Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Milyennek képzelték a jövő otthonát 1956-ban?

Lépj bele szűk nejlon nadrágodba, tolj egy poliészter széket a padlóból kiemelkedő asztal mellé, és lazíts! Ez a 21. század luxusa – ahogyan az ötvenes években képzelték.
Fél évszázaddal ezelőtt a Daily Mail által megrendezett Ideal Home Show-n (Ideális otthon show) – első alkalommal mutatták be a jövő otthonát – amilyennek akkor azt a tervezők elképzelték.

A lakást a radikális építészpáros, Alison és Peter Smithson tervezte, ez volt az ő víziójuk arról az életmódról, amelyet nekünk ma kellene élveznünk.

És mit álmodtak a falak közé? Vessünk rá egy pillantást! Képzeletbeli házukban például nem volt hűtőszekrény, viszont gamma sugarakkal kezelték a húst, a halat és a napi élelmiszereket, hogy elpusztítsák a baktériumokat. A konyhai főzőlap szerintük a 21. században már a múlté: elektromos lábasokban készült a leves és a többi étel – bármilyen felületen.

És bár sokan közülünk azt hiszik, hogy a puha kanapé a modern életmód velejárója, el kell árulnunk, hogy a tervezők úgy gondolták: mindez mára már történelem lesz. Azt jósolták, hogy üvegszálakkal megerősített poliészter székeken üldögélünk, olyan asztaloknál, amelyek egyetlen gombnyomásra a padlóból emelkednek ki.

A zuhanyzók nem csak vizet spriccelnek, hanem meg is mossák azt, aki használja őket, sőt, hajszárításra is használhatók. A termosztát pedig biztosítja, hogy a házunkban mindenütt egyforma legyen a hőmérséklet. És még egy öltet: az emberek nem paplannal, hanem egy nejlonból készült, hővisszaverő tulajdonsággal bíró anyaggal takaróznak éjszaka.

Lépj bele szűk nejlon nadrágodba, tolj egy poliészter széket a padlóból kiemelkedő asztal mellé, és lazíts! Ilusztráció: Daily Mail
Lépj bele szűk nejlon nadrágodba, tolj egy poliészter széket a padlóból kiemelkedő asztal mellé, és lazíts! Ilusztráció: Daily Mail

Ebből is kitűnik: a tervezők azt jósolták, a nejlon lesz a kedvenc anyagunk. A fotón látható férfimodell – bábu – vékony nejlonharisnyát visel. A sportruházat tervező Teddy Tinling, aki a ruhákat legyártatta, azt mondta: "A férfiak által viselt ruhák díszítés nélkülieknek álmodták. Egyfajta Superman-trendre gondoltak, olyan ruhákkal, ami megfelel az Űrkorszak kihívásainak."

És most tekintsük át, mi valósult meg abból, amit a 21. századról képzeltek – 1956-ban. Az ötlet, hogy gamma sugarak hűtenek a frizsider helyett – nos, ez értelmetlen volt. De mivel 1956-ban a legtöbb háztartásban még nem volt hűtőszekrény, talán érhető, hogy a tervezőknek nem volt túl nagy bizodalmuk ebben a háztartási gépben.

A bútort és a felszerelést olyan anyagokból készítették a tervezők, amelyek a II. világháború óta elérhetők voltak. Mint például a fröccsöntött műanyag, a rozsdamentes acél, és az üvegszál. Habár ezeket az anyagokat manapság megtalálhatjuk az otthonokban, a feltételezés, hogy műanyag kapszulákban lakunk, amelyeket keskeny átjárókon lehet megközelíteni, egy kissé extrémnek tűnik.

Más jóslatok nem felelnek mg a valóságnak: nincsenek elektromos összecsukható ajtók és meleglevegő-függönyök sem, amelyek távol tartják a port.

Viszont az öntisztító vécécsésze és az eszköz, ami letakarítja a tányérról a maradékot, sokak álma lehet még ma is. A tervezők azt is megálmodták: az elmozdítható tetőn beárad a napfény a lakásba – eső esetén pedig a tetőelemek összezáródnak. A tervezők azt is gondolták, hogy rövid hullámú adókon nézünk majd tévét, és magas frekvenciás sütőket használunk a főzéshez. És valóban: manapság szinte nélkülözhetetlen a távirányító és a mikrohullámú sütő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chaplin is szerepelt Hitler halállistáján

Kis csavargóként milliókat nevettetett meg – de a nácik soha nem a mosolyogtak Charlie… Tovább olvasom