Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Lepkék özönlötték el Madridot

A spanyol pillangók népességrobbanását a tavaszi eső és a hirtelen nyári hőhullám számlájára írják.
Lepkék milliói özönlötték el Madridot a tavaszi eső és a hirtelen nyári hőhullám számlájára írt népességrobbanásuk miatt.

Pontosan senki sem tudja, merről érkeztek. Roger Vila, a lepkefajokat és evolúciójukat kutató laboratórium munkatársa három különböző bagolylepke fajt azonosított: a gammabagolylepkét, az övesbagolylepkét és a nagy sárgafűbagoly lepkét.

A kutató szerint a rovarok egy része Dél-Spanyolországból repült a fővárosba, mások Észak-Afrikából tettek meg hosszú utat a Gibraltári-szoroson át európai úti céljuk felé.

"A rendkívüli időjárási jelenségek felelősek az invázióért. A hűvös, esős tavasz váratlanul, átmenet nélkül fordult forróságba éppen akkor, amikor a gubókban a lepkék készen várták a kibújást" - magyarázta Vila.

A semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelentő pillangók, amelyek a ruhában sem tesznek kárt, valószínűleg az uralkodó szélirány miatt kötöttek ki a fővárosban. Életük nagyjából egy hétig tart, tehát pár nap, és elhullanak. "Kérdés, érkeznek-e újak" - tette hozzá a kutató.

Jose Maria Camera, Madrid egyik hatósági állatorvosa szerint számtalan lepkét figyeltek meg a városban. Lakossági bejelentések egy-két rovartól az alig hihető százötven példányig terjedtek.

"Az első reakció a riadalom volt, ezt követte a kíváncsiság, majd a humor és a viccek" - mondta a tisztviselő. Egyes polgárok például a kupagyőztes Atletico Madrid szurkolóit hibáztatták, akik végre előkaphatták a szekrények mélyéről a molyos sálaikat, hogy az állítólag igen ritka eseményt megünnepeljék.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világon elsőként gyerekeknek szóló kézátültetési program indul az USA-ban

A gyermekgyógyászat és a sebészet új útját kövezi ki egy amerikai kórház azzal, hogy meghirdette a… Tovább olvasom