Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nem használnak a nemzeti parkok az állatoknak?

A nemzeti parkokban állítólag különös védelemnek örvendenek az állatok, állományaik pedig gyarapodnak.
Az ökológiai összefüggések bonyolult láncolatán azonban megbukhatnak a hatóságok jószándékú erőfeszítései - állapították meg amerikai kutatók kenyai nemzeti parkok tanulmányozásakor. Ezekben ugyanis évtizedek óta csökken az elefántok, zsiráfok, impalák és más fajok egyedszáma.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói összevetették Kenya huszonhárom nemzeti parkjában és huszonhat rezervátumában végzett 270 állatszámlálás eredményeit. Az ijesztő eredmény szerint az elvileg védett parkok állományai éppoly mértékben zsugorodtak, mint az azokon kívül esők, szám szerint negyven százalékkal 1977 és 1997 között - írta David Western, a kutatás vezetője a "Plos One" című szaklapban.

A biológus elmondása szerint most kezdik csak érteni, milyen nagy mértékben hat a környezet a parkok belsejére is. Egyrészt a parkok határai nem veszik figyelembe az állatok évszakhoz kötött vándorlásait - így az esős évszakban korábban felkeresett kívüleső legelők könnyen átváltozhattak időközben szántóvá.

Maga a táj is megváltozott a kutatók szerint: az elefántoknak kevesebb hely maradt vándorlásaikhoz, így pusztítják a fás növényzetet, a szavannák tért nyernek, a biológiai változatosság pedig csökken. Elsősorban a zsiráfok, impalák és a kis kuduk (egy antilpoféle) egyedszáma csökken - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A lakossággal is szembetűzésbe kerülnek az állatok. Az embereket a parkok létrehozásakor kitelepítették azok területéről a környékre. Ezért ők a parkokra úgy tekintenek, mint túlélésüket fenyegető veszélyforrásra, és készek segédkezni a vadorzóknak.

Western szerint irreális elgondolás, hogy a nemzeti parkok területét meg kellene növelni. A megoldás abban rejlik, hogy a lakosságot jobban be kell vonni a park munkáiba, és a bevételekből is részesíteni kell őket. Ennek alapját a hatóságoknak kell megteremteniük. Ezzel csökkenne a mezőgazdaság jelentősége, a nemzeti parkokon kívüli térséget pedig újra fokozottabban vehetnék igénybe a vadállatok. Ezen kívül a vadorzás is értelmét veszítené. A biológus úgy véli, más országok tapasztalatai szerint mindez működőképes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire jó a szex?

Egy nemzetközi kutatócsapat utánajárt, hogy az ivaros szaporodásnak milyen előnyei vannak az ivartalanhoz képest. Tovább olvasom