Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Kilenc év és elfogy az arany?

Rekordokat döntöget az arany árfolyama, és ez jó ideig így maradhat – jósolják elemzők –, nincs bizalom a pénzben, valutákban.
Ráadásul a földben rejlő, ma ismert aranykészletek 2019 körül kifogyhatnak. Klapka György üzletember azonban új lelőhelyekre számít és arra: a gazdasági helyzet javulásával az aranyár is csökken. Az ékszert most jóval kevesebben keresik, a befektetők azonban érdeklődnek.

Rekordárfolyamon az arany, adta hírül az MTI néhány napja, és a hír azóta is tartja magát. Július elsején már 9366 forint volt a grammonkénti világpiaci árfolyam. Arany nélkül nehéz elképzelni eljegyzést, esküvőt. Marilyn Monroe szerint a gyémánt a nő legjobb barátja, na de a drágakövet bele is kell foglalni valamibe – az arany ékszerként divat és státusszimbólum tömbökbe olvasztva értékálló tartalék.


Használják kozmetikai kezelésekben, dekoratív dísze a luxusra vágyók ételeinek, aranyfüstként látványos és az egészségre nem ártalmas. Az aranytartalmú készítményeket bizonyos ízületi betegségek gyógyítására alkalmazzák. A fogorvoslásban nemesfém jellegéből adódó kis reakcióképessége, nem allergén jellege és könnyű alakíthatósága miatt nagy a szerepe. Építkezés, áramkörgyártás, félvezetőipar, orvosi műszerek gyártása: még néhány azon területek közül, amelyek hasznát veszik ennek a nemesfémnek.

Még egy ideig – ugyanis kilenc éven belül kifogyhatunk a bányászható aranyból. Ezt jósolják a nagy aranybányász cégek előrejelzései, amelyeket a Metals Economics Group gyűjtött össze 2005 végén. Közel öt éve úgy vélték, hogy még 23 ezer tonnának megfelelő aranykészlet van a földfelszín alatt, ami 14 évre elegendő. Számításba véve, hogy a kitermelés során ennek nagyjából 10 százaléka megsemmisül, 2019 környékén fogyhatunk ki az értékes nemesfémből. A könnyen bányászható telepek jórészt már mostanra kimerültek, az aranyat nagyobb mélységből kell felhozni, ami drágítja a termelést.

Klapka György
Klapka György.

– Az olajról is azt mondták ötven éve, hogy még tíz évre elegendő. Ez eltelt, most további ötven évet jósolnak. Találtak még olajat a tenger alatt, Szibériában, Dubajban. Az aranyról sem tudhatjuk, hol bukkannak új lelőhelyekre, ha a régiek lassan ki is merülnek – jegyezte meg Klapka György üzletember, amikor arról faggattuk: vajon milyen hatással lesz az arany piacára a fogyatkozás? Hozzátette: kevesen tudnak róla, de létezik egy másik kitermelési módja is, mégpedig az újrahasznosítás. Az ékszerpiac ugyanis csak tíz százalékát veszi fel a feldolgozásra szánt aranynak, a többit az ipar használja fel – hiszen kiváló vezető. Mióta India és Kína gazdasága ilyen gyors ütemben halad előre, három-négyszeresére emelte a készleteit. – Egy tonna számítógépből több aranyat lehet kinyerni, mint egy tonna gyengébb kőzetből. A mobiltelefonokban is található arany – hozott néhány példát a használt elektronikai eszközök köréből, amelyek ˝aranyat érnek˝.

Mellesleg a magyarországi hegyek, hegységek is rejthetnek aranyat, csak éppen a kitermelésük nem biztos, hogy gazdaságos. Ilyen lehet a Börzsöny vagy a Gellért-hegy – de a Duna is hord le aranyszemcséket a feketeerdei vidékről. Ha már a víznél tartunk, a világtengerekben rendkívül ritka eloszlásban, oldott állapotban mintegy 1 trillió tonna arany található. Ám ennek kinyerésére alkalmas technológia jelenleg nem létezik.


A befektetőknek szánt aranytömbjei viszont kelendőbbek, persze nem az átlagemberek körében, akik pár grammot vennének. Az üzletember hiába ajánlgatta egy éve, amikor alacsonyan mozgott az arany ára, jóval kevesebb volt az érdeklődő, mint most. Pedig az arany ára irreálisan magas: az év második felére felmehet unciánként 1300 dollárig (egy uncia 31,1035 gramm) – jelezte az Equilor Befektetési Zrt. elemzése.

Ennek több oka van, tehet róla többek között az adósságválság az eurózónában, a 2011-től várhatóan megugró infláció, Kína monetáris szigora, az amerikai munkaerőpiac visszafogott kilábalása a válságból.

– Gyengén állnak a valuták, a görög, portugál válság miatt kicsit az euró is, és félnek a forintromlástól. A pénz nem megbízható, nem tartós, ezért fektetnek inkább aranyba – magyarázta meg a befektetők érdeklődését Klapka György, aki euróban számolt: napról napra emelkedik az árfolyam, egy év alatt tízezer euróval nőtt a kilogrammonkénti ár, mivel – ahogy az üzletember fogalmazott – amióta világ a világ, az arany érték. – A háborúk alatt egy aranyláncért adtak kenyeret, sót, másért nem.

Korábban az országok pénzkibocsátásának fedezete is az arany volt, Hitler és Sztálin vezette be: ezen túl a munka a pénz fedezete – mesélte Klapka György. Ennek ellenére a legtöbb ország bír aranytartalékkal, ami ha a nemzeti fizetőeszközt nem is, a valutát biztosíthatja, Magyarország tartaléka 2009 végén 3,1 tonna volt.

Drágák az ékszerek

˝Ne a nőt, az ékszert nézze!˝ – hangzik el Klapka György szájából a Klapka üzletház reklámjában. Érdeklődtünk: Magyarországon mi a jellemző és mennyire jó befektetés manapság, válság idején az ékszer. – Az arany jó befektetés, az ékszer mindig rossz. Nem színarany és a feldolgozás árát is meg kell fizetni, ráadásul 25 százalékos áfa terheli. Amikor eladják, nem kapják meg érte azt az árat, amennyiért megvették – magyarázta az ország egyik legismertebb ékszerkereskedője. A válság miatt üzletházában kevesebb ékszer fogy, az embereknek nincs pénzük erre költeni, ráadásul az árfolyam-emelkedés miatt túl drágák most az ékszerek. A zálogházba azonban több kerül, és több az, ami hiába féltett kincse a tulajdonosnak, nem tudja kiváltani.

Olvasóink írták

 • 7. Elemér 2010. július 06. 13:33
  „Ha fogy az arany, vagy rossz a világ gazdasági helyzete, nincs bizalom akkor jó a dollár. Amerika adja mindig a bizalmat a világnak ha nagy bajok vannak. Meir, megint jön ide ez a tróger Netanyahoo és kap egy fejmosást, aztán mehet ujra haza. Megvonják az adókedvezményeket adományokra az USA-ban, aztán nem ugrálhat az illegális épitkezésekkel.;))”
 • 6. meir 2010. július 05. 17:54
  „No de Elemer kerem!!!!
  es ezt csak ugy itt bevallani mindenki elott,hogy Te egy "P.D." vagy???
  szep bator tettre vall!!!”
 • 5. Elemér 2010. július 04. 14:52
  „Nekem tetszik az ékszer csecsebecse de a fülemben és csuklómon nem valódi gyémántot hordok. Nyakanban se valódi az aranylánc.;))”
 • 4. Imcsi 2010. július 04. 13:36
  „Még a rozsdának sem ízlik az arany (nem korrodálódik)!
  Persze bevásárolnék én belőle most, na de miből?”
 • 3. Nahááát 2010. július 04. 11:38
  „"... elfogy az arany..." Mi az, hogy efogy? Megeszi valaki? A Kisalföld lassan a Blikk és társa szintjét sem üti meg.”
 • 2. Elemér 2010. július 04. 11:20
  „A spanyolviaszt nem Mo.-n találták fel. Manapság minden a net-n van, persze angolul.

  http://www.kitco.com/charts/livegold.html”
 • 1. mr_akkush 2010. július 04. 09:18
  „Majd a V!KT0R!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Génmódosított lazac kerülhet a polcokra

Amerikai élelmiszer-technológusok a génmódosított kukorica után génmanipulált lazaccal is… Tovább olvasom