Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Okos elsőszülöttek

Az elsőszülöttek sokkal intelligensebbek, mint a sorban utánuk jövő testvéreik – állítják a kutatók. Ám szinte mindig a legkisebb testvér a kedvenc.
Egy családon belül a legidősebb testvérnek nagy valószínűséggel a legmagasabb az IQ-ja, legalábbis ezt állítják az amszterdami Vrije University kutatói, akik 650 gyermeket vizsgáltak meg.

IQ-teszteket végeztettek el 18 éves korukig – három alkalommal is – azokkal a gyerekekkel és fiatalokkal, akik részt vettek a vizsgálatban. A tanulmány egyik szerzője, Dorret Boomsma azt mondta: a fiúknál és a lányoknál egyaránt azt tapasztalták, hogy a legidősebb gyerekek a legokosabbak a családokban. A leggyengébb teszteket azok írták, akiknek két vagy három nagyobb testvérük van.

Hogy ennek mi lehet az oka, azt egyelőre nem lehet tudományos magyarázattal alátámasztani, az viszont valószínűsíthető, hogy a szülők a legtöbb időt az elsőszülöttekkel töltik, és rájuk sokkal nagyobb figyelmet fordítanak, mint a második vagy harmadik gyerekekre. Így a legnagyobbak intellektuális fejlődése a leginkább biztosított.

Az elsőszülöttek sokkal intelligensebbek, mint a sorban utánuk jövő testvéreik.
Az elsőszülöttek sokkal intelligensebbek, mint a sorban utánuk jövő testvéreik.

De míg a legokosabbak a legidősebb gyermekek, a kedvencek még mindig a legfiatalabbak.

A University of California 2000 családban készített felméréséből az derül ki, hogy a középső gyerekek rebellisek, kevéssé vallásosak, impulzívak, és nyitottak az új dolgok iránt. A legkisebbek egyetértőek, könnyen beilleszkednek bármilyen közösségbe, kreatívak, és általában ők a kedvencek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Camilla és Károly luxushajót bérelt

Károly herceg és Camilla hivatalos karib-tengeri útjára az egykori iparos-milliárdos, Sir Donald Gosling hajóján utazott. Tovább olvasom