Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Magyarország a húsz leggyengébb között

Magyarország jövőre, több vezető ipari hatalommal, illetve más kelet-európai EU-tagállamokkal együtt a világ húsz leggyengébben teljesítő gazdasága között lesz, áll londoni elemzők friss jövő évi előrejelzéseiben.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) által Londonban kiadott, 2009-re szóló átfogó prognózis szerint a várhatóan leggyengébb teljesítményt nyújtó húszas csoport mindegyik tagja - hosszú idő óta példátlan módon - egész éves recesszióban lesz jövőre.

A negatív listát Izland vezeti, ahol az EIU elemzői a hazai össztermék-érték (GDP) 9,7 százalékos visszaesését jósolják 2009-re.

A húszas recessziós mezőnyben négy kelet-európai ország van, köztük három EU-tag: Lettország (mínusz 4,0 százalék), Ukrajna (mínusz 3,0 százalék), Észtország (mínusz 2,5 százalék), és a magyar gazdaság, amelyben az EIU londoni elemzői 1,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak 2009-ben.

A ház a magyarországinál súlyosabb recessziót vár olyan magasan fejlett ipari gazdaságokban, mint Nagy-Britannia (mínusz 2,1 százalék), Írország (mínusz 2,3 százalék), Dél-Korea (mínusz 1,7 százalék) vagy Dánia (mínusz 1,6 százalék). A recessziós listán szerepel az Egyesült Államok is, 1,0 százalékosra jósolt jövő évi GDP-visszaeséssel.

A leggyorsabban növekvő húsz gazdaság listáján zömmel fejlődő világbeli gazdaságok szerepelnek; a kevés kivétel egyike Kína, ahol az EIU jövőre 7,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít. A ház megjegyzi ugyanakkor, hogy jóllehet Kína lesz a leggyorsabban bővülő nagy feltörekvő gazdaság, a várt ütem azonban jelentős lassulás az eddigiekhez képest. A kínai gazdaság növekedési ütemének erőteljes lanyhulását más nagy londoni házak is jósolják.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő minap Londonban kiadott elemzése szerint korlátozott hatása lehet csak a kínai kormány által bejelentett hatalmas, több évre szóló gazdaságélénkítő programnak, mivel a négyezer milliárd jüanos - a kínai GDP-érték 15 százalékának megfelelő - ösztönző csomag valószínűleg nem tudja majd ellensúlyozni az exportnövekedésnek a világgazdasági recesszió okozta megtorpanását.

A Moody's alapeseti forgatókönyve az, hogy a kínai gazdaság 2009-ben 7-8 százalékkal fog növekedni, és az ütem 2010-ben 8-9 százalékra gyorsul vissza.

A ház szerint ugyanakkor a vártnál súlyosabb és hosszabb globális visszaesés esetén a kínai GDP-érték reálnövekedése az 5-7 százalékos sávba is lassulhat 2009-ben és 2010-ben.

Bármelyik forgatókönyv válik is valóra, a kínai növekedés mindenképpen meredeken lassulni fog az utóbbi öt év csaknem 11 százalékos éves átlagáról, állt a hitelminősítő előrejelzésében.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport 2009-re szóló, átfogó felzárkózó piaci prognózisában az eddigi 8,5 százalékról 7,8 százalékra vette vissza jövő évi kínai GDP-bővülési jóslatát, és erre a prognózisra is jelentős, lefelé ható kockázatokat lát. A cég 2008-ra még 9,8 százalékos növekedést valószínűsít a kínai gazdaságban.

Londoni elemzői körökben eddig a kínai gazdaságot tartották a világgazdaság lehetséges megmentőjének.

A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House - néhány hete kiadott drámai hangvételű világgazdasági jelentésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a "gazdasági katasztrófa" szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a kínai növekedés fennmaradása a világgazdaság legfőbb reménye.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által a felzárkózó piacok jövő évi kilátásairól összeállított, hétvégén kiadott előrejelzés Magyarországon 1,7 százalékos GDP-csökkenést jósol, és azt, hogy az éves összevetésű infláció 2009 közepére valószínűleg már a 3 százalékos hivatalos célszint alatt lesz.

A GS londoni elemzői szerint az MNB a legutóbbi két, összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentés után akkor vállalkozhat még nagyobb mértékű enyhítésre, ha látja a normalizálódás jeleit a piacon: a forint stabilitását, a kormánykötvény-piac feléledését - beleértve a külföldi vevők visszatérését a másodlagos adósságpiacra -, és a bankközi hitelezés újraindulását.

E feltételek teljesülése esetén a Goldman Sachs előrejelzése szerint fél éven belül 8,00 százalékra, 2009 végére 7,00 százalékra csökkenhet a magyar jegybank alapkamata, de az euróövezeti központi bank gyors ütemű kamatcsökkentései esetén ennél agresszívabb magyar pénzügypolitikai enyhítés is lehetséges.

A GS szerint a kedvező inflációs kilátások és a tovább zuhanó nyersanyagárak jövőre a jelenleginél gyengébb forint elviselését is lehetővé teszik az MNB-nek. A ház árfolyam-előrejelzése három és hat havi távlatra 275 forintos eurót valószínűsít, a cég londoni elemzői ugyanakkor 12 havi távlatra visszaerősödést várnak, 260 forintig.

A forint és általánosságban a közép-európai valuták fokozatos gyengülésével más nagy londoni házak is számolnak. A BNP Paribas és a JP Morgan prognózisaiban is felbukkant például a 290 forintos, illetve a 4 zloty feletti euróárfolyam-jóslat. Az általános citybeli vélemény azonban az, hogy az MNB a rendezett piaci körülmények között zajló, nem hirtelen bekövetkező árfolyamsüllyedést el tudja viselni, tekintettel a recessziós gazdasági környezet és a zuhanó nyersanyagárak erőteljes dezinflációs hatására.

Olvasóink írták

 • 8. striker 2008. december 29. 18:29
  „Jaj de jó hogy a százalékos összehasonlitás elsimitja a dolgokat. Dánia avagy az USA per lakos GDP-je
  messze túlszárnyalja a hazai per lakos GDP. Az adatok elérhetök a WEB-en. Sajnos a helyzet siralmas, de a
  szocialisták mindig hittek a "vigan megyünk tönkre" jelszóban.”
 • 7. MTT 2008. december 15. 15:11
  „Ezen van aki csodálkozik, hogy benne vagyunk a 20 leggyengébb között?!”
 • 6. ideals 2008. december 15. 14:10
  „Na! Azért figyeljetek már a százalékokra!
  "...és a magyar gazdaság, amelyben az EIU londoni elemzői 1,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak 2009-ben...A ház a magyarországinál súlyosabb recessziót vár olyan magasan fejlett ipari gazdaságokban, mint Nagy-Britannia (mínusz 2,1 százalék), Írország (mínusz 2,3 százalék), Dél-Korea (mínusz 1,7 százalék) vagy Dánia (mínusz 1,6 százalék). A recessziós listán szerepel az Egyesült Államok is, 1,0 százalékosra jósolt jövő évi GDP-visszaeséssel."
  Alig maradunk el a dánok mögött! .. LOL
  Legutoljára úgy olvastam, hogy az Uniós országokon belül éppen csak az utolsó előttiek vagyunk, Máltát megelőzzük. Milyen szép "eredmény"!.. - azért ehhez is tehetség kell, nem??

  És láttátok, hogy Kína lesz a nyerő!!!???? - hát. ha már 100 dollárt keres a melós havonta, jó a fizetése! - ezért haladnak olyan szépen! ... (fújj, de dög vagyok, ugye? nem baj, vállalom!)”
 • 5. SAmu 2008. december 15. 11:59
  „Csatlakozván a tisztelt fórumozókhoz, azt is hiányolom, hogy nincs megnevezve a felelős....
  Lehet, hogy a magyar lakosság...??? Ez esetben tán őket kéne leváltani....

  Vagy mást...?”
 • 4. Poltergeist 2008. december 15. 11:06
  „Tisztelt Kisalföld.
  Az ilyen cikkeket miért nem a címlapra rakják???Nem ártana tudatosítani a kicsit más világba élőkkel,hogy kurva nagy gondok vannak,lessznek és jönnek is ha nem kapnak észhez.
  Megmondta szegény Hofi is,hogy be kell törni a világgazdaságba mivel te hülye -pajszervassal.
  Hát nekünk már azzal sem lehetne.”
 • 3. Túrabakancs 2008. december 15. 10:34
  „Nem az a félelmetes hogy itt tart ez ország, hanem van 25%, aki azt hiszi minden jó irányba megy
  a szocialista-liberális irányítás alatt! Nem látok esélyt arra, hogy ezeket a fanatikusokat bármilyen
  nagatív adat megváltoztatná, és máshová bökjenek 2010-tavaszán! Ráadásul vannak a sunnyogók,
  akik között még rengeteg a megvásárolható egyén, itt még rejtőzik 20%-potenciális tudatlan em-
  berke.”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2008. december 15. 09:44
  „Még szerencse, hogy mi nem Kelet-, hanem Közép-Európa vagyunk.”
 • 1. jockey 2008. december 14. 19:35
  „Köszi kormány! Köszi kormánypárti szavazók! Dübörög a gazdasáááág! Húzzunk bele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házkutatás Mladics tábornok gyerekkori barátjánál

Befejeződött a szerb rendvédelmi erők akciója Aranđelovac városában. Mladics tábornok gyerekkori barátjánál tartottak házkutatást. Tovább olvasom