Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kilencven éves a kalasnyikov tervezője

November 10-én lesz 90 éves Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, a világ legelterjedtebb kézifegyverének tervezője, akinek neve már életében közszó lett.
Az Urál vidékén született, de kuláknak minősített családját 1930-ban Szibériába telepítették. 1938-ban harckocsizóként besorozták a Vörös Hadseregbe, a második világháborúban az ő életét is megkeserítették a megbízhatatlan sorozatfegyverek. 1941-ben, egy harctéri sebesülésből lábadozva határozta el, hogy egyszerű, könnyen kezelhető kézifegyvert készít a szovjet katonák számára. Bár 1942-ben benyújtott első tervét nem fogadták el, lehetőséget kapott a további munkára, s a módosított változattal 1946-ban benevezett a szovjet fegyverkonstruktőrök vetélkedőjébe.

A bírálók elsődleges szempontnak a megbízhatóságot minősítették, s az ekkor már az udmurtföldi Izsevszkben dolgozó Kalasnyikov 7,62x39 mm-es lőszert használó, gázelvezetéses rendszerű gépkarabélyát nyilvánították győztesnek. Az 1949-ben rendszeresített fegyver 350-400 méterre hatékony, elméleti tűzgyorsasága 600 lövés/perc, s viszonylag pontos egyeslövésben és automata módban is. Szintén Kalasnyikov irodája tervezte a PK, majd a modernizált PKM géppuskát, az egyszerű szerkezetű és hatékony fegyvert 1969 óta szinte változatlan formában gyártják.

November 10-én lesz 90 éves Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov.
November 10-én lesz 90 éves Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov.

Kalasnyikov még törzsőrmesterként megkapta a Sztálin-díjat (ma már tábornok), háromszor a Lenin-díjat, a szocialista munka kétszeres hőse, szülőfalujában szobra, Izsevszkben múzeuma van. Szabadalmi díjat azonban nem kapott, s még a nyolcvanon túl is szerény nyugdíjából élt egy kétszobás lakásban. A világ egyik legismertebb márkanevéből csak néhány éve profitál, amióta engedélyezte egy német cégnek, hogy Kalasnyikov esernyőket, zsebkéseket, órákat dobjon piacra, amelyek - legalábbis a reklám szerint - a karabélyhoz hasonlóan megbízhatóak, egyszerű a használatuk és elnyűhetetlenek, továbbá kétfajta vodka is hoz pénzt számára.

Találmányának különböző modernizált változatait mára a világ fegyveres erőinek felében rendszeresítették, sőt néhány államban annyira "népszerű", hogy a hivatalos címerbe is bekerült. 1949 óta valamennyi háborúban "részt vett" (az amerikai katonák Vietnamban saját fegyverüket nem egyszer zsákmányolt kalasnyikovra cserélték), az olcsó és megbízható fegyvert előszeretettel használják a gerillák és terroristák is. Napjainkig 80-100 millió darab készült belőle (Magyarországon az ötvenes évek végétől gyártják), ezzel a világ legelterjedtebb kézifegyvere. A márkanevet a Szovjetunió nem védette le, emiatt ma is tucatnyi országban gyártják engedély nélkül és félszáz cég kínálja jogtalanul.

Kalasnyikov több ízben is a világ értésére adta, hogy a kézifegyvert hazája védelmére szánta és nem arra, hogy nemzetközi konfliktusok erőszakos rendezésére használják. A még mindig aktív konstruktőr ma már a "békésebb" célú vadászfegyverekkel foglalkozik, sőt hordozható tűzoltókészüléket is tervezett. Emlékiratain is dolgozik - de mechanikus írógépen, mert a számítógépet nem szereti. Az ősz hajú, kis termetű, sovány Kalasnyikov budapesti látogatásán sötétkék öltönyt viselt, arany nyakkendőtűje egy pici kalasnyikovot ábrázolt.

Olvasóink írták

 • 3. sila 2009. november 09. 19:31
  „Ne bántsátok Túróvarázst igaza van.
  Mindenben.
  Minden tiszteletem az ősz öregé, de nem csodálkoznék rajta ha egyszer kiderülne , hogy ez is olyan mint Ceausescu irodalmi művei.....stb
  Csodálkozni igazán nem kell rajta. A hadiipar(is) mióta létezik lopja, másolja, formálja az ellenfelek konstrukcióit. Szerintem az elismerés mindig azé aki megalapoz egy új találmányt, technikát.”
 • 2. meir 2009. november 09. 06:29
  „Kalasnyikov polgartarsnak a bevetelbol kb,; annyi jutott,mint Kuzma Kuzmicsnak az 50-evi lampagyari szolga
  lati ido utan!!! Egy nagy csg Gyertya!!!
  amikor a riporter kerdezte Kuzmics Elvtarsat,hogy-hogy nem vitt haza az 50-ev alatt darabokban egy lampat
  ezt valaszolta;
  Vittem en,de akarhanyszor osszeraktam,valahogy mindig vagy Aknaveto,vagy Kalasnyikov lett belole!!!”
 • 1. meir 2009. november 08. 19:45
  „Ez olyan mint Kuzma Kuzmics Okleveles Lampagyari melos,aki otthon gyertyaval vilagit!
  mikor megkerdezik,miert nem viit haza reszenkent egy lampat az 50-evi munkassaga alatt!
  ezt valaszolta;
  en hoztam-hozogattam,csk mire itthon osszeraktam,valahogy mindeg vagy aknaveto,vagy kalasnikov lett belole!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem fél méternyit zsugorodott a Mont Blanc

Összesen negyvenöt centimétert veszített magasságából az utóbbi két évben Nyugat-Európa legmagasabb… Tovább olvasom