Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Luxusbörtön Norvégiában

Ez a börtön a végső állomás a gyilkosoknak és a nemi erőszaktevőknek. Nyilván az sem teszi őket boldoggá, hogy a norvég kormány több mint 4 milliárd 875 millió forintnak megfelelő összeget költött arra, hogy tíz év alatt felépítse az ország legbiztonságosabb börtönét. Az intézmény berendezésére további 325 millió forintnak megfelelő összeget költöttek.
Az intézmény 252 foglyot képes fogadni. Szakértők szerint a világon a legjobb körülmények között tölthetik büntetésüket ezek a veszélyes bűnözők.

A norvég büntetés-végrehajtási hivatal szakértői úgy vélik: a 75 hektáros területen emelt, luxusjellegű és szuperbiztonságos intézmény hozzájárul ahhoz, hogy az országban csökkenjen az egyébként is kismértékű bűnözés.

Minden egyes rab privát cellában lakhat, amelyben mini hűtőszekrényt, síkképernyős tévét is elhelyeznek. A cellákhoz privát fürdőszoba tartozik, és rácsok nélküli ablak – amely sokkal több fényt enged be, mint a rácsokkal lezárt. Minden 12-15 szobára jut egy konyha, amelynek berendezése rozsdamentes acél. A társalgókban IKEA-stílusú kanapékat és dohányzóasztalokat helyeztek el.

A rabok emellett a rendkívül jól felszerelt tornatermet is használhatják – ebben mászófalat is felállítottak –, valamint könyvtár és zenei stúdió is rendelkezésükre áll.

A börtönben kortárs festők képeit helyezték el, egy-egy falon pedig nagyméretű falfestmény is látható. Hans Henrik Hoilunkd építész úgy gondolja: a rabokat nem szabad megfosztani a művészettől. Az intézmény megtervezésekor a legfontosabb szempont az volt számára, hogy az épület pontosan úgy nézzen ki, mint egy átlagos ház.

A Halden hivatalosan a múlt hónapban nyitotta meg kapuit, egyelőre nem volt szökési kísérlet.

Hoidal kormányzó azt mondta, hogy a norvég büntetés-végrehajtási rendszer tiszteletben tartja az emberi jogokat, ezért nem találnak semmi szokatlant abban, hogy az ország legújabb börtönét ilyenre építették.

– Amikor a fogvatartottak megérkeznek, közülük nagyon sokan rossz állapotban vannak. Szeretnénk, ha oktatásban részesülnének, ha dolgozhatnának, ha visszaszereznék az önbizalmukat. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy jobb emberként távozzanak, ha letöltötték büntetésüket – mondta a kormányzó.

Olvasóink írták

  • 1. -.- 2010. május 16. 16:21
    „Szerintem az egész durva...mindezt a többi polgár pénzéből...hihetetlen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Winston Churchill a feledés homályába vész?

Már csak 80 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy Nagy-Britanniában senki ne emlékezzen Winston Churchillre – állítják kutatók. Tovább olvasom