Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Miért utálja Barack Obama a briteket?

A kenyai férfi lehajtotta a fejét, amikor fogva tartói a brutális kínzás után kinyitották előtte a cella ajtaját. Azért került börtönbe, mert azzal vádolták, hogy részt vett a brit gyarmati hatóságok ellen szervezkedő függetlenségi mozgalomban. Ez a férfi korábban szakácsként dolgozott a brit hadseregben. Úgy hívták, hogy Hussein Onyango Obama. Ő Barack Obama apai nagyapja.
1949-ben tartóztatták le, két év börtönbüntetést kapott, amit egy nagyon magas biztonsági fokozatú fegyintézetben kellett letöltenie. A családja azt mondja: a britek rendszeresen brutálisan megkínozták, így akarták elérni, hogy beszéljen és feladja társait. Az afrikai őröknek pedig azt a parancsot adták, hogy minden reggel és este korbácsolják meg, amíg nem vall - mondta Hussein Onyango harmadik felesége, Sarah. A 89 éves asszony azt állítja, hogy a férje ritka látogatásaik alkalmával beszélt neki a kínzásokról, részletesen elmondta a szörnyűségeket. Állítása szerint a férfi körmeit letépték, kezét és lábát összekötözve fejjel lefelé lógatták napokig, vascsövet dugtak a végbelébe.

- Mindennapos volt a kínzás és a verés. Ekkor jött rá a férjem, hogy az angolok valójában nem a barátai, hanem az ellenségei. A briteket vadállatoknak nevezte, őt pedig leárulózták a britek – mondta Sarah Onyango, aki ezen a héten adott exkluzív interjút a Daily Mail-nek. Elmondta: úgy véli, emiatt fordult unokája, Barack, az Egyesült Államok elnöke a britek ellen. A kenyai asszonyt otthonában, a Kogeloban nevű faluban látogatta meg a Mail újságírója. Beszélgetés közben minden békés volt: a porban csirkék kapirgáltak, arrébb tehenek bőgtek, kecskék bégettek. Itt idézte fel Sarah Barack első, 1988-as kenyai látogatását.

Barack Obama
Barack Obama

- Amikor meglátogatott, az egész család történetét elmeséltem egyik este Baracknak, hogy segítsek megérteni a múltját. Voltak benne szomorú fejezetek, és nem értette, hogy miért büntették meg a britek a nagyapját a saját szülőföldjén. Amikor a nagyapja megkínzásáról meséltem neki, azt mondta, a britek barbárok. Általában az unokám sosem hitt a briteknek, mert úgy gondolta, őket nem a közjó vezérli, hanem csupán saját érdekeik.

Vajon brit katonák tényleg megkínozták Obama elnök nagyapja? Az igazság soha nem fog kiderülni, azóta nagyon sok idő eltelt. De bárhogyan is történt, a nagyapa megkínzása része az Obama család történetének.

Egyesek úgy vélik, ennek a régi történetnek köze van ahhoz, hogy Barack Obama agresszíven lép fel a Mexikói-öblöt olajjal elárasztó British Petrollal szemben - még akkor is, ha tudja, nem szándékos környezetszennyezésről van szól. De nem ez az első példa a brit-ellenes retorikára. Amikor Obama elfoglalta a Fehér Házban az Ovális irodát, azonnal visszakérte azt a Winston Churchill-mellszobrot, amit egy időre kölcsön adtak Nagy-Britanniának. És amikor legutóbb Nagy-Britannia és Argentína vitába keveredett az olaj-jogokat illetően a Falkland-szigetek körül, az Amerikai diplomácia nem volt annyira támogató, mint amennyire azt a szigetország az állítólagos jó viszony alapján elvárta volna.

Tehát mi történt pontosan abban a börtöncellában körülbelül 60 évvel ezelőtt, és az események milyen hatással vannak vagy lehetnek az amerikai elnök Nagy-Britanniával kapcsolatos álláspontjára?

Annak érdekében, hogy válaszolni tudjak a kérdésre, vissza kell menni az időben a véres kenyai Mau Mau lázadásig. A brit gyarmati jelenlét Kenyában hivatalosan 1895-ben kezdődött, amikor a fehér telepeseknek hatalmas, jó termőföldeket osztogattak. Kenya végül 1920-ban brit gyarmat lett. A telepesek elképesztő nagy számban érkeztek, és meghonosították új hazájukban a brit életstílust. Ez a kisajátítás és a fekete bennszülött lakosság elleni mindennapos erőszak ideje volt. Ekkor alakult meg a kenyai függetlenségi mozgalom, amelynek neve, a Mau Mau azt jelenti: "kifelé, kifelé". Nevük is egyértelművé tette céljukat: kizavarni a gyarmatosítókat az országból. 1952-ben a britek rendkívüli állapotot hirdettek, amit sztrájkok és összecsapások követtek. Egyetlen hónap alatt 80 ezer Mau Mau aktivistát és szimpatizánst tartóztattak le és börtönöztek be, és több tízezer embert megöltek.

Hussein Obama - ahogyan sok más kenyai - a brit hadseregben szolgált. Burmában, Ceylonban és Arábiában harcolt a második világháborúbant. Mint sok más veterán, azzal a reménnyel tért vissza szülőföldjére, Afrikába, hogy országa felszabadulhat a gyarmati uralom alól. A Mau Mau lázadáshoz időközben csatlakozott a Luo és a kikuju törzs is, főként muzulmán vallású férfiak.

- A kikujuknak nem tetszett, hogy brit fennhatóság alatt kell élniük. Azt beszélték, hogy a törzs tagjai titkos esküvel fogadták meg: megölik az összes fehér telepest és kiűznek az országból minden gyarmatosítót - mondta Sarah Onyango.

- Barack Obama 33 éves korában megjelent, Dreams From My Father című könyvében azt írja: nagyapja nem volt közvetlenül érintett a forradalomban, nem vett részt titkos szervezetek tevékenységében.

Nagyanyja azonban, aki részt vett Obama elnöki beiktatásán Washingtonban, vitatja ezt az állítást.

- A férjem szakács volt a brit seregben, egy brit tiszt mellett szolgált. Folyamatosan szállította a titkos információkat a Mau Mau tagjainak - állítja Sarah. Hussein Obama Onyangót végül politikai lázadás szervezése és illegális mozgalomban való részvétel miatt állították a britek bíróság elé. A férfi állítólag tagadta bűnösségét az összes vádpontban, de a tárgyalásokról nem maradt fenn hangfelvétel.

David Anderson, az Oxford-i Afrikai Tanulmányok Központjának professzora úgy véli: a briteknek biztosan átkozott jó bizonyítékaik voltak a férfi ellen, ezért le is tartóztatták. Sarah Onyango hozzátette: a férjét két katona vitte el, amikor letartóztatták, és az akkor legszigorúbban őrzött Nairobi-i börtönbe került.

- Eza börtön olyan volt, mint egy haláltábor. Mindennapos volt, hogy a foglyok belehaltak a kínzásba - mondta Sarah Onyango. - Előfordult, hogy ételt sem adtak neki. Az asszony azt is elmondta, egy látogatás alkalmával a férje azt állította, ha nem vallja be, amit hallani akarnak, vagy megölik, vagy megcsonkítják. Az egyik kínzási módszer az volt, hogy a rabokat befújták egy olyan anyaggal, ami irtózatos viszketést okozott. Akkoriban a börtönökben a britek majdnem 80 000 kenyait tartottak fogva, túlnyomó részüket soha nem ítélte el bíróság - még tárgyalásuk sem volt. A táborlakóktól több száz levelet őriz a kenyai országos levéltár, ezek arról tanúskodnak, hogy a börtönökben és táborokban szörnyű körülmények uralkodtak, a rabokat dolgoztatták, kínozták és éheztették.

Sarah Onyango azt mesélte, az ötvenes években őt is letartóztatták, bebörtönzése nyomait még ma is testén viseli. Feje tetves lett, szabadulása után sokáig nem mert kimenni az utcára.

Az asszony szerint Barack úgy véli, hogy Nagy-Britannia jelentősen befolyásolta a családja történetét. És erről nem fog soha megfeledkezni, mert az amerikai elnök számára mindennél fontosabb a család és annak összetartása.

Ugyanakkor Sarah Onyango azt mondta, nem gondolja, hogy a régmúltban történtek befolyásolják unokája jelenlegi, a környezetvédelmi katasztrófával kapcsolatos döntéseit.

- Arról van szó, hogy Barack egyszerűen csak maximalista. Úgy véli, ha valaki hibázik, fizetnie kell érte. Azt teszi, amit a választói elvárnak tőle - mondta Sarah. - Én nem haragszom a britekre, de határozottan úgy gondolom, hogy muszáj megfizetniük az általuk elkövetett kínzásokért és borzalmas cselekedetekért, különben a történelem keményen elítéli majd őket.

Barack Obama nagyapja, Hussein Onyango 80 éves korában, 1975-ben hunyt el. Egész életében neheztelt a britekre, soha nem tudott megbocsátani nekik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Julianus barát ismét keletre indul

A genetika eszközeivel vizsgálná a magyarok eredetét a Julianus Barát Program, amelyet az új kormány… Tovább olvasom