timothy Hutton (20) és Tatum O,Neal (10). Megosztott díj öt alkalommal született: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egész estés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hullámsír üzenete: vész esetén az idő uralja viselkedésünket

Vészhelyzetben a rendelkezésre álló idő szabja meg viselkedésünket - állítják kutatók, akik a… Tovább olvasom