Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Megcsonkított lány: levágták az orrát és a fülét

Aisha 18 éves. A bőre világos, a haja sötét – szépségével kirína a tömegből. De az egykor gyönyörű fiatal afgán nő most valami egészen más miatt hívja fel magára a figyelmet.
Aishát brutálisan megcsonkították. Saját férje vágta el orrát és fülét, így büntette meg azért, mert szerinte Aisha nem tartotta be a tálib törvényeket.

A fiatal tálib nő fotóját címlapon hozta az amerikai Time magazin. Ők számoltak be arról, hogy a lány megcsonkításában annak sógora is segédkezett: ő fogta le Aishát, amíg férj levágta az orrát és a fülét.

A fénykép – figyelmeztetés. Figyelmeztetés a tálib nőknek, akik pontosan tudják, mi vár rájuk, ha ellenszegülnek a férjükkel vagy a családjukban élő férfiakkal, és figyelmeztetés a világnak, hogy még ma is büntetlenül elkövethetnek ilyen brutális gaztetteket férfiak nők ellen.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

Ugyanakkor az amerikai magazin arra is rá akarja irányítani a figyelmet: ha a koalíciós országok csapatai elhagyják Afganisztánt, és a tálibok kerülnek uralomra, ez a sors vár a függetlenségükért harcoló nőkre, akikkel rabszolgaként bánnak.

Aisha, miközben megérintette megcsonkított arcát, azt mondta a Time magazin riporterének: hogyan gondolja a világ, hogy lehet a tálibokkal tárgyalni – azokkal, akik ezt tették vele?

Hasonló aggályokat vetette fel az afgán parlament egyik női tagja, Fawzia Koofi, aki úgy véli: a nők jogait nem lehet egy bizonytalan békéért beáldozni.

Aishát brutálisan megcsonkították - saját férje vágta el orrát és fülét.
Aishát brutálisan megcsonkították - saját férje vágta el orrát és fülét.

Aisha azért próbált meg elszökni otthonról, mert elnyomás és rabszolgaság helyett szabadságra vágyott. A helyi tálib bíró parancsot adott arra, hogy keressék meg, vigyék vissza, és a tálib hagyományok szerint büntessék meg.

A 18 éves Aisha most Kabulban él, egy titkos, nőknek fenntartott menedékhelyen rejtették el. Álma, hogy elhagyja az afgán fővárost, és az Egyesült Államokba utazhasson arra a plasztikai műtétre, amelynek költségeit egy humanitárius segélyszervezet már magára vállalta.

Olvasóink írták

 • 6. elihu 2010. augusztus 11. 13:25
  „Meir! Ami a vallást illeti, ez a zsidók nagy részéről is elmondható. (A gazdagabbik részéről)”
 • 5. meir 2010. augusztus 05. 14:45
  „Elihu!
  nem akarlak elkeseriteni,de a fanatikus Talib-oknak vajmi keves kozuk van a valodi Iszlam-hoz!!!”
 • 4. elihu 2010. augusztus 05. 12:52
  „Bár nagyon tisztelem az összes muzulmán népet, amiért féltékenyen örzik hagyományaikat, de az ember elleni kegyetlenséget nem tudom megérteni.”
 • 3. Lárika 2010. augusztus 04. 21:45
  „A farkukat kellene levágni életlen késsel, szép lassan. Esetleg szeletekben.”
 • 2. kisember1 2010. augusztus 04. 14:09
  „Pasik és hatalmat kaptak.”
 • 1. prettywoman 2010. augusztus 03. 18:04
  „Állatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legrégibb kutyafosszília egy svájci barlangban

Feltehetőleg a legrégebbi kutyafosszília került elő egy svájci barlangból, ahol ennek az emlősnek… Tovább olvasom