Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Kutyák és macskák, madarak és aligátorok a Fehér Házban

Sok amerikai elnök kutyát tartott a Fehér Házban, néhányan madár, aligátor vagy egyéb állat társaságában éltek a rezidencián. Barack Obama megválasztott elnök múlt heti győzelmi beszédében azt ígérte lányainak, januárban egy új kutyával költözhetnek be a Fehér Házba.
Az Egyesült Államok eddigi 43 elnöke közül csak kettőnek – Chester A. Arthurnak és Franklin Pierce-nek – nem volt saját háziállata.

Egész állatseregletet tartott maga körül Calvin Coolidge (1923–1929): hat kutyáján kívül egy hiúz, egy liba, egy szamár, valamint egy macska, két oroszlánkölyök, egy antilop és egy kis kenguru vette körül. Állatkertjének fő attrakciója Billy, a törpevíziló volt.

Billy Libériából származott, és Harvey Firestone gyáros ajándékozta az elnöknek, aki később továbbadta a Smithsonian-alapítvány híres washingtoni állatkertjének. Billy komoly karriert futott be; mivel akkoriban nagyon kevés törpevíziló volt az országban, tenyésztési célokat szolgált. Huszonhárom utódról gondoskodott, és Amerika állatkertjeiben most is sokan élnek leszármazottai közül.

George W. Bush még hivatalban lévő amerikai elnök hívja skót terrierjét, Barneyt, hogy menjen be vele – a Fehér Házba. Fotó: MTI/AP/Charles Dharapak
George W. Bush még hivatalban lévő amerikai elnök hívja skót terrierjét, Barneyt, hogy menjen be vele – a Fehér Házba. Fotó: MTI/AP/Charles Dharapak

Két elnök is talált helyet lakhelyén aligátoroknak. A hatodik elnök, John Quincy Adams (1825–1829) ajándékba kapott egyet Lafayette márkitól, és valamelyik fürdőszobában nevelgette a Fehér Házban. Állítólag imádta vele ijesztgetni a vendégeket.

Herbert Hoover (1929–1933) egy csomó kutya mellett egy aligátorpárt is tartott, néhanap barangolni is hagyta a veszedelmes hüllőket a rezidencia kertjében.

Szobor Falának

Franklin D. Roosevelt 1940 karácsonyán skót terrier kölyköt kapott a család egyik jó barátjától. A kiskutyát Big Boynak hívták, de Roosevelt úgy gondolta, hogy ez nem helyénvaló név egy elnöki kutyának, így átkeresztelte egy skót felmenője után: Murray, a Falahilli zsivány lett. Az egyszerűség kedvéért azonban csak Falának nevezte a kis terriert. Elválaszthatatlan társak lettek, Fala mindenhova követte az elnököt. Reggelente, amikor Roosevelt megkapta reggelijét tálcán, azon mindig volt egy csont Fala számára is. A hűséges terrier szobra Washington belvárosában látható, a Roosevelt-emlékmű része.

Roosevelt és kedvence, Fala.
Roosevelt és kedvence, Fala.

Az idősebb George Bush elnök Millie-t, a springer spánielt költöztette a Fehér Házba. Az eb irodalmi karrierre tett szert: ő és a first lady „közösen írták" Millie Könyvét. A spániel hat kiskutyát hagyott az elnöki családra – és ahogy Bush fia is később a Fehér Házban kötött ki, Millie egyik kölyke, a Spot Fetcher nevű kan is elnöki kutya lett.

Spot Fetcher 2004-es halála után sem maradt házikedvenc nélkül a Bush család, azóta a skótterrier-pár, Barney és Miss Beazley birtokolja a first pet címet. Igaz, már nem sokáig, hiszen januártól a texasi családi birtok lesz új otthonuk. Barney talán ebbéli elkeseredésében harapott meg a minap egy tévés tudósítót a Fehér Ház kertjében – jegyezte meg az áldozat egy maliciózus kollégája.

Kutya-macska barátság

A Clinton családnak egy Socks (Zokni) névre hallgató macskája és egy barna labrador retrieverje volt. A két kedvenc sajnos ki nem állhatta egymást, így állandóan külön kellett őket tartani. Buddyt, a labrador retrievert egyébként tudományos módszerekkel választották ki: Amerikában ez a fajta a legkedveltebb családi eb, a színben pedig az volt a döntő, hogy a fekete kutya nehezen fotózható, a klasszikus zsemleszínű változatban pedig annyira szép lett volna a négylábú, hogy folyton elterelte volna a figyelmet a képeken az elnöki párról.

Nixonék Checkerse történelmi eb.
Nixonék Checkerse történelmi eb.

Nixon cocker spánielje, Checkers bevonult a történelembe. Amikor Nixont 1952-ben alelnökjelöltként korrupcióval vádolták a kampányban, egy beszédében kijelentette: egyetlen ajándékot fogadott el, és az Checkers volt, a spániel. A beszédet Checkers-beszédként jegyzi a történelem.

Fűnyírónak birkanyáj

Benjamin Harrison elnök (1889–1893) két oposszumát Mr. Védelemnek és Mr. Kölcsönösségnek hívta.

Taft elnöké (1909–1913) volt az utolsó tehén a Fehér Ház történetében, Pauline-nak hívták, és természetesen bőségesen tejelt az elnöknek. De nem Taft volt az egyetlen elnök, akinek kedvencei hasznot is hajtottak. Az első világháború idején Woodrow Wilson beszerzett egy kisebb birkanyájat, amely gondját viselte a Fehér Ház gyepének, így csökkentve az elnöki kiadásokat az ínséges időkben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ereszcsatorna lett a bombázóból

Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai bombázó 1945 januárjában Csongrád és Bács-Kiskun megye… Tovább olvasom