Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Magyarok őrzik a legveszélyesebb repülőteret

Magyar katonák őrzik a világ egyik legveszélyesebb repterét Kabulban. A NATO tagállamai 2004 óta látják el a repülőtér üzemeltetését, ami 2008 októbere óta magyar irányítás alatt van.
Mély völgyekkel szabdalt ólomszürke, magas hegyvidéken keresztül vezet az utunk. Afganisztánban járunk, a sivár, furcsamód mégis pompás holdbéli táj, út mentén kilőtt tankok, birkacsordák, nyomor és a szűnni nem akaró háborúk földjén. Azt mondják, valahol itt, a pengeélre emlékeztető csúcsok és rejtőzködő barlangok menedékében bújkál Oszama bin Laden.

Itt teszik kockára életüket a magyar katonák, akik a világ egyik legveszélyesebb repterét őrzik. A Vasárnapi Blikk riporterei bejuthattak a veszélyzónába. A Kabuli Nemzetközi Reptér 2008 októbere óta magyar irányítás alatt van. A NATO tagállamai 2004 óta látják el a repülőtér üzemeltetését; a tagállamok hat hónapos rotációban végzik ezt a feladatot, a magyarok után a lengyelek, majd a spanyolok következnek. Hatvanöt magyar szolgál itt, feladatuk többek között a légi forgalom irányítása és a tűzszerész-biztosítás. Mielőtt a főépületbe lépünk, még figyelmeztetnek, hogy a mobilokat nem árt kikapcsolni, a reptéren használatos speciális biztonsági rendszer ugyanis könnyedén „kisütheti" azokat.

Igazi kihívás

Öt társammal együtt légiirányítóként dolgozom itt – mondja Herczeg Attila százados. – Naponta átlagosan 450 repülőgép fel és leszállását irányítjuk, ebből körülbelül hatvan a civil gép. Faggatom, hogy mi a helyzet a családdal, hogyan bírja nélkülük, és ők hogyan nélküle. Az arca ellágyul, ahogy a szeretteiről beszél. A katonák között kiszúrok egy hosszú hajút, nicsak, egy nő! Kézenfekvő a kérdés: lány létére mit keres itt? – Hatalmas kihívás ez egy nőnek – mosolyodik el Rácz Zsuzsanna.

Rácz Zsuzsannának ez az első afganisztáni missziója Fotó: Veres Viktor
Rácz Zsuzsannának ez az első afganisztáni missziója Fotó: Veres Viktor

– Ez az első afganisztáni misszióm, előtte Olaszországban és Cipruson szolgáltam. A parancsnok személyi segítőjeként dolgozom, a napi beosztását szervezem, kézben tartom az ügyeit. Öszszesen heten vagyunk itt lányok. A szüleim tudják, hogy itt vigyáznak rám, persze mégis féltenek. Szabadidőm nem nagyon van, reggel nyolctól este nyolcig tart a munkaidőm mindennap. Ha nagy ritkán mégis ráérek, aerobikedzést tartok és olaszt tanítok. Grafológusi és a fodrász szakképesítésem is van, úgyhogy itt mindenkinek én vágom a haját – neveti el magát Zsuzsa. – Jól érzem magamat, de várom már, hogy egy kicsit elszabaduljak. Egy biztos, három napig aludni fogok – mosolyodik el újra.

Nincs látogatás

Társai bólogatnak, a korán kelést kollektíven utálja mindenki. És persze a szeretteik hiánya viseli meg legjobban az itt dolgozókat: látogatás nincs, ez nem civilnek való vidék. Marad a telefon és az internet: a Skype a kapocs, a biztos pont, amely lehetővé teszi, hogy lássák és hallják egymást több ezer kilométer távolságból. Ottjártunkkor épp a repülőtéren talált robbanóeszközök megsemmisítését végezték. Vörös Mihály tűzszerész utasította a társaságot, hogy miután kimondja a „robbantás" szót, egy árva pisszenés sem hangozhat el, nincs tetszésnyilvánítás, sem jajveszékelés, fi gyelnie kell a gyanús hangokat, nem tart-e felénk repesz. Mit tesz isten, az egyetlen „renitens" nem a civilek közül került ki! Szekeres Imre honvédelmi miniszter száján szaladt ki egy „Na végre!" , ám a tűzszerész szigorú pillantása még a minisztert sem kímélte.

Szabály az élet

Mazar-e-Sharifban svéd parancsnokság alatt működik a tartományi újjáépítési csoport, azaz a PRT. Hihetetlen, de mégis természetes, hogy az élet itt rövidítésekből, parancsokból, szabályokból és persze rengeteg kompromiszszumból áll. Mindannyian megkapjuk a közel húszkilós repeszálló mellényt és a sisakot, amelyek nélkül tilos elhagyni a tábort. Elfoglaljuk helyünket a kijelölt járművekben, és kezdetét veszi a zötykölődés Pol-e Khomriba, a magyarok vezette bázisra. Konvojunkat Angyal Sándor százados századparancsnok vezetésével a Force Protection emberei biztosítják; az ő feladatuk a csapat biztonságos célba juttatása. A nyolc gépjárműből álló karaván állandó rádiókapcsolatban van, a százados dönt megállásról, kitérőről, és ha kell, az útvonal módosításáról. Zavartalan az utunk, háromórás autó zás után megérkezünk Camp Pannoniába.

A védelem a fontos

Sándor Zsolt ezredes, a tartományi újjáépítési csoport parancsnoka fogadja a delegációt. Van közöttünk, aki már sokadszorra jár itt, de a „szűz tekintetek" rácsodálkoznak a konténerházakra, a Hummerekre, és persze a katonákra. Sándor Zsolt többször hangsúlyozza: a PRT-nak nem a harc, hanem a védelem és az újjáépítés a feladata, a tekintete mégis mást mond. Tűz lobog benne. – Harcolni akarnak. Nagyon akarnak harcolni, de nem engedjük – jegyzi meg a miniszter, ám hangjában csöppnyi rosszallás sincs, sőt büszkeség itatja át.

Szabadi Klaudia
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy grúz asszony Putyin édesanyja?

Egy grúziai asszony évek óta próbálja bebizonyítani, hogy Putyin vér szerinti szülője. DNS-vizsgálatba is belemenne. Tovább olvasom