Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Ma is él az NDK Lipcsében

Ez a fotó, amely egy üzlet kirakatáról készült, nem állná meg a helyét egy kiállításon, sőt még egy házi fotóalbumba is csak szégyenkezve kerülne be.
A mentség: nem művészi értékeket akar továbbadni, mindössze nosztalgiát próbál ébreszteni azon olvasóinkban, akik fiatal korukban jártak az NDK-ban. És akik háztartásukban nélkülözhetetlen műanyag cikkekkel, játékokkal, iskolaszerekkel tértek haza.

Ez a bolt Lipcse belvárosában, a Nikoleistrassén található, elegáns butikok között bújik meg. Egy karnyújtásnyira a pazar luxusüzleteket rejtő galériás „vásárházaktól" és a múlt század eleji fénykort mai technikai megoldásokkal ötvöző többszintes áruházaktól. Az üzlet mégis megél. Nemcsak a volt keleti blokkból érkező korosabb turisták adnak ki pénzt az egyszer már rég kidobott holmikért, hanem azok a németek is, akik visszasírják a múlt rendszert. Mert ilyenek is vannak szép számmal.

Mit választhatnánk ki ebből a kirakatból? Az iskolai kiránduláshoz nélkülözhetetlen, harmonikaszerűen összecsukható műanyag poharat, az úttörőkorszak kellékét, a sípot, a citromfacsarót, a hagyma- és petrezselyemaprítót, a húscsipeszt, a teaforralót.

A nosztalgiaboltban beszerezhetjük az egykori NDK használati tárgyait, játékait. Fotó: DM/DV
A nosztalgiaboltban beszerezhetjük az egykori NDK használati tárgyait, játékait.
Fotó: DM/DV

Sajnos a képen nem látszik, de van itt még poliészter otthonka, kakast formázó tojástartó, valamint a női táskában kis helyet elfoglaló hálós szatyor is. A bal alsó sarokban felfedezhetjük viszont a kis Sandmännchen figuráját egy édesség zacskóján: ő a Németországban újra divatba jött homokemberke, aki esténként álomba ringatja a gyerekeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjlenyomattal azonosítják Leonardo da Vinci egy ismeretlen képét

Meglehet, hogy egy eddig ismereten Leonardo da Vinci-portrét sikerült azonosítania egy párizsi… Tovább olvasom