Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Negyven éve lett merénylet áldozata Robert Kennedy

1968. június 6-án gyilkolták meg Robert Kennedyt, a Demokrata Párt elnökjelöltségének várományosát, aki az akkori felmérések szerint nagy valószinűséggel amerikai elnök lehetett volna. VIDEÓVAL
A 43 éves New York-i szenátor 1968. június 5-én megnyerte pártja kaliforniai előválasztását, és így a rebulikánus Richard Nixonnal szemben indulhatott volna novemberben a Fehér Házért, mert biztos volt, hogy őt fogja megszavazni elnökjelöltnek a Demokrata Párt kongresszusa.

Június 6-án hajnal felé a szenátor ünnepi beszédet tartott a Los Angeles-i Ambassador Hotelben. Beszéde befejezése után lejött az emelvényről, majd a konyhai személyzet gratulációit fogadta, amikor egy fiatal férfi lépett mellé, rámosolygott, aztán többször rálőtt, egyszer a fejére is. A golyók még öt embert találtak el, de mindannyian felépültek. Robert Kennedy-t kórházba vitték, de másnap, 7-én meghalt.

Robert F. Kennedy rajongói és támogatói körében.
Robert Kennedy rajongói és támogatói körében.

A férfit, akit Sirhan Sirhan néven azonosított a rendőrség letartóztatták. A 24 éves palesztint, aki azzal indokolta tettét, hogy a szenátor támogatta Izraelt a hatnapos háborúban 1967-ben, halálra ítélték. Büntetését később életfogytiglanra változtatták Jelenleg is egy kaliforniai börtön foglya.Robert F. Kennedy halála a mai napig rejtélynek számít.


A Robert Kennedy elleni merénylet néhány hónappal azután történt, hogy meggyilkolták a Nobel-békedíjas Martin Luther King tiszteletest, a feketék polgárjogi mozgalmának legfontosabb vezetőjét. A szenátor megölése után sokan úgy vélték, hogy összesküvés sorozat van a Kennedy-család ellen, hiszen bátyját, John F. Kennedy elnököt 1963. november 22-én Dallasban lőtték le. De ahogy sem akkor, sem azóta nem hiszik sokan, hogy az elnököt egy ember, a később ugyancsak meggyilkolt Lee Harvey Oswald ölte meg távcsöves puskájával, a Robert Kennedy elleni támadás kapcsán is sokan vitatják a hivatalos verziót a magányos merénylőről.

Negyven éve gyilkolták meg Robert Kennedyt, a Demokrata Párt elnökjelöltségének várományosát.
Negyven éve gyilkolták meg Robert Kennedyt, a Demokrata Párt
elnökjelöltségének várományosát.

2006. őszén a BBC például bemutatott egy oknyomozó filmet, amit Shane O' Sullivan hónapokig tartó kutatás után készített. A film szerint eddig ismeretlen ügynökök és azok azonosíthatatlan segítői voltak jelen az Ambassador Hotelben a lövés pillanata előtt, majd nem sokkal később mind eltűntek. A film hangsúlyosan hivatkozik szemtanúkra, akik szerint Sirhan Sirhan fegyvere pár lépésnyire volt Kennedytől, ám a végzetes lövést közvetlenül a szenátor feje mögött adták le. A palesztin férfi a film szerint a mai napig azt állítja, hogy beprogramozták a gyilkosságra.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2008. június 09. 16:32
    „Kinyírták, mert féltek hogy elnök lesz és nyilvánosságra hozza a bátyja meggyilkolásával kapcsolatos aktákat!
    Ez a demokrácia USA módra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitalizálták a Nagy Imre-per dokumentumait

A Magyar Országos Levéltárban (MOL) bemutatták a fél évszázaddal ezelőtti Nagy Imre-per… Tovább olvasom