Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Megosztanak vagy összehoznak a közösségi portálok?

Vajon tényleg összehozza az embereket a közösségi média forradalma, vagy épp ellenkezőleg, csak tovább mélyíti a fajok és osztályok közötti szakadékokat?
Bár sokan azt vallják, hogy az internet összekovácsol, Dana Boyd, a Microsoft Research New England közösségi oldalakat kutató szakértője és kollégája, a Harvard Egyetem kutatója azt állítja, hogy ez csak önámítás. Boyd a Facebook és a MySpace látogatóinak összetételét elemezte, úgy, hogy elsősorban a tinédzser korú felhasználók körében végzett kutatásokat. Az utóbbi években leszűrt tapasztalatairól egy konferencián számolt be, amelyről a The New York Times tudósított.

A 2006 és 2007 között készült felmérések szerint a felsőbb osztályokhoz tartozó, főiskolai tanulmányokra készülő fehér gimnazisták voltak azok, akik főleg a Facebookot használták. A kevésbé minőségi oktatásban részesülő, nem fehér bőrű diákok körében viszont a MySpace bizonyult népszerűbbnek.

Boyd a "jó öreg osztályarroganciára" is felhívta a figyelmet: kiderült, hogy a facebookos fiataloknak nem kell sok, hogy leereszkedően szóljanak a MySpace-t használó társaikról.

Bár a kutatás óta eltelt időszakban újabb robbanást következett be a közösségi médiában, a legfrissebb, 2008 decemberében készült elemzések szintén megerősítették a Boyd által tapasztaltakat. A Pew Internet and American Life Project által készített tanulmány szerint a Facebook felhasználói körében nagyobb a diplomás férfiak aránya, míg a MySpace-t elsősorban főiskolai végzettség nélküli fekete vagy hispán nők látogatják.

Mark Zuckerberg, a Facebook egyik megalkotója
Mark Zuckerberg, a Facebook egyik megalkotója.

A neves Norhwestern Egyetem kutatója, Eszter Hargittai is a társadalmi különbségek megmerevedését mutatta ki 2007-ben és 2009-ben végzett összehasonlító kutatásai alapján. A spanyolajkú közösséghez tartozók feltűnően távol maradtak a Facebooktól és inkább a MySpace-t látogatták, míg a fehér, az afroamerikai és az ázsiai közösség 80 százaléknál is nagyobb hányadban a Facebookot részesítette előnyben. Adatai alapján a MySpace 57, illetve 58 százalékos arányban volt népszerű a fehér és a fekete bőrűek körében, az ázsiai származásúaknál viszont csak 39 százalékot ért el.

A kutatás társadalmi-gazdasági különbségeket is felfedett: a Facebook felhasználóinak szülei nagyobb eséllyel tartoztak a magasabban képzett társadalmi rétegekhez, mint a MySpace tagjainak szülei.

A két év különbséggel elvégzett felmérések eredményeiben nem mutattak ki jelentős eltérést.

Miért bukkannak fel ebben a szférában is a társadalmi különbségek? "Talán azért, mert az emberek arra használják ezeket a portálokat, hogy olyanokkal kapcsolódjanak össze, akiket már ismernek. És az embereknek általában olyan barátaik vannak, mint ők maguk" - fejtette ki a Northwestern Egyetem kutatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven éve lépett a Holdra az első ember

Mindössze 12 amerikai (mind férfi) lépett a Holdra. Az utolsó 1972-ben, és az Apolló programot… Tovább olvasom