Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Nőfaló és terrorista - a fiatal Mandela portréja

Új könyv jelent meg Nelson Mandeláról, sokkolva a közvéleményt. A világ legtiszteletreméltóbbnak, sőt, szentnek tartott államférfijáról olyan tényeket tár fel, ami egészen más megvilágításba helyezi a békeharcos személyiségét. Bár maga Mandela is megírta önéletrajzát, a kötetből nem sokat adtak el életében.
A most megjelent kötetet David James Smith jegyzi, aki az adatokhoz nem Mandelán keresztül jutott, de munkáját a Nelson Mandela Alapítvány támogatta, mégpedig azért, hogy a hibáit ugyan elismerve, de mégis hősnek mutassa be az államférfit. A csatabárdot ugyan a szerző és az alapítvány nem ásta ki, de bizonyára lesznek – akár jogi – következményei a könyvnek, mert a szerző nagyon sok embert megbántott benne, még Mandela családját is.

Az 1918-ban született Mandelát apja úgy hívta: Rolihlahla – a szó azt jelenti: bajkeverő. Apja a tembu törzs főnöke volt. Négy felesége volt, a férfi akkor halt meg, amikor Nelson még csak 9 éves volt. A kisfiú a törzsi házba került, ott gondozták, nevelték.

Az angoltanára, aki a helyi metodista misszió tagjaként érkezett hozzájuk, nem tudta megjegyezni és kiejteni az afrikai neveket, így a kisfiút Nelsonnak hívta. A törzsi rituális szertartáson, a körülmetélésen a kisfiú is átesett, akkor a Dalibunga nevet adták neki. De a család és a közeli barátok mind a mai napig úgy hívják: Madiba.

Nelson Mandela szigorú neveltetést kapott. 1938-ban beiratkozott a feketék számára alapított Fort Harei-University College-ba, amelynek diákja volt Robert Mugabe és Kenneth Kaunda is. Kirúgták, mert nem volt hajlandó részt venni a diákönkormányzat munkájában, amelyet barátaival együtt bojkottált, és mert diáktüntetéseken vett részt.

Abban a reményben, hogy ő lesz Johannesburg első fekete ügyvédje, részmunkaidőben dolgozott, közben pedig jogi diplomát szeretett volna szerezni a Witwatersrand Egyetemen, de a záróvizsgákon háromszor is megbukott.

A fiatal Mandela 1950 körül.
A fiatal Mandela 1950 körül.

Okleveles jogászként egy ügyvéd barátjával, Oliver Tambóval nyitott ügyvédi irodát. Ügyfelek végtelen sora állt mindig az ajtójuk előtt, akik gyakran alig fizettek ügyvédi díjat. Így Nelson Mandela felhagyott ezzel a munkával.

Magas volt, csinos és vékony, köszönhetően a sportnak: az egyetemen futott és ökölvívóedzésekre járt. Született sármőr volt, karizmatikus személyiség. Elkerülhetetlen volt, hogy a nők a lábai elé omoljanak.

26 évesen vette el első feleségét, Evelyn Ntokot, két fiuk és két lányuk született. A Soweto-negyedben telepedtek le, Nelson nagyon büszke volt a házára, amelyen bádogtető volt ugyan, a vécé az udvarban volt, és nem volt az áram bevezetve. De mégis az ő saját tulajdona volt.

Evelyn nehéz időket élt meg. A férje gyakran hazahozta az irodából a csinos titkárnőt, Ruth-t, aki diktafonnal a kezében követte Nelsont a hálószobába. Bezárkóztak, és nyilvánvaló volt, hogy nem dolgoznak. Voltak más nők és barátok is az életében, olyanok, akiket az Afrikai Nemzeti Kongresszusban ismert meg. Szinte minden idejét velük töltötte.

A házasságuk Evelynnel már azelőtt tönkrement, hogy megjelent volna a káprázatos szépség, Winnie Madikizela. Evelyn és Nelson elváltak. A nő azt állította, hogy férje bántalmazta, de később visszavonta ezeket a vádakat.


1958-ban a válás jogerőre emelkedett, ekkor Nelson feleségül vette Winnie-t. Evelyn elköltözött, az új feleség pedig beköltözött a házba, amely ma már múzeum.

Nelson Mandela és Winnie 1958-ban.
Nelson Mandela és Winnie 1958-ban.

Nelson Mandela és Winnie esküvőjük után nagy szeretetben éltek, legalábbis ezt mondták. Két lányuk született, de nagyon kevés időt töltöttek együtt. Néhány hónappal második lányuk születése után Nelson csatlakozott a föld alatti mozgalomhoz. A rendőrség körözte. Álruhában járt, rejtőzködött. Winnie kiharcolta, hogy olykor rövid időre találkozhasson a férjével, de ezek nagyon rövid együttlétek voltak. Egyedül küszködött, nehéz anyagi körülmények között nevelte a gyerekeket.

Ezekben az években volt a legdurvább az apartheid mozgalom, a kormány faji rendeleteket hozott.

A született afrikaiakra – a kaffirokra – úgy tekintettek a fehérek, mint jogok nélküli munkásokra. Ha nem tértek ki az utcán a fehérek elől, egyszerűen lelökték őket a járdáról. A Sharpeville-i mészárlásban, ahol a feketék az övezetátlépési engedély ellen tiltakoztak, 69 fegyvertelen tüntetőt öltek meg, köztük nőket és gyerekeket. Ez volt az utolsó csepp a pohárban: Mandela úgy döntött, a fegyveres harcot választja, más alternatíva nincs.

Az African National Congress (Afrikai Nemzeti Kongresszus, ANC) katonai szervezet vezetője lett, bár még soha előtte nem sütött el fegyvert. Megszervezte a katonai kiképzést, és Etiópiába ment, hogy őt magát is kiképezzék. Egy rövid időre terrorista lett belőle.

Bár az ANC sok vezetője önkéntes száműzetésbe ment saját biztonsága érdekében, Mandela visszatért, hogy vezesse a harcot. Elkerülhetetlen volt, hogy letartóztassák, perbe fogják és bebörtönözzék. 27 évre ítélték, ennek nagy részét a Robben-szigeten töltötte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titanic-hasonmás Tennesse-ben

A hajó hasonmását építették meg, és látható a város kikötőjében, a tragédiáját okozó jégheggyel együtt. Tovább olvasom