Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Okosabbak azok a gyerekek, akikkel apjuk is törődik

Azok a gyerekek, akiknek sokat olvas és akikkel sokat játszik az apukájuk, sikeresebbek és boldogabbak lesznek társaiknál – és okosabbak is. Egy ötven éven át készült tanulmány 17 000 ember életét követte végig – ők mindannyian ugyanazon a héten születtek.
Azok az apák, akik aktív szerepet vállalnak a gyermeknevelésben, hatalmas örökséget hagynak rájuk: a boldogság és a siker kulcsát – mutat rá egy tanulmány.

A gyerekek, akik apjuk aktív közreműködésével nőnek fel, sokkal intelligensebbek lesznek, mint társaik, és magasabbra is törnek a társadalmi ranglétrán, mint azok, akikkel csak az édesanyjuk törődik.

Egy ötven éven át készült tanulmány 17 000 ember életét követte végig – ők mindannyian ugyanazon a héten születtek. A fél évszázados kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akiknek az apjuk sokat olvasott, és sokat játszott velük, későbbi életükben sokkal sikeresebbé váltak, mint azok, akiket csak az édesanyjuk nevelt.

A kutatás során számos interjút készítettek a 17 000 alannyal, és vizsgálták, hogy milyen a társadalmi mobilitásuk. Azoknál a felnőtteknél, akiknek gyermekük is született, azt is vizsgálták, hogy vajon jobb szülők-e, mint amilyenek az ő szüleik voltak.


2004-ben a megkérdezettek közül több mint 5700-an töltötték már be a 46. életévüket.

A Newcastle University tudósai által készített tanulmányból az derül ki: azok az apák, akik több időt töltöttek gyerekeikkel, nagyobb IQ-t és jobb társadalmi státuszt hagytak rájuk.

Habár az apák a fiú gyerekekkel több időt töltöttek, mint a lányokkal, a tanulmány szerint mindkét nem sokat profitált az apjával együtt töltött időből.

Azoknál a gyerekeknél, akiknek idősebb az apjuk, a kutatók szerint nagyobb eséllyel alakult ki az autizmus.

Olvasóink írták

 • 3. nagymamika 2008. október 25. 22:22
  „2. hozzászóló.
  Veled sem sokat törődhetett az édesapád, mert akkor lenne annyi eszed, hogy nem kevered bele ebbe is a politikát. Netán párttitkár volt az ősöd és ezért állandó politizálás az életed, ezt szívtad magadba?”
 • 2. vörös g.eci 2008. október 25. 17:13
  „A tanulmányban leírtak valóságtartalmára van remek magyar példa is. Köztudomású, hogy Gyurcsány Ferenc apja egy alkoholista tolvaj volt. Nyilván nem sokat törődött a kis böszmével. Meg is lett az eredménye!”
 • 1. Lucifer 2008. október 25. 15:11
  „"Azok a gyerekek, akiknek sokat olvas és akikkel sokat játszik az apukájuk, sikeresebbek és boldogabbak lesznek társaiknál - és okosabbak is"
  Természetes,hisz több figyelmet kapnak,mint azok a gyerekek,akikkel csak az édesanyjuk foglalkozik,munkahely és háztartás mellett.
  Egyébként meg általános kellene,hogy legyen,hogy ha apuka hazamegy a melóból,akkor leüljön a gyerek mellé.

  "azok az apák, akik több időt töltöttek gyerekeikkel, nagyobb IQ-t és jobb társadalmi státuszt hagytak rájuk"
  Valószínűleg ezek az apák maguk sem az IQ 80-as emberkék közül kerültek ki...Úgy értem,az intelligensebb,tanult szülők fontosabbnak tartják a gyermekükkel való aktív foglalkozást,mint a kevésbé intelligensek.Nem utlsósorban pedig ez a foglalkozás tartalmasabb is ,már csak a szülők szellemi kapacitásából kiindulva is.

  Most már csak az érdekelne,vajon mennyibe került ezt a tanulmányt felállítani?!?
  Megint bebizonyították a nyilvánvalót...
  :P :P :P :P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elképesztő fotók a világ olcsó szuvenírjeivel

Michael Hughes úgy fotózza le a világ híres építményeit, hogy azok egy részét szuvenírekkel takarja ki. Az eredmény: szellemes, eredetei és érdekes felvételek. Tovább olvasom