Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megette ellenségei szívét? A libériai exelnök tagad

Háborús bűnökkel – többek között gyilkossággal, nemi erőszakkal, szexuális rabszolgaságra kényszerítéssel, kínzással, gyerekkatonák toborzásával és kiképzésével, terrorizmussal – vádolják Libéria egykori elnökét.
Charles Taylor a vádirat és a tizenegy ellene felhozott vádpont szerint elnöksége idején, 1997 és 2003 között véres konfliktust robbantott ki a szomszédos Sierra Leonéban, ahol az Egyesült Forradalmi Front nem csak a hatalmat akarta megszerezni, hanem az országnak legnagyobb bevételt hozó, zömében rabszolgák által kitermelt „véres gyémántok" feletti ellenőrzést is magukénak akarták tudni.

Charles Taylort Afrika történetének legrettegettebb, legvéreskezűbb elnökeként tartják számon. Elnöklése idején óvatos becslések szerint is legalább negyedmillió embert börtönzött be, kínzott meg, kényszerített rabszolgamunkára vagy ölt meg. Személyes ellenségeit halálra kínoztatta, majd megette a szívüket. További tízezreket hagyott sorsukra, amikor rájuk eresztette az általa kiképzett és droggal rendszeresen ellátott gyerekkatonákat. A bódult állapotban védtelen civilekre támadó, kedvükre gyilkoló fiatalokat soha nem vonta felelősségre azért, ha kiirtottak egy falut vagy lemészároltak egy ünnepi menetet. Ezek a fiúk azt is megtehették büntetlenül, hogy terhes nők hasából kivágták magzataikat, majd sorsukra hagyták őket. Egy alkalommal az is megesett, hogy a gyerekkatonák egy eszelős razzia során egy fiatal fiúról megállapították, hogy „túl magas", és nevetgélések közepette levágták mindkét lábát machetével.

Taylort Afrika történetének legrettegettebb, legvéreskezűbb elnökeként tartják számon.
Taylort Afrika történetének legrettegettebb, legvéreskezűbb
elnökeként tartják számon.

Charles Taylor a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt minden vádat tagadott napokban kezdődött tárgyalásán, sőt, azt állította, hogy a vádak szóbeszéden, hazugságon és téves információkon alapulnak.

A szürke, méretre szabott öltönyös exelnök a hágai bíróságnak a Libériai Köztársaság 21. elnökeként mutatkozott be. Először gyermekeiről és unokáiról beszélt, majd felhívta a bírák figyelmét arra: egész életében azért küzdött, hogy az igazság és a tisztesség érdekében megtegyen mindent. Végül elutasította vádlói hamis és rosszindulatú, róla adott jellemzését.

- Nem vagyok bűnös. Tizennégy gyermekem van, szeretem az embereket, és egész életemben arra törekedtem, hogy helyesen cselekedjek. A vádak hamisak és nevetségesek.

Charles Taylor: Nem vagyok bűnös.
Charles Taylor: Nem vagyok bűnös.
Fotó: AP

Az exelnök felháborodottan szólt arról, hogy kannibalizmussal vádolják. „Hogy lehetnek az emberek ennyire ostobák, hogy ezt feltételezzék rólam? – kérdezte. Többször kiáltotta hangosan a tárgyalás közben: Hazugságok! Hazugságok! Hazugságok!

Nyugat-Afrikában ugyanebben az időben hatalmas kivetítőkön követte nyomon a tárgyalás menetét több ezer ember: köztük Taylor rezsimjének áldozatai. Nem csak ők vallottak Taylor ellen, hanem egyik korábbi bizalmasa és barátja, Joe D. Zigzag Marzah gyémántkereskedő is, aki azt mondta: ismeri a volt elnök minden titkát, mert a bizalmasa volt, sőt, emberhúst ettek együtt. Taylor megbízott benne. Marzah felidézett egy vacsorát is. Az elnöki palotában történt, Libéria fővárosában, Monroviában, azt követően, hogy az elnök két ellenségét elfogták.

- Megettük a májukat. A szakácsnő megfőzte, és mi megettük. Taylor megosztotta velem – mondta Marzah. Taylor egy másik közeli ismerőse azt mondta: az elnök is hitte azt a legendát, ha megeszi ellenségei testrészeit, erejük átszáll belé.

Az exelnök felháborodottan szólt arról, hogy kannibalizmussal vádolják.
Az exelnök felháborodottan szólt arról, hogy kannibalizmussal vádolják. Fotó: Reuters

Az 1949-ben született Taylor eszes, ígéretes fiatalember volt. Az Egyesült Államokban, a bostoni egyetemen diplomázott közgazdászként. Nem sokkal később hazatért, majd ismét az Egyesült Államokba ment – illetve menekült. Le is tartóztatták a Libériában elkövetett bűncselekmények miatt. Líbiában beállt a gerillák közé, majd hazatért, hogy a libériai nemzeti patrióták közé álljon. Innen már egyenes út vezetett az elnöki székig. 1997-ben szavazatait megfélemlítéssel szerezte: „Megöltem anyádat, megöltem apádat, most már szavazz rám" – ez volt a jelmondata.

Hatalomra kerülése után megalapította gyermekhadseregét: hét éves korban a fiúkat erőszakkal besoroztatta, AK–47-eseket adott a kezükbe, és hagyta, hogy szabadon garázdálkodjanak a falvakban.

Fiát – mivel a szörnyű rémtetteket együtt követték el – a miami bíróság börtönbüntetésre ítélte: 97 évet kapott. Most Charles Taylornak is szembe kell néznie az igazsággal. A hágai törvényszék előtt felelnie kell minden tettéért.

Olvasóink írták

  • 1. AstarothZ 2009. július 27. 13:05
    „Nap mint nap próbálja tömni a média a fejünket a holokausztról szóló filmekkel, műsorokkal; hetente tartanak megemlékezést valahol, és elmondják minden alkalommal, hogy ,,ez soha nem történhet meg újra"! És megtörtént, megtörténik. Azóta több helyen a világban, például itt Európában is, tőlünk néhány száz kilométerre délre, a ´90-es években, vagy éppen Ruandában, Sierra Leonében, Libériában, Szomáliában, Kambodzsában... stb. A holokausztot így több mint hat évtized távlatából is annyira kiemelt, fontos témának tartó média és politika ezzel nem, vagy csak a hírek végén, apróbetűs címszavakban foglalkozik. A világ pedig érdektelenül nézi, már ha tud róla egyáltalán. Szóval, hogy is van ez???!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassuló ütemben bővül az internet elterjedtsége

A vezetékes telefonok jelenléte csökken, a mobiltelefoné és a számítógépé nő. Tovább olvasom