Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Magyar szó az űrben: Charles Simonyi ismét hazaüzen

A két évvel ezelőtti amatőrrádiós kapcsolatokhoz hasonlóan idén is többször fognak magyar szavak elhangzani a rádión keresztül Charles Simonyi űrutazásakor. Csütörtök délután fellőtték az űrhajót.
Csütörtökön délután fellőtték második űrturistaútjára a magyar születésű Charles Simonyi amerikai szoftverfejlesztőt. Ő a világ első kétszeres űrturistája.

Simonyi az orosz Gennagyij Padalka és az amerikai Michael Barratt hivatásos űrhajóssal startolt a kazah sztyepp belsejében fekvő, Oroszország által bérelt bajkonuri űrbázisról. A Szojuz TMA-14 űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra repülnek, és április 6-án térnek vissza.

Padalka és Barratt fél évig marad az űrben, az orosz lesz az űrállomás parancsnoka, az amerikai a fedélzeti mérnök. Az ő idejük alatt nő kétszeresére az űrállomás állandó személyzetének létszáma 3-ról 6-ra.

Az űrrepülés alatt Simonyi egyebek között kísérleteket fog végezni az európai és a magyar űrkutatási hivatalok számára.

Április 3-án, pénteken a Kárpát-medencéből 15 település vált szót a Nemzetközi Űrállomással, másnap pedig repülőgépre, hőlégballonra, sárkányrepülőre, hajóra szállnak veterán rádiósok, hogy rekordot megkísérelve lépjenek kapcsolatba az űrturistával. A harmadik alkalommal, azaz vasárnap tíz kiválasztott diák kérdésére válaszol Charles Simonyi.

Az amatőrrádiós kapcsolatok szervezése már tavaly ősszel elkezdődött. A szervezők nem szerették volna szimplán megismételni a két évvel ezelőtti gyors bejelentkezést és diákkérdéseket, hanem valami újat szerettek volna kipróbálni. Bacsárdi László, a rádiókapcsolatok sajtófelelőse a Független Hírügynökségnek elmondta: idén is arra törekedtek, hogy a Kárpát-medence minél több részén teremtsenek lehetőséget az űrhajóssal való kapcsolatra.

Simonyi ismét hazaüzen...
Simonyi ismét hazaüzen...

Április 3-án, pénteken késő délután az osztrák-magyar határtól Erdélyig 15 különböző rádióklub fog beszélni a Nemzetközi Őrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival. Sopron, Siófok, Dunaszerdahely, Süttő, Vác, Budapest, Gyöngyös, Ózd, Szeged, Bokros, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Csíkszereda településeken működő rádióamatőr klubok fogják meghívni a Nemzetközi Űrállomást. Hozzájuk több klub és iskola csatlakozik, akik hallgatni fogják az eseményeket. Több helyen fiatal rádióamatőr tanulók is beszélhetnek Simonyival.

Bacsárdi László arról is beszélt, hogy április 4-én lesz az úgynevezett "mobil multi-expedíció". A Velencei-tóról indul egy hőlégballon, Győrben és Dunakeszin felszáll egy-egy repülőgép. Vitorlás és komp hajózik ki egy-egy balatoni kikötőből. Sőt, a rádiósok még kerékpárra és sárkányrepülőre is szállnak, hogy egymás után szép sorban - egy soha nem látott mozgó kapcsolat részeseként - a Föld felett száguldó Charles Simonyival beszéljenek.

Április 5-én tíz kiválasztott diák teheti fel egy-egy kérdését az űrhajósnak. A diákok az ország különböző településeiről, sőt, a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek Budapestre, hogy a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban a mikrofon mögé állhassanak. Beszélgetésüket azonban saját városukban is hallhatják az érdeklődők - fűzte hozzá a sajtófelelős.

Az esemény szervezésében a Puskás Tivadar Rádióamatőr Klub (HA5KHC), a Magyar Űrkutatási Iroda, a Műegyetemi Rádió Club (HA5MRC), a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a Magyar Asztronautikai Társaság, magyarországi rádióamatőrök és az alapításának idén 140. évfordulóját ünneplő Természet Világa vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charles Manson ma: megtört a sorozatgyilkos

Kopasz és szakállas, tekintete megtört, a homlokán egy pontatlanul karcolt szvasztika. Így néz ki… Tovább olvasom