Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Közeleg a világvége?

Az elmúlt száz évben több mint 4 millió ember vesztette életét valamilyen természeti csapásban. Az utóbbi évek földrengései, árvizei és erdőtüzei talán az apokalipszis előhírnökei?
A különböző természeti katasztrófák hírére mindig megkondul a vészharang: Közeleg a világvége! Legutóbb épp a hétvégén kaptuk fel a fejünket, amikor Horvátország délnyugati részét a Richter-skála szerinti négyes erősségű földrengés rázta meg. A helyzetet csak fokozta, hogy ugyanekkor Bosznia-Hercegovinában és Görögországban is rengett a föld. Bár már évtizedek óta halljuk az apokalipszis eljövetelét, még mindig forog a kék bolygó. A klímaváltozás érezhető hatásai azonban most tudományos lökést is adtak az emberiség végét jövendölőknek, amely mellett már a szkeptikusok sem mehetnek el szó nélkül. Mikor következik be a végső pusztulás? – ki tudja. Mindenesetre összegyűjtöttük az elmúlt évek néhány sokkoló természeti katasztrófáját, amelyek talán már a világvége előhírnökei.

Cunami Délkelet Ázsiában - 2004. december 26.

A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg Indonézia partjait. A földrengés során felszabaduló energia több millió hidrogénbomba erejével ért fel. A tengerrengés következtében hatalmas szökőár – cunami – sújtott le a délkelet-ázsiai térségben. A történelem egyik legnagyobb katasztrófájában 150 ezren vesztették életüket, bár az első hivatalos jelentések hétezer halottról szóltak.

Cunami Délkelet Ázsiában.
Cunami Délkelet Ázsiában.

A gyilkos hullámok ráadásul úgy csaptak le, hogy a későbbi áldozatok többsége az utolsó pillanatig semmit nem sejtett a veszélyből. Erről az egyik amatőr videofelvétel is tanúskodik, amelyen angolul azt mondja valaki – nevetéssel és tapsolással kísérve: „Wow, micsoda hullámok!"

Katrina hurrikán - 2005. augusztus 29.

A Katrina volt az egyik legtöbb emberéletet követelő vihar az Egyesült Államokban, 10 ezer áldozatról szóltak a hírek. A hurrikán olyan erővel tombolt, hogy több olajfúró torony is elsüllyedt a Mexikói-öbölben. Katrina miatt 300 ezer ember maradt áram nélkül Dél-Louisianában, míg Louisiana, Mississippi és Alabama államban több mint egymillió otthonban és munkahelyen szakadt meg az elektromos szolgáltatás.

Katrina hurrikán.
Katrina hurrikán.

Több százezren hagyták el New Orleanst, a meteorológusok előrejelzései szerint ugyanis katasztrofális csapás várt a városra. A vihar ötös erősségű szörnyként érkezett, de hamar négyesre mérséklődött, valamint kicsit el is kanyarodott, ám így is jelentős pusztítást okozott az 1718-ban alapított településen. A Katrina hurrikánnak 1066 áldozata volt az USA-ban.

Árvíz Észak-Koreában – 2006. július

Észak-Koreában több mint 54 ezer ember halt meg vagy tűnt el az országot sújtó áradásokban, további 2 és fél millió pedig hajléktalanná vált. A hivatalos észak-koreai tájékoztatás azonban „csupán" több száz eltűntről, illetve halottról számolt be.

Erdőtűz Görögországban – 2007. augusztus

Görögországban a szokatlan nyári kánikula miatt több helyen pusztított tűzvész. A lángok martalékává vált közel 200 ezer hektárnyi erdő, olajliget és cserje, illetve elpusztult 60 ezer juh és kecske.

Erdőtűz Görögországban.
Erdőtűz Görögországban.

Több mint ezer görög tűzoltó és 425 katona, valamint több külföldi ország – köztük Magyarország – tűzoltói, repülőgépei és helikopterei vettek részt a tűz oltásában, amelyet a világűrből is lehetett látni.

Földrengés Kínában – 2008. május 12.

Május 12-én a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés rázta meg a kínai Szecsuán tartományt. A tragédiában 88 ezren vesztették életüket, a sérültek számát pedig 375 ezerre becsülték a hatóságok. Ötmillió ember vesztette el otthonát. Peking szerint 2008 legnagyobb földrengése 124 milliárd dolláros anyagi kárt okozott, míg a sok éven át tartó helyreállítási munkák költsége elérheti majd a 245 milliárd dollárt.

Természeti csapások Magyarországon

Soha nem látott mennyiségű hó esett 1999 februárjában Észak-Magyarországon, amely több település mellett Miskolcot is napokra elzárta a külvilágtól. Az 1970-es nagy tiszai árvizet idéző óriási víz vonult le 2002-ben és 2006-ban is a folyón. A jól szervezett védekezés ellenére rengeteg otthon pusztult el, a helyreállítás pedig évekig tartott. Miskolcot és környékét 2004-ben heves jégeső sújtotta, több milliárd forintos kárt okozva az ott élőknek.

Olvasóink írták

 • 8. obama 2009. június 25. 19:04
  „bocsanat en cigany v gyok es a vilag eletemben dolgoztam hozza teszem ma is dolgozok ember eleteket mentek meg nap mint nap es en nem nezem azt hogy ki mijen holott nezhetnem errol meg ennyit.”
 • 7. Túrabakancs 2009. június 24. 08:30
  „obama!
  Te most melyik kisebbségre gondolsz itt magyarországon? A magyarok mindig dolgoztak mint az eszeveszett,
  mindössze kettő náció nem tette ezt: a cigányok és a zsidóság. Tehát rájuk gondoltál az írásodban ugye?
  Csak a Mazsihisz ne olvassa az irományodat, mert akkor neked véged van! :)))”
 • 6. obama 2009. június 24. 08:18
  „moderálva”
 • 5. JÓZSINÉNI 2009. június 23. 23:16
  „A csúcsragadozók kihaltak ,most mi következünk.”
 • 4. éaa 2009. június 23. 22:29
  „Madách:
  ...
  "LUCIFER
  S nem érzéd-é eszméid közt az űrt,
  Mely minden létnek gátjaul vala
  S teremtni kényszerültél általa?
  Lucifer volt e gátnak a neve,
  Ki a tagadás ősi szelleme. -
  Győztél felettem, mert az végzetem,
  Hogy harcaimban bukjam szüntelen,
  De új erővel felkeljek megint.
  Te anyagot szültél, én tért nyerék,
  Az élet mellett ott van a halál,
  A boldogságnál a lehangolás,
  A fénynél árnyék, kétség és remény. -
  Ott állok, látod, hol te, mindenütt,
  S ki így ösmérlek, még hódoljak-e? "”
 • 3. Parasztbasztato 2009. június 23. 19:57
  „Semmi pánik,emberek! A Jobbik és a Gárda ezt is megoldja!”
 • 2. Zsuzsannám 2009. június 23. 19:31
  „Minden évben,sőt félévben elnyomja valaki a poént,hogy "jön a világvége,reszkessetek,emberek!!BRUHHAHAHAHAHAHAHAHAAAAA!"”
 • 1. Truder 2009. június 23. 18:00
  „Most ezzel mi a cél?Pánikkeltés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rasszista támadás magyar és román bevándorlók ellen

Megfélemlített magyar és román bevándorlókat kényszerítettek belfasti idegengyűlölő csoportok arra,… Tovább olvasom